New York Times je izabrao 100 najboljih knjiga 21. stoljeća, donosimo top 5
New York Times je izabrao 100 najboljih knjiga 21. stoljeća, donosimo top 5

New York Times je izabrao 100 najboljih
knjiga 21. stoljeća, donosimo top 5

Zaposlenici New York Times Book Reviewa, 503 novelista, pisaca publicistike, pjesnika, kritičara i drugih ljubitelja književnosti za New York Times pomno su odabrali 100 najboljih knjiga 21. stoljeća. Već je prošlo prvih 25 godina ovog stoljeća u kojima je izašlo bezbroj knjiga koji su nedvojbeno imali i još uvijek imaju, veliki utjecaj na trenutnu eru čovječanstva. Među 100 knjiga ima svačega, od fikcije, publicistike do knjiga koji su adaptirani u uspješne filmske franšize. Mi prenosimo top pet knjiga za koje je New York Times rekao ‘ovo su najbolje knjige 21. stoljeća’.

najbolje knjige 21. stoljeća

Bogata lista književnih remek djela

Među najboljim knjigama na 98. mjestu se našao roman spisateljice Ann Patchett, Bel Canto s početka stoljeća. Njezin najnoviji roman Tom Lake pročitali smo ovo ljeto, a dojmove možete pročitati ovdje. U prvih 100 nalaze se i knjige adaptirane u miniserije – Station Eleven (93), The Sympathizer (90) te Olive Kitteridge (74). Tu je i sjajan Persepolis, grafički roman autorice Marjane Satrapi o njezinom životu u Iranu tijekom rasta Islamske revolucije koji je pretvoren i u jedan od najboljih animiranih filmova svih vremena. Također, na 41. mjestu nalazi se roman Small Things Like These, temeljen na istinitim događajima, a roman će uskoro biti pretočen na veliko platno s Cillianom Murphyjem u glavnoj ulozi.

U listu su uključene i razne znanstvene knjige, zbirke pjesama i kratkih priča te memoari koji su imali najveći utjecaj u 21. stoljeću. Nekoliko spisatelja, poput Alice Munro i Hilary Mantel ima tu čast da je više od jedne od njihovih radova uključeno u najbolje knjige ovog stoljeća, a podosta je knjiga koje su prenesene na male i velike ekrane. A evo koje knjige imaju čast biti top pet najboljih knjiga 21. stoljeća.

najbolje knjige 21. stoljeća

Peto mjesto – Jonathan Franzen, Korekcije

Roman Korekcije satirički je pogled na mentalno zdravlje i rad na sebi. Prati obitelj Lambert koji proživljavaju teške trenutke, od mučnog razotkrivanja seksualnih identiteta, izbacivanja s fakulteta, do Parkinsonove bolesti i posvemašnjeg moralnog kaosa. Objavljen je na početku stoljeća, 2001., ali je još uvijek jednako relevantan kao i tada. Kada matrijarh obitelji Enid, okupi svoje troje djece na Božić jer njihov otac umire od Parkinsove bolesti, u toj priči se preispituje sve od obiteljskih veza, pada komunizma, foodie kulture i konzumerizma. Korekcije su odlična analiza stanja američkog društva.

Četvrto mjesto – Edward P. Jones, The Known World

Na četvrto mjesto smjestio se roman koji nažalost ne možete pronaći u našim knjižarama. Edward P. Jonesov The Known World imao je veliki utjecaj na ovo stoljeće. Radnja prati čizmara i bivšeg roba, Henryja Townsenda. Kada on postane vlasnik plantaže, sa svojim vlastitim robovima, dolazi do svakakvih moralnih preispitivanja unutar romana koji potiču čitatelja na razmišljanje.

Treće mjesto – Hilary Mantel, Wolf Hall

Uspješna spisateljica Hilary Mantel 2009. objavila je roman Wolf Hall. Riječ je o prvoj knjizi iz njezine trilogije. Povijesni roman smješten je u tudorsku Englesku i prati rast moći Thomasa Cromwella na dvoru kontroverznog kralja Henrika VIII. Dvorske intrige, povijesni setting i politička previranja služe kao savršeni elementi za ovaj uzbudljiv roman koji vas drži na rubu stolca do zadnje stranice.

Drugo mjesto – Isabel Wilkerson, The Warmth of Other Suns

Još jedan roman bez hrvatskog prijevoda, The Warmth of Other Suns povijesna je knjiga koja detaljno opisuje migraciju Afroamerikanaca s juga na sjever i zapad u razdoblju od 1915. do 1970. Iznimno važno djelo američke i crnačke povijesti, ovaj roman nije poput klasičnih povijesnih romana. Način na koji autorica Isabel Wilkerson piše je poput fiktivnog romana zbog čega se ova priča puno lakše čita.

Prvo mjesto – Elena Ferrante, Genijalna prijateljica

I kao najbolja knjiga 21. stoljeća, prema New York Timesu, proglašena je Genijalna prijateljica iz 2012. godine. Riječ je o romanu koji je pretočen i u hvaljenu seriju (o kojoj možete sve pročitati ovdje). Radnja je smještena u 50-e godine prošlog stoljeća, a prati dvije djevojčice – Elenu i Lilu. Upoznaju se u siromašnom predgrađu Napulja i započinju dugo i kompleksno prijateljstvo unatoč njihovim polarizirajućim osobnostima. Roman obuhvaća ideje o umjetnosti, politici, klasama, filozofiji, a sve kroz prijateljstvo između Elene i Lile koje iz djevojčica odrastaju u komplicirane odrasle osobe.

Cijelu listu svih 100 najboljih knjiga 21. stoljeća možete pročitati ovdje.

Foto: Pexels, V.b.z., Amazon, Školska knjiga

Učitati još
Zatvori