Novo ruho bazena na Šalati: Veliki mural od sada krasi omiljeno gradsko kupalište
Novo ruho bazena na Šalati: Veliki mural od sada krasi omiljeno gradsko kupalište

Novo ruho bazena na Šalati: Veliki mural od sada krasi omiljeno gradsko kupalište

Zagrebački bazeni itekako su popularni ovih dana kada temperature dosežu rekordne brojke. Ako ste ostali u gradu i tražite pravo mjesto za rashladiti se, to svakako možete na nekoliko gradskih lokacija. No, ona, nama najdraža i najšarmantnija, nalazi se u centru grada na Šalati. ŠRC Šalata od kad je izgrađen pa sve do danas postao je sinonim za sportsko-rekreativni odmor Zagrepčana.

Od nedavno, cijeli bazen dobio je i novu, umjetničku notu. Naime, pionir zagrebačke, ali i hrvatske graffiti i street art scene Slaven Kosanović Lunar oslikao je zidove na bazenu te tako Zagrepčanima podario još jedan divan mural.

Lunarov mural na bazenima na Šalati

Jedno od najvažnijih imena hrvatske graffiti i street art scene definitivno je Slaven Kosanović Lunar. Na spomenutoj sceni aktivan je od ranih devedesetih, a stil mu se kroz godine različito razvijao. Radovi mu krase gradove kao što su Antwerpen, Beč, Copenhagen, Dublin, Edinburgh, Hamburg, Istanbul, Le Locle, Malmoe, Marseille, Mexico City, Milano, Rotterdam, Sofia, Tbilisi, Thessaloniki, Valetta. Naravno, u njegovom rodnom Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj gotovo da ne postoji površina na kojoj niste mogli ne uočiti neke od njegovih najprepoznatljivijih radova. Jedan novi krasi sada i zagrebačku Šalatu.

šalata-mural-lunar4

Nostalgija

Zid iza bazena je sjajna površina koju sam često gledao u mladim danima tijekom rekreativnih posjeta teniskim terenima na Šalati. Tada je bio oslikan reklamom proizvođača pizza, a do kraja 00-tih je u priličnoj mjeri izgubio zasićenost tonova, žargonski rečeno, apšisao je.Čini mi se da je zid nakon toga prebojan u neki neutralni ton i takav je ostao do današnjih dana, a vrijeme i padaline su također učinile svoje. – rekao nam je Lunar.

šalata-mural-lunar11

Lunar je mural napravio na inicijativu ustanove Upravljanja sportskim objektima.

Poziv je stigao kao sirenski zov iz davnih vremena i već mi se učinilo da čujem lupkanje žutih teniskih loptica iz davnih dana. Rješenje se nametnulo samo po sebi; Personificiranim mačkama koje skaču u bazen (mislim da to zapravo nije dozvoljeno :), plivaju ili igraju tenis, a pridružilo im se još par likova, medvjed kao maskota kluba Medveščak i hobotnica, oni inače bas ne borave po bazenima, ali priča u kojoj su mačci protagonisti može podnijeti još i njih dvoje. – kaže Lunar.

šalata-mural-lunar2
šalata-mural-lunar3
šalata-mural-lunar6
šalata-mural-lunar7

Asocijacija na osamdesete

Mural je definitivno upečatljiv, tematski pogođen i junački odrađen, s obzirom na visoke temperature koje danima prže metropolu.

Na zidu ima par narančasto-žutih loptica koje su tu jer me asociraju na trend iz 1980-ih. Mislim da je njih koristio Agassi. Ne znam koliko su one vizualno prihvatljive današnjim tenisačima, valjda više nisu kad se ne koriste, ali meni su i dalje simpa. I da, s terena i dalje svako malo doleti neka loptica pa smo si svaki odnijeli po jednu za uspomenu na prženje na suncu Šalate. Posebna zahvala ide gospodi s kata iznad, sto nam je s ATP turnira dobacivala boce vode. – zaključuje Lunar.

šalata-mural-lunar8

U muralu možete uživati cijelo ljeto na kupanju, a sve informacije o radnom vremenu, cijenama i svemu što vas zanima potražite ovdje.

Učitati još
Zatvori