U Zagrebu se sprema aukcija čija je zvijezda slika Vlahe Bukovca procijenjena na 50 tisuća eura
U Zagrebu se sprema aukcija čija je zvijezda slika Vlahe Bukovca procijenjena na 50 tisuća eura

U Zagrebu se sprema aukcija čija je zvijezda slika Vlahe Bukovca procijenjena na 50 tisuća eura

Domaćim umjetničkim krugovima pronijela se vijest o tome kako rumunjska aukcijska kuća Artmark u Hrvatsku uvodi aukcije umjetnina posvećene modernom i poslijeratnom hrvatskom likovnom stvaralaštvu. Prva je to u nizu planiranih umjetničkih dražbi koja donosi iznimnu selekciju od preko 100 slikarskih i kiparskih djela.

Iulian Plestiu, direktor Artmark Hrvatska s nama je podijelio nekoliko informacija prije održavanja jesenske aukcije, koja je zakazana za 17. listopad u Hotelu Sheraton. Djela koja će se naći na dražbi pokrivaju više od stoljeće domaćeg stvaralaštva. Ista su trenutno izložena u sklopu Artmarkove galerije koja je smještena na Lenucijevoj potkovi, točnije u Kući Amruš na adresi  Trg Josipa Jurja Strossmayera 5.

O pripremi same aukcije Iulian Plestiu nam je kazao sljedeće: “Priprema Artmarkove aukcije obično traje nekoliko mjeseci. Aukcije predstavljaju priliku za povezivanje prodavača i kupaca, starih kolekcija s novim kolekcijama, mogućnosti ulaganja ili čak platformu za suvremene umjetnike. Sve to zahtijeva vrijeme, od pripreme fotografija, tekstova, uređivanja kataloga, organizacije izložbe i sve ostale tehničke strane organizacije aukcije”.

Artmark
Artmark

Stoljeće hrvatske umjetničke produkcije

Pokrivši gotovo stoljeće hrvatske umjetničke produkcije, uključena su imena velikana likovne scene poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Slave Raškaj, Julija Knifera, Frane Kršinića i Vjenceslava Rihtera. Čak i promatraču koji je tek površno upućen u zbivanja na umjetničkoj sceni, ova će imena zazvoniti, odnosno prepoznat će njihovu veličinu.

Stoga nas je zanimalo za koje su djelo najponosniji što se našlo na njihovoj aukciji. “Svako djelo ima svoje mjesto na Artmarkovoj jesenskoj aukciji, jer bi svako djelo moglo postati važno za sljedeću kolekciju u koju uđe. Naravno, neka su imena na vrhu liste zbog važnosti, glasovitosti i relevantnosti za dugu povijest hrvatske umjetnosti. Vlaho Bukovac – Dijana u lovu, procijenjena na 30.000-50.000 eura mogla bi se smatrati zvijezdom aukcije, kao remek djelo koje je Bukovac stvarao u pariškom razdoblju. Miroslava Kraljevića, rijetku pojavu na tržištu umjetnina, predstavlja mali dragulj naslikan u njegovoj posljednjoj godini života, 1913., Djevojčica (procjena 30.000 – 50.000). Izvrsna Splitska obala s jedrilicama  Emanuela Vidovića naslikana početkom 20. stoljeća ili Žetva Omera Mujadžića relevantne su za modernu umjetnost u Hrvatskoj uz djela Crnčića,  Medovića, Uzelca ili Kršinića.

Iz poslijeratnog razdoblja posebno se ističe Vojin Bakić s izvrsnim gipsanim Bikom (procjena 3.500 – 5.500 eura), originalnom verzijom ove slavne skulpture. Prisutan je i Juraj Dobrović s remek-djelom ranih 70-ih – Reljef br. 1,  Kožarić s poznatim brončanim automobilom – Auto-strašilo ili kolekcionarski primjerak poput Oskara Hermana – Pejzaž sa tri stabla,  procijenjen na 4.000-6.000 eura koji je pripadao Grgi Gamulinu”, ističe Plestiu.

Artmark

Kako se nositi s krivotvorinama?

Dok razgovaramo o aukcijama, neminovno se spominje i pitanje utvrđivanja identiteta, odnosno opasnosti od krivotvorina. U sklopu Artmarka djeluje specijalizirani odjel za procjenu, koji okuplja stručnjake iz različitih područja, no nisu istupali o konkretnoj problematici s kojom su se susreli prilikom pripreme aukcije. Istaknuli su nam kako su najvažniji dijelovi u organizaciji aukcije upravo detaljno istraživanje i analiza te ugovori s kolekcionarima koji s njima surađuju.

“Problematičnim dijelovima tržišta umjetnina trebaju se baviti stručnjaci, povjesničari umjetnosti i umjetničke udruge. Stoga je naš cilj kontinuirano surađivati s tim profesionalcima kako bismo održali najbolju kvalitetu, transparentnost i razinu jamstva za umjetnička djela koja ulaze na tržište umjetninama“, ističe na ovu temu direktor Artmarka Hrvatska, dodajući kako je svrha Artmarka prvenstveno stvoriti platformu za kolekcionare, ljubitelje umjetnosti, profesionalce i stručnjake te naravno široku publiku za uživanje u izložbama i aukcijama koje će predstaviti najbolje od hrvatske likovne umjetnosti kroz stoljeća.

Artmark
Artmark

Kreiranje vlastite zbirke umjetnina

Platforma je to koja bi uvelike mogla pomoći i onima koji se tek namjeravaju okušati kao kolekcionari. Gospodina Plestiua ujedno smo zamolili da svim početnicima da određen savjet koji bi bio korak za sve one koji se žele okušati u kreiranju vlastite zbirke umjetnina. “Što se tiče kupnje umjetnina, važno je da se budući kolekcionari educiraju, kupuju albume, posjećuju, razgovaraju o umjetnosti i na kraju kupuju na transparentnim i profesionalnim mjestima”, otkriva.

Podsjećamo, sa svim referentnim djelima Jesenske aukcije, s potpisima velikih majstora hrvatske umjetnosti, a koja dolaze iz važnih povijesnih i privatnih zbirki, možete se upoznati svaki dan na izložbi u Kući Amruš. Njezina vrata su otvorena od ponedjeljka do petka u terminima 11-19 sati te subotom od 10 do 14 sati. Nedjeljom izložbu možete razgledati isključivo po dogovoru, a sva djela mogu se vidjeti i online na www.artmark.hr .

Za sve one koji propuste jesensko izdanje dražbe donosimo informaciju kako je za 20. prosinac najavljena Zimska aukcija koja će se bazirati na likovnoj i primijenjenom umjetnosti. Također, prema aktualnom planu za narednu 2024. godinu Artmark sprema šest izložbi.

Foto: Artmark

Učitati još
Zatvori