Ovo su nam najljepša kina na svijetu koja pružaju više od samog gledanja filma
Ovo su nam najljepša kina na svijetu koja pružaju više od samog gledanja filma

Ovo su nam najljepša kina na svijetu koja pružaju više od samog gledanja filma

Kino je jedno od onih mjesta gdje nam je najdraže pobjeći od stvarnosti i zalutati u neki drugi svijet dok gledamo filmove. Jedno od prvih kina na svijetu nastalo je 1897. godine u Buffalu u SAD-u i zvao se Vitascope Theater. Osim što prikazuju filmove, mnoge kinodvorane imaju povijest i kulturu koja seže daleko u prošlost. Uz to, zbog svoje arhitekture i dizajna postaju i turistička mjesta i instagramične lokacije za fotkanje. Danas vam donosimo najljepša kina na svijetu u kojima bismo rado pobjegli od stvarnosti.

Giunti Odeon

U Firenzi se smjestilo povijesno kino Giunti Odeon koje predstavlja bitno kulturno mjesto. Cinema Odeon prvi put je otvoren 1922. godine unutar povijesne renesansne palače Palazzo dello Strozzino. Kino je imalo glamurozno gala otvorenje 14. prosinca 1922., a boom je doživio 30-ih godina kada vodstvo preuzima obitelj Germani. Kino se onda spojilo s izdavačkom kućom Giunti (odakle i ime) te je prekrasnom kinu sada dodana i knjižara. Jednostavno bajkovito! Više detalja o ovom melting potu kulture možete pronaći ovdje.

Tuschinski

Veliku povijest ima i Tuschinski kino u Amsterdamu koji izgleda raskošno. Bio je i službeno proglašen najljepšim kinom na svijetu, a kada vidite kako izgleda, onda vam je jasno i zašto. Tuschinski kino osnovao je Poljak, Abraham Tuschinski po kojem kino nosi ime. Bila je godina 1919. kada je započela gradnja, a svoja vrata službeno je otvorilo 1921. godine. U to vrijeme je bilo jedno od najrevolucionarnijih kina jer je sadržavalo električno-tehničke elemente koji su tada bili neviđeni. Nakon Drugog svjetskog rata, kino je promijenilo vlasništvo, no pružalo je otpor nacističkoj vlasti te opstalo do danas. Tijekom stogodišnje obljetnice postojanja Tuschinski kina, kralj Nizozemske William-Alexander dodijelio mu je kraljevski predikat te ga preimenovao u Koninklijk Theater Tuschinski (Kraljevsko Tuschinski kino). O kinu smo već pisali, a više možete pročitati na linku.

Cinema Paradiso

Nazvan po poznatom talijanskom filmu, ovo kino smješteno je u Ibizi i idealno je za ljetne filmske večeri jer su projekcije na otvorenom. U Cinema Paradiso filmove gledate udobno smješteni pod mjesečinom i s pogledom na poluotok koji oduzima dah. Možete li zamisliti nešto ljepše? Cinema Paradiso nudi javne kino večeri u prekrasnim mjestima kao što su Amante Beach Club, Atzaró i Petunia, kao i privatna iskustva u luksuznim vilama. Izgleda prekrasno.

Elgin & Winter Garden Theatres

Elgin & Winter Garden Theaters su par naslaganih kina u Torontu, Kanadi. Datiraju još od 1913. godine, a dizajnirao ih je arhitekt Thomas W. Lamb. U njima se teško fokusirati na projekciju kada vidite kako izgledaju. Izgled zaista oduzima dah, a u današnje vrijeme je i jedan od mjesta održavanja prestižnog Toronto Film Festivala. Winter Garden kino dizajnirano je kako bi bilo atmosferično. Zidovi su oslikani vodenim bojama, a strop je ukrašen lampionima i osušenim bukovim lišćem.

Le Grand Rex

Francuska je uz Hollywood bila jedna od vodećih filmskih sila tijekom Prvog svjetskog rata. U tom ‘zlatnom dobu’ filmova nastalo je sad već povijesno pariško kino – Le Grand Rex napravljen u art deco stilu. Riječ je o kinu koje je jednako lijepo izvana kao i iznutra, a često ga nazivaju i najatmosferičnim kinom u Francuskoj. Orkestarski dio gledališta sadržavao je 1300 sjedala, s dodatnih 600 u polukatu i 1600 na balkonu. Nebeski svod od čeličnog lima ovješen je o metalni okvir koji kruni gledalište. Filmofili bi podigli pogled i vidjeli svjetlucave zvijezde i planete oblikovane od reflektirajućih kristalnih kuglica, nadopunjenih pomičnim slikama oblaka u pokretu s projektora postavljenih ispod.

Electric Cinema

Electric Cinema smješteno je u Londonu u kvartu Notting Hill te je jedan od najstarijih kina u Velikoj Britaniji. Moglo bi se slobodno nazvati i prvim kinom u toj zemlji koje je bilo namijenjeno isključivo filmovima jer je otvoreno davne 1910. godine. Electric Cinema izgleda stvarno gospodski sa svojim kožnim foteljama i stolićima na kojima su lampe. Imate osjećaj kao da ste u nekom jazz clubu.

Učitati još
Zatvori