Djelić mora dolazi u vaše domove – Jelena iz brenda Bura i Bonaca oslikala je novi Journal Summer Box
Djelić mora dolazi u vaše domove – Jelena iz brenda Bura i Bonaca oslikala je novi Journal Summer Box

Djelić mora dolazi u vaše domove – Jelena iz brenda Bura i Bonaca oslikala je novi Journal Summer Box

Jelena Čejović Vukčević na društvenim mrežama potpisana kao @malicovekk po struci je pravnica, a po opredjeljenju fotografkinja, grafička dizajnerica i osnivačica regionalnog brenda Bura Bonaca [ @bura.bonaca ]. Rođena na Jadranu, u analognu fotografiju zaljubila se još kao mala. More, osim što joj je prirodno okruženje, je i vječita inspiracija. Pa su tako njezini prepoznatljivi morski printevi različitih formata za kratko vrijeme postali viralni na društvenim mrežama. Svaki dolazi u vidu analogne fotografije i rukom ispisane poruke ili stiha koji bude nostalgiju i zovu na more.

U susret ljetu i uz poruku Ljubavi i mora nikad dosta odlučili smo kreirati Journal Summer Box za Journal.hr i Journal.rs upravo u suradnji s Jelenom Čejović Vukčević i brendom Bura Bonaca. Ova, sada već čuvena Journal kutija, ispunjena pažljivo odabranim proizvodima koji će vam biti suputnici ovoga ljeta, obučena u analognu fotografiju mora tu je da vas podsjeti na lijepe tople dane pored mora koje nestrpljivo iščekujemo. Do tada, o Buri i Bonaci, analognim fotografijama i inspiraciji razgovaramo s autoricom Jelenom Čejović Vukčević. 

  • Bura Bonaca – dvije suprotnosti u jednom – kako (i kada) je došlo do ovog naziva brenda?

JELENA:  Sve je počelo prije nekoliko godina. Živjela sam u Beogradu, a to ljeto 2020. godine obilježila je pandemija. Spriječena da odem kući, na more, prelistavala sam bazu morskih fotografija. Razmišljala o tome šta mi boravak uz more pruža – i ne samo meni, već i svim ljudima koje poznajem. Razmišljala o životu u gradu i važnosti trenutaka koje provedemo uz more. Odlučila sam otiskati nekoliko morskih razglednica i pokloniti ih prijateljima uz intuitivno ispisanu poruku Pokloniću ti more. Zbog predivnih povratnih reakcija i na nagovor dragih ljudi, odlučila sam otvoriti Instagram profil. Razmišljajući o imenu profila, nisam ni slutila što će se sve u budućnosti dogoditi, shvatila sam da Bura i Bonaca opisuju moju suštinu. Taj nepredvidivi turbulentni snažni vjetar, a potom i zatišje. Svako od nas u sebi nosi i Buru i Bonacu, jer je život satkan od suprotnosti. I tako je nastala @bura.bonaca.

  • Što ti je bila inspiracija za dizajniranje Journal Summer Boxa? 

JELENA: Početak ljeta. Onaj osjećaj kad prvi put zaronimo u more. Miris soli. Lakoća postojanja. Ljetne večeri. Zalasci. Ljubav prema sebi, životu i ljudima koji nas okružuju.

  • Osim što se baviš grafičkim dizajnom, ti se zapravo i duže baviš fotografijom i to pretežno analognom. Šta je to što te inspirira kod analogne fotografije?

JELENA: Nepredvidivost. Rezultat koji nikad nije isti. Činjenica da analogna fotografija bilježi neku posebnu emociju. Od filma se ništa ne može sakriti. A onda i ograničen broj fotografija koji me tjera da zastanem. Promislim.

  • Tim povodom smo odlučili da i fotografije koje prate ovaj članak budu analogne. Kako se osjećaš kada si ti ispred, a ne iza objektiva? 

JELENA: Iako dugo to sebi nisam htjela priznati, bez obzira na tremu i nelagodu koja traje kratko, jako volim da se nađem ispred objektiva. Posebno je zadovoljstvo biti ispred objektiva osobe čiji rad jako jako cjenim. Zanima me kako me drugi vide. Koji će dio mene zabilježiti. Kako trenutno zračim. S druge strane, izuzetno su mi važne uspomene. Kroz fotografije pratim svoje promjene, rast.

  • Sve tvoje fotografije, uključujući i ove koje se nalaze na dizajnu Journal Boxa su autorske. Sjećaš li se kada si ih fotografirala i kakva te sjećanja za njih vežu?

JELENA: Naravno. Obje su nastale kao privatna uspomena. U pitanju su različite godine, dva različita ljeta, kao i lokacije. Interesantno je da su obje uhvaćene s broda. Jako volim boraviti na brodu. Život iz te brodske, morske perspektive je potpuno drugačiji. Ta izloženost i izoliranost donese puno inspiracije i spoznaje.

  • Također, stihovi na Journal Box-u su tvoji autorski i ispisani su tvojim rukopisom. Što nam poručuješ?

JELENA: Često se tijekom života udaljimo od sebe, a vjerujem da vrijeme provedeno uz more pomaže da se vratimo sebi. More nas podsjeća na to koliko je važno da utišamo misli, osluškujemo sebe, pratimo najdublje želje i instinkte. Ljubav se na sve to prirodno nadovezuje.

  • Umjesto klasične zahvalnice u Journal Summer Box-u ovog puta imamo poster koji se može uokviriti. Kako si došla na tu ideju?

JELENA: Uz more smo najprisutniji. Zato sam poželjela da taj uokvireni dijelić mora krasi prostor i bude svakodnevni podsjetnik da živimo trenutak gdje god da jesmo. Također, u Journal Summer Box-u je i Bura Bonaca razglednica, pošaljite je i poklonite more dragim ljudima.

  • Gde pronalaziš inspiraciju za svoje printeve – fotografije i ispise na njima? 

JELENA: Nije važno da li kopam po bazi fotografija ili ponesem fotoaparat prilikom svakodnevne šetnje uz more, uvijek se dogodi da neki prizor u meni probudi nešto. To nešto brzo poprimi oblik, pa bude riječ ili rečenica.  Čini mi se da u svijetu u kojem živimo, najveću inspiraciju donosi čežnja prema toj morskoj, ljetnoj, neopterećujućoj energiji.

  • U opisu tvog brenda stoji da Bura Bonaca postoji kao podsetnik da smo sami sebi najbliža obala. Što to zapravo znači? 

JELENA: Sve što dolazi izvana, već postoji u nama.

  • Kako se ti nosiš s burama, a kako izgleda tvoja bonaca? 

JELENA: Čini mi se kao da bura kod mene nikad ne prestaje u potpunosti. Ono što je drugačije nego ranije je to da sada osvijestim i promatram sve što mi se događa. Borba je neprestana, ali ono što je najbolje − uvijek znam da me nakon bure čeka bonaca.

  • I za kraj, poklanjaš nam more i…?

JELENA: Djeliće duše. Želim da vam ovo ljeto bude puno nestvarnih trenutaka.

Učitati još
Zatvori