Ememem je umjetnik koji pukotine na ulici pretvara u mozaična umjetnička djela
Ememem je umjetnik koji pukotine na ulici pretvara u mozaična umjetnička djela

Ememem je umjetnik koji pukotine na ulici
pretvara u mozaična umjetnička djela

Da ulice mogu postati najljepša platna street art umjetnicima smo već odavni naviknuli. No, postoje neki umjetnici koji nas uvijek iznova iznenade svojom briljantnošću. Jedan od njih je i Ememem.

Ovaj suvremeni francuski umjetnik poznat je po svom radu u tehnici koju je sam nazvao“flacking”. Rođen i odrastao u Lyonu, Ememem koristi ulice kao svoje platno. Tako stvara jedinstvena umjetnička djela koja pretvaraju oštećene pločnike, rupe u asfaltu i pukotine na zgradama u šarene mozaike.

Flacking

Sam pojam “flacking” dolazi od francuske riječi “flaque” (lokva), simbolizirajući umjetničku praksu popravljanja i vraćanja života oštećenim dijelovima grada. Emememov rad podsjeća na tradicionalnu japansku tehniku kintsugi, koja slavi oštećenja popravljanjem, naglašavajući ljepotu ožiljaka. Tehnika “flacking” predstavlja intervenciju u urbani prostor, a njezina srž je popunjavanje oštećenih površina raznobojnim komadima keramike, pločica, ili stakla.

Popravljanje grada kroz umjetnost

Ono što je posebno zanimljivo u njegovom radu je koncept “popravljanja” grada kroz umjetnost. Rupe na cestama i trotoarima, koje često simboliziraju zanemarivanje i propadanje, Ememem pretvara u umjetnička djela, dodajući im tako ljepotu i vrijednost.

Emememovi radovi su poznati po svojoj razigranosti, estetici i sposobnosti da svakodnevne, često zanemarene gradske površine pretvori u male umjetničke galerije na otvorenom.

Nepoznati identitet

Identitet Ememema nije poznat, što njegovom radu dodaje dozu tajanstvenosti. Unatoč anonimnosti, njegova su djela prepoznata diljem Europe i izložena su na prestižnim događanjima, poput Paris Art Faira i Urban Art Faira. Njegovi “flasteri” na pločnicima simboliziraju spoj modernog uličnog izraza i drevnih umjetničkih tradicija, osvjetljavajući rane urbanog tkiva i stvarajući umjetnost koja spaja prošlost i sadašnjost na najneočekivanijim mjestima.

Njegove radove nedavno smo mogli vidjeti u Beogradu, a prošle godine je ovaj “kirurg pločnika” posjetio i Zagreb. U sklopu projekta OKOLO tako je “popravio” pločnik u sklopu hotela Jägerhorn.

Učitati još
Zatvori