Ovdje je živjela Frida Kahlo: Vodimo vas u virtualni obilazak Case Azul
Ovdje je živjela Frida Kahlo: Vodimo vas u virtualni obilazak Case Azul

Ovdje je živjela Frida Kahlo: Vodimo vas u
virtualni obilazak Case Azul

Živopisnim slikama koje su istovremeno nosile neizrecivu bol i prešutan otpor, Frida Kahlo upisala se u povijest umjetnosti kao jedna od najznačajnijih predstavnica latinoameričkog slikarstva i, posebno, nadrealizma, u čijim je okvirima stvarala. Jedan od hramova njenog stvaralaštva jest mjesto u kojem je nekada živjela – Casa Azul, odnosno Plava kuća.

Osim što je provela godine svog života u Casi Azul, Frida je u njoj pronašla oazu u kojoj je njegovala kreativne vizije. Ova kuća s karakterističnom plavom fasadom sada je muzej posvećen životu i djelu meksičke umjetnice. Ulazak u njene prostorije putovanje je u svijet čuvene umjetnosti, jedinstven svijet koji je gradila nasuprot vlastitim pravilima i vrijednosnih vjerovanja.

Spavaća soba odiše osobnošću svojstvenu samo velikim umjetnicima, pa se tako i dalje može vidjeti njen slikarski pribor, ali i osobni predmeti koji oslikavaju strast Fride Kahlo prema umjetnosti, Meksiku i životu. Vrt kojim je Casa Azul okružena samo je još jedno od nekolicine magičnih kutaka koji evociraju mir i ukazuju na motive iz prirode, u kojima je Frida često pronalazila inspiraciju.

Bol kao snaga

Međutim, Casa Azul nije samo mjesto za divljenje slikarskim dostignućima Fride Kahlo. U njoj je moguće otkriti i bolnu stranu Fridinog života. Invalidska kolica, u kojima je Frida Kahlo provela posljednje godine života, svjedok su njene borbe s fizičkim bolom koji je svakodnevno živjela nakon teške nesreće. Prolaskom kroz Casu Azul posjetitelji stječu dublji uvid u kompleksnost lika (i djela) Fride Kahlo – njenu hrabrost, strast, ali i ranjivost.

Dok ne rezerviramo avionske karte za Meksiko, Casu Azul obilazimo virtualno – kako kroz fotografije, tako i uz pomoć Google Arts & Culture platforme koja omogućava digitalni posjet vibrantnom muzeju.

*Članak je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@museofridakahlo, @monsieur_morgan_, @img_mercedes.jpg, @lunacancan, @35mm.beverly)

Učitati još
Zatvori