Pročitali smo ljubavni roman Tom Lake koji je idealan ako tražite nešto dobro za čitati na plaži
Pročitali smo ljubavni roman Tom Lake koji je idealan ako tražite nešto dobro za čitati na plaži

Pročitali smo ljubavni roman Tom Lake koji je idealan ako tražite nešto dobro za čitati na plaži

Nikad nam nije dosta dobrih preporuka cozy knjiga koje se lako čitaju, a upravo takve su nam i najdraže za ljeto. Jedna takva konstantno nam izlazi po društvenim mrežama, a odnedavno je dostupna i u našim knjižarama. Riječ je o romanu Tom Lake, spisateljice Ann Patchett. Ponijeli smo ga s nama na godišnji odmor na plažu i pročitali ga u pauzama od kupanja. Evo zašto nam se svidio.

Ljubavna priča

Tom Lake je ljubavni roman, no ide puno dalje od toga. To je priča o obitelji i životima koje su roditelji živjeli prije nego što su im se rodila djeca. Radnja romana je smještena u proljeće 2020. Počela je pandemija koronavirusa koja je tri sestre, Emily, Maisie i Nell vratila na obiteljsku farmu u Michiganu. Dok pomažu u voćnjaku i beru trešnje, mole majku da im ispriča o njezinoj misterioznoj mladosti. Njihova majka, Lara jednom je htjela biti glumica i bila je dio kazališne trupe imena Tom Lake. U glumačkoj postavi bio je i Peter Duke s kojim je Lara imala strastvenu romansu i s kojim je prije podosta godina bila u vezi i dijelila pozornicu.

Međutim, nedugo nakon je odustala od glume. Stvorila je obitelj i posvetila se malograđanskom životu, dok je Peter postao cijenjeni glumac i dobitnik Oscara koji je preminuo prerano. Dok se Lara prisjeća prošlosti, kćeri analiziraju vlastiti odnos s majkom i prisiljene su ponovno promisliti o svijetu oko sebe i svemu što su dotad mislile da znaju.

Tom Lake

Čitatelji oduševljeni

Tom Lake je izašla u ljeto 2023. te ju je čak i glumica Reese Witherspoon uvrstila u svoje najdraže knjige godine, a od ove godine je dostupna i u našim knjižarama. Nije strano da su ljubavne priče neke od onih koje najviše privlače publiku, a ova knjiga je pronašla svoje čitatelje. BookTok nahvalio je knjigu, a kritičari su je nazvali najboljom knjigom koju je Patchett napisala. Podsjetimo, Patchett je poznata spisateljica koja je napisala ukupno devet romana od 1992. do danas.

Roman je magnetično štivo koje propitkuje odnos prema kazalištu, životu, romansi i obitelji, a ono ‘ljubavno’ u romanu nije samo između Lare i Petera. Tom Lake se bavi romantičnom, bračnom i majčinskom ljubavi, ali i ljubavi prema prirodi i životu.

Zašto je Tom Lake idealno štivo za plažu?

Odavno nismo naišli na knjigu poput Tom Lake. U svojoj jednostavnosti je istovremeno i duboka analiza obiteljskih odnosa i suvremenog svijeta. Ono što nam se posebno svidjelo je što Lara i njezine kćeri u knjizi nisu prikazani kao jedna sretna i savršena obitelj. Naprotiv, jasno izgrađeni karakteri čine njihove nesavršenosti realističnima. Sviđa nam se kako se točno može vidjeti kakav odnos Lara ima sa svakom od njih.

Tako je najstarija Emily i najoštrija. Kao da joj Lara nikako ne može doći dovoljno blizu, a to je sve rezultat odrastanja u opsjednutosti s Peterom Dukeom. Srednja kći, Maisie je možda i najprizemljenija. Studentica veterine koja na farmi pomaže susjedima s njihovim životinjama, ona je kao nekakav most između svoje dvije sestre – Emily koja želi ostati na farmi i izgraditi vlastiti život, i Nell, koja jedva čeka otići s farme. Upravo Nell predstavlja sve ono što je Lara trebala ili mogla postati. Glumica u usponu koja nikako ne može shvatiti kako je njezina majka mogla odustati od te profesije.

Kroz roman saznamo i da imena kćeri nisu slučajna, i svaka od njih nosi ime koje je svojevrsna posveta Larinim najvažnijim ženama u životu. Knjiga je lako čitljiva i bez problema je možete pročitati u par dana u pauzi od kupanja na plaži. Također Larina veza s Peterom Dukeom pokriva jedno ljeto u kazališnoj trupi što je atmosferom idealno za čitanje na plaži dok upijate zrake sunca.

Tom Lake

Želimo filmsku adaptaciju

Iako je pokretač romana ljubavna veza između Lare i Dukea, bez da previše otkrivamo onima koji još nisu pročitali knjigu, to nije ono što je na kraju u fokusu, a čovjek s kojim Lara zapravo završi je taj koji joj je donio pravu ‘filmsku’ ljubav. Kad smo već kod filma, ne bi se bunili kada bismo dobili adaptaciju romana na velikom platnu. Meryl Streep je pripovijedala audio verziju knjige, stoga je možemo zamisliti i u filmskoj ulozi Lare. Roman ima potencijala privući još više ljudi ako bi se napravio film, stoga držimo fige da ovaj hvaljeni roman uskoro dospije i na naše ekrane.

Foto: Pexels, Znanje

Učitati još
Zatvori