5 knjiga koje preporučujemo da pročitate ako ste u dvadesetim godinama života
5 knjiga koje preporučujemo da pročitate ako ste u dvadesetim godinama života

5 knjiga koje preporučujemo da pročitate ako
ste u dvadesetim godinama života

Neke knjige koje pročitamo na nas ostave snažan utisak. Često i određena štiva povezujemo i s razdobljem života u kojem se nalazimo pa nas je neko djelo baš posebno dirnulo jer smo ga pročitali u djetinjstvu, adolescenciji, mladosti pa i kasnije. Stalno nailazimo na razne preporuke knjiga za ljude koji se nalaze u dvadesetima, tridesetima, četrdesetima… koje su idealne upravo zato što ste u svim tim razdobljima drugačija osoba. I dok je svaka osoba svakako sama za sebe, donosimo preporuku pet knjiga koje preporučujemo da pročita svaka osoba koja je u svojim dvadesetima.

knjige za ljude u dvadesetima
knjige za ljude u dvadesetima

Nikad me ne ostavljaj, Kazuro Ishiguro

Kazuro Ishiguro poznati je britansko-japanski pisac koji je slavu stekao romanom Na kraju dana (Remains of the Day) iz 1989. godine. Napravljen je i istoimeni film s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson u glavnim ulogama, a za one u svojim dvadesetima preporučujemo još jedno njegovo hit djelo – Nikad me ne ostavljaj. Riječ je o ZF romanu smještenom u alternativnoj Engleskoj te prati njegovateljicu Kathy koja je radila u školi Hailsham. To je škola gotovo ista kao i druga. Doduše, brižljivo je zaštićena i djeca ne dolaze u dodir s vanjskim svijetom. Prema spisatelju, knjiga se bavi pitanjima ‘što to znači biti čovjek?’, ‘što je duša?’ te ‘koja je svrha za koju smo stvoreni i trebamo li je pokušati ispuniti?’. Knjiga je uvrštena i u nedavnu listu 100 najboljih knjiga 21. stoljeća koju je složio New York Times.

Alkemičar, Paula Coelho

Jedan od najvećih klasika suvremene književnosti je zasigurno roman Alkemičar od Paula Coelhoa. Jedan je od najprodavanijih romana u povijesti te je inspirirao milijune. Jednostavno ne možete živjeti bez da ste pročitali Alkemičara. Riječ je o mladom andaluzijskom pastiru Santiagu koji iz svojega doma u Španjolskoj odlazi u egipatsku pustinju u potrazi za blagom skrivenim u piramidama. Putem, on susreće Ciganku, čovjeka koji sebe naziva kraljem i alkemičara, a oni ga navode na njegovu putu. Putovanje koje počinje kao potraga za svjetovnim dobrima tako se pretvara u otkrivanje unutarnjeg blaga. Ova dragocjena i poticajna priča o mladiću Santiagu svjedoči o tome koliko je važno slušati svoje srce i vjerovati u snove jer oni mogu preobraziti naš život.

Moja godina s Eleanor, Noelle Hancock

Učinite svakog dana nešto što vas plaši. Citat je to velike Eleanor Roosevelt, američke bivše prve dame i jedne od velikih boraca za ljudska prava. Taj citat nadahnuo je autoricu Noelle Hancock da krene u jednogodišnju avanturu svakodnevnog suočavanja sa svojim strahovima, kako bi postala osobom kakvom je oduvijek željela biti. Nastupala je kao stand-up komičarka i pjevala karaoke. Skakala je s padobranom, pilotirala, ronila s morskim psima i penjala se na Kilimandžaro. Volontirajući u bolnici suočila se s dubokim strahom od smrti i bolesti. Pokušala je shvatiti zašto su loše završile veze s muškarcima koje je voljela i hoće li tako završiti i njena sadašnja veza. Svoju avanturu Noelle je opisala u ovoj duhovitoj, zabavnoj i duboko iskrenoj knjizi kojom vas poziva da s njom krenete u pustolovinu!

Sluškinjina priča, Margaret Atwood

Ako niste čuli za roman Sluškinjina priča, sigurno ste čuli za istoimenu distopijsku seriju. Jedno od težih djela suvremene književnosti, koji, iako smješten u izmišljeno vrijeme, itekako progovara o današnjem društvu. U Sluškinjinoj priči ljudi žive u totalitarnom društvu u kojem su žene samo strojevi za rađanje djece. Jedna od tih ‘strojeva’ je i Fredova (nazvana po svom vlasniku Fredu). Ona pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako da opstane; mora balansirati između zahtjeva Zapovjednika, njihovih bezosjećajnih Supruga, Marthi i drugih Sluškinja. No ona ima vlastiti cilj: preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli.

Divan život, Frank Martela

Ostavljamo se fikcije te preporučujemo jednu sjajnu self-help knjigu. Što našem životu daje značaj? Zašto čeznemo za nečim izvan sadašnjeg trenutka? Je li sreća dobar životni cilj? Kako odrediti uporište smisla u sekularnom društvu? Pitanja su na koja knjiga Divan život daje odgovore. Napisao ju je jedan od najpopularnijih finskih filozofa, Frank Martela koji temeljito objašnjava što to naš život čini vrijednim življenja. Kroz statistiku, povijest i eksperimente iz psihologije, filozof nudi načine kako unijeti više značenja i smisla u naš život te otjerati tjeskobu s kojom se većina sada bori. Divan život odlična je knjiga za sve koji žele pozitivan pogled na život.

Foto: Školska knjiga, V.b.z., Znanje, Unsplash, Dupe

Učitati još
Zatvori