Ovo je najbolja filmska knjižara na svijetu. Možete kupiti scenarije poznatih filmova i serija
Ovo je najbolja filmska knjižara na svijetu. Možete kupiti scenarije poznatih filmova i serija

Ovo je najbolja filmska knjižara na svijetu. Možete kupiti scenarije poznatih filmova i serija

Svakog filmofila trebalo bi na silu izvući iz ovog mjesta. Larry Edmunds Bookshop je filmska knjižara u kojoj možete pronaći razne knjige, postere i fotografije koje imaju veze s filmskom i TV industrijom, ali i kopije raznih scenarija. To je jedna prava meka zabavne industrije koja se, prigodno, nalazi u Hollywoodu, ispred Hollywoodske staze slavnih.

Larry Edmunds Bookshop

Povijest knjižare

Larry Edmunds Bookshop ima zaista dugu i zavidnu povijest. Nazvana je po originalnom vlasniku Larryju Edmundsu koji je kasnih 1930-ih kupio prostor i doveo Miltona Luboviskija kao partnera. Nakon što je Edmunds preminuo 1941., Luboviski je preuzeo knjižaru sa svojom suprugom. Tih ranih godina, knjižara još nije bila toliko fokusirana na Hollywood i zabavnu na industriju, nego više na samu književnost. Ipak, surađivali su s raznim hollywoodskim redateljima i producentima. Oni bi tražili malo opskurnija i edgy djela koje bi onda Larry Edmunds knjižara nabavljala. Blisko su surađivali i s velikim piscima i scenaristima poput Williama Faulknera i Henryja Millera.

Međutim, s dolaskom 1950-ih dosta se toga promijenilo. Osim što su se odlučili fokusirati na knjige o filmovima i serijama, 1955. su se preselili na Hollywood Boulevard. Ubrzo su svojoj kolekciji knjiga dodali scenarije, magazine, postere, fotografije sa setova i razni drugi materijali koji se bavi filmskom industrijom. Imali su toliko materijala da su i tada već bili smatrani kao go-to mjesto za sve što ima veze s filmom i serijama.

Larry Edmunds Bookshop (2)

Najveća kolekcija filmskih knjiga

S vremenom je Larry Edmunds Bookshop stekla ogromnu popularnost i kultan status. Ima najbogatiju i najveću kolekciju filmskih knjiga na svijetu, a često je nazivaju i najboljom filmskom knjižarom koja postoji. Knjižara je raj za sve ljubitelje takvog sadržaja, a ima zaista sve. Od kopije scenarija La La Landa, preko scenarija epizoda Prijatelja do knjiga o opusima raznih redatelja.

I celebrityji vole ovu knjižaru. U Zlatnom dobu Hollywooda u Larry Edmundsu su tako kupovali Debbie Reynolds, Ursula Andress, Anthony Perkins, King Vidor i David Lean koji su tamo potražili i izgubljenu memorabiliju vlastitih filmova. No, nije dugo trebalo prije nego što redatelji i producenti počnu koristiti Larry Edmunds Bookshop za više od same kupnje. Kultna knjižara pojavila se u kao lokacija u filmovima i serijama Alex in WonderlandFade to BlackMelrose PlaceBeverly Hills 90210The District, i A Star For Rose.

Larry Edmunds Bookshop (4)
Scena iz filma Alex in Wonderland

Kulturna institucija

Krajem 1990. knjižara se ponovno preselila, na lokaciju na kojoj je i dandanas. U to vrijeme, mali neovisni biznisi počeli su propadati, a došlo je i do velikog porasta online knjižara što je prijetilo samoj budućnosti knjižare. Međutim, njezina reputacija pomogla joj je da danas ostane jedina knjižara na Hollywood Boulevardu. Novi vlasnik preuzeo je knjižaru 2007. i počeo raditi evente poput promocije pisanih radova celebrityja Anjelice Houston, Terryja Gilliama, Williama Friedkina, Ernesta Borgninea i drugih. Danas radi punom parom, a postao je i pravo turističko mjesto za one koji otputuju u Los Angeles te nezaobilazna lokacija.

Larry Edmunds Bookshop je važan dio filmske zajednice i kulturna institucija koja je jednako velik dio Hollywooda kao njegovi umjetnici i filmaši.

@darthjane

📍Larry Edmunds Bookshop my new favorite place✨

♬ Intergalactic Janet - Ley Soul
@secret.losangeles

📍Larry Edmunds Bookstore on Hollywood blvd is such an incredible hidden gem and piece of LA history💚 #hollywoodstudios #scriptwriter #screenplay #larryedmundsbookshop #bookshop #hollywood #walkoffame #losangeles #mysecretla

♬ La belle vie - Sacha Distel
@allivaldez

Save for your nevt visit to Hollywood 📍 Larry Edmunds Bookshop! #LAbucketlist #thingstodoinLA #actorlife #LA

♬ original sound - bollybeo

Foto: TikTok (@allivaldez), Instagram (@larryedmunds1938)

Učitati još
Zatvori