Fotografije Domagoja Severa uspješno hvataju svu ljepotu svijeta. Ovoga puta vodi nas u Kostariku
Fotografije Domagoja Severa uspješno hvataju svu ljepotu svijeta. Ovoga puta vodi nas u Kostariku

Fotografije Domagoja Severa uspješno hvataju svu ljepotu svijeta. Ovoga puta vodi nas u Kostariku

Jedna fotografija promijenila je moj život i danas sam jako zahvalan na tome što radim ono što obožavam, počinje s nama razgovor fotograf Domagoj Sever. Točnije – fotograf koji voli putovati, kako nam se sam predstavio kada smo ga isto zamolili. Sretnim spletom okolnosti napravio sam zaokret s posla vezanog uz pravo na fotografiju i putovanja. Ove godine primljen sam u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatsku udrugu likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) što me posebno veseli, otkriva nam.

Raduje nas što je Domagoj s nama podijelio niz fotografija nastalih na njegovim putovanjima, koje vam donosimo u nastavku.

Domagoj Sever
Domagoj Sever
Domagoj Sever
Domagoj Sever
Domagoj Sever
Maldivi

Ljubav koja je postala posao

Ljubav prema fotografiji rodila se još u srednjoškolskoj dobi, ali je sve to u početku bio samo hobi za našeg sugovornika. Pobjeda na Olympusovom natječaju Rhythm of Life, suradnja s nekoliko turističkih zajednica i objave u mnogim međunarodnim časopisima otvorile su mi nove vidike i shvatio sam da mogu živjeti od onoga što volim raditi, navodi.

A što je ono što Domagoj posebno voli kod fotografije? Iako se to ne bi reklo po mojim objavama na društvenim mrežama, najviše volim fotografirati ljude i prenijeti njihove emocije. Zato mislim opet od iduće godine fotografirati nekoliko vjenčanja, jer poseban je osjećaj kad napravite ljudima album fotografija jednog od najvažnijih dana u životu, priznaje.

Domagoj Sever
Domagoj Sever
Domagoj Sever
Domagoj Sever

Ljepota svijeta uhvaćena objektivom

Putovanja su njegova strast, no napominje nam kako mu nije bilo lako izdvojiti najljepša mjesta koja je imao priliku uhvatiti svojim objektivom.

Uvijek mi je teško izdvojiti neke destinacije, ali kako obožavam sunce i more, a u zadnje tri godine sam imao privilegiju raditi za turističke zajednice Maldiva, Sejšela i Kariba (Saint Martin), mogu samo reći da su to uistinu lokacije za odmor iz snova. Posebno volim destinacije koje nisu razvikane i pretjerano turistički ‘isfurane’. Najbolji primjer su Farski otoci u Europi ili Indonezija u Aziji koja ima više od 17 000 otoka, a turisti najčešće od Indonezije vide samo Bali za koji Indonežani kažu da najmanje liči na Indoneziju, otkriva Domagoj.

Domagoj Sever
Farski otoci
Domagoj Sever
Farski otoci
Domagoj Sever
Farski otoci
Domagoj Sever
Indonezija
Domagoj Sever
Indonezija
Domagoj Sever
Indonezija

Izložba Costa Rica

Upravo večeras, 5. rujna u Galeriji Pet kula u Motovunu Domagoj otvara i izložbu u koja nosi naziv Costa Rica, a kojom nas odvodi, pogađate u Kostariku. Ovaj tropski raj u srcu Srednje Amerike, destinacija je koju je teško zaboraviti. Tijekom njegova putovanja u ovu čudesnu zemlju nastali su očaravajući prizori – od čarobnih plaža karipske obale do tajanstvenih tropskih šuma ispunjenih raznolikim životinjskim svijetom, uključujući majmune, tapire i rijetke pume.

Za mene je ovo jedno od najljepših putovanja i savršena destinacija za odmor iz snova. Kostarika nudi nevjerojatan spektar prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Spoj tropskih šuma, zapanjujućih plaža, vulkanskih krajolika i nacionalnih parkova stvara savršenu kombinaciju avanture i opuštanja, pružajući nezaboravna iskustva za sve posjetitelje. Izuzetno me veseli što ću imati priliku podijeliti svoje fotografije i doživljaje s publikom u Hrvatskoj. Nadam se da će moje fotografije omogućiti svima da osjete dio čarolije i inspiracije koju sam doživio tijekom svog putovanja kroz ovu čarobnu zemlju, kazao je Domagoj Sever uoči otvorenja izložbe. Naravno, nismo odoljeli ne upitati ga nekoliko dodatnih pitanja o ovom putovanju.

Domagoj Sever
Kostarika
  • Koje su najljepše uspomene koje pamtite s tog putovanja?

Nacionalni park Corcovado, jer to je jedna od lokacija gdje se osjećate kao dio National Geographic filma. Imao sam povlasticu provesti tri dana u Corcovadu na Sirena Stationu koji se nalazi na poluotoku Osa i u kojem se nalazi 3% svjetske bioraznolikosti. Poznat je po svojoj nevjerojatnoj raznovrsnosti flore i faune, uključujući vrste poput jaguara, puma, tapira, boa, krokodila, ljenjivaca, rakuna, majmuna kao i mnoštva ptica i insekata. U parku je zbog opasnih životinja kretanje dozvoljeno isključivo s vodičem, a noćenje je potrebno rezervirati dosta vremena unaprijed.

Domagoj Sever
Kostarika
Domagoj Sever
Kostarika
  • Koje su po vama najzanimljivije lokacije koje vrijedi posjetiti u Kostariki?

Grubi plan puta bio mi je Puerto Viejo de Talamanca – La Fortuna – Monteverde – Manuel Antonio – Corcovado i moram priznati da je bio super kombinacija za doživjeti zemlju u kojoj se na malom prostoru susreću tropske šume, plaže, vulkani i nacionalni parkovi. Zanimljivo je da je Kostarika veličinom, brojem stanovnika i prosječnom plaćom jako slična Hrvatskoj. Prijateljski raspoloženi lokalci, koji će vas često pozdraviti s Pura Vida, srdačno dočekuju turiste i nude im priliku da urone u autentičnu kulturu, uživaju u tradicionalnoj kuhinji i otkriju tajne prekrasnog podvodnog svijeta. Costa Rica je definitivno destinacija koja će zadovoljiti sve ukuse i osigurati nezaboravan odmor u srcu centralne Amerike.

Domagoj Sever
Kostarika
Domagoj Sever
Kostarika
Domagoj Sever
Kostarika
Domagoj Sever
Kostarika
  • Što vam je posebno drago da ste dobili priliku uhvatiti svojim objektivom na ovom putovanju?

Otrovne i opasne životinje 😀 :D. Iako moji neće biti presretni s ovim odgovorom, ali uhvatiti neke životinje u njihovom prirodnom staništu je poseban doživljaj koji se pamti cijeli život.

Podsjetnik, izložbu Costa Rica u Galeriji Pet kula u Motovunu možete razgledati do 10. listopada, a Domagojev rad možete pratiti i na društvenim mrežama.

Foto: Domagoj Sever

Učitati još
Zatvori