Vrhunske knjige za ljeto: Donosimo detaljan vodič raznovrsnih naslova
Vrhunske knjige za ljeto: Donosimo detaljan vodič raznovrsnih naslova

Vrhunske knjige za ljeto: Donosimo
detaljan vodič raznovrsnih naslova

Gdje god provodili godišnji odmor – na morskim ili planinskim odredištima, u dinamičnim urbanim sredinama, idiličnim seoskim ambijentima ili u svojem domu – ljeto je idealno vrijeme za opuštanje, dubinsku obnovu tijela i uma, uzbudljive čitateljske pustolovine i neograničeno istraživanje tema kojima se tijekom godine niste stigli temeljito posvetiti.

U danima kad temperature zraka nezaustavljivo rastu, izaberite kvalitetno štivo koje će vas zaintrigirati, nadahnuti i otvoriti nove vidike. Donosimo prijedloge vrhunskih knjiga za savršeno ljeto u izdanju Školske knjige i Lumena po sniženim cijenama do 18. kolovoza u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Literatura za tijelo i um – uravnoteženo ljeto

Ako želite znati što mozak čini sretnim, usredotočenim i smirenim, ovoga ljeta pročitajte Ultraum, iznimno zanimljivu uspješnicu New York Timesa. U popularno napisanoj knjizi prepunoj najnovijih znanstvenih spoznaja i praktičnih savjeta, dr. Mark Hyman odgovara na pitanje kako jednostavno pobijediti depresiju, riješiti se stresa i osnažiti um. Da bi se iscijelio mozak, potrebno je najprije iscijeliti tijelo, tvrdi autor knjige.

U briljantnom priručniku dr. Hymana, koji preporučuju dr. Mehmet C. Oz, dr. Dean Ornish i dr. Christiane Northrup, doznat ćete kako potaknuti skrivenu sposobnost tijela da vrati dobro raspoloženje, pamćenje, emocionalnu izdržljivost i mentalnu jasnoću. Ljeto je idealno razdoblje za isprobavanje šestotjednog plana oporavka u koji su uključene informacije o tome kako se pravilno hraniti, poboljšati kemijsku ravnotežu u mozgu s pomoću dodataka prehrani, vježbati, spavati, opuštati se i trenirati svoj mozak te živjeti u skladu s ekološkim načelima.

Mnoge korisne, znanstveno utemeljene i provjerene savjete za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja pronaći ćete u knjigama Prirodno zdravlje žena, Životni vijek i Šest stupova samopoštovanja.

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen
Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Zagorkini romani – pustolovno ljeto

Ljubitelji književnosti koji dosad nisu pročitali Zagorkine romane Grička vještica i Kći Lotršćaka, nemaju više uvjerljivo opravdanje. Nakon šest godina, koliko ih nije bilo na tržištu, Djela Marije Jurić Zagorke, majstorice povijesnih romansi koja cijelo stoljeće svojim pitkim prozama oduševljava naraštaje čitatelja, objavljena su u suvremenom ruhu, u kojem su ih željno dočekali novi obožavatelji odrasli na prozama Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena. Iskoristite vrele ljetne dane i noći za čitanje tih uzbudljivih pripovijesti. Provjerite zašto teoretičari književnosti Mariju Jurić Zagorku smatraju nedosegnutom majstoricom u stvaranju zapleta i održavanju fabularne neizvjesnosti. Uvjerite se u hipnotički učinak Zagorkinih priča.

Njezin najpoznatiji povijesni roman Grička vještica uzbudljiva je povijesna priča obogaćena strastvenim ljubavnim zapletima i političkim spletkama, a sastoji se od sedam svezaka: Tajna Krvavog mosta, Kontesa Nera, Malleus Maleficarum, Suparnica Marije Terezije I, Suparnica Marije Terezije II, Dvorska kamarila Marije Terezije i Buntovnik na prijestolju.

Kći Lotršćaka jedan je od Zagorkinih romana u kojima grad Zagreb i njegova prošlost zauzimaju važno simbolično mjesto. Legende i pučke predaje isprepleću se s povijesnim sadržajima, a okosnica romana je ljubavna priča između Manduše i Divljana.

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen
Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Motivacijske knjige – mudro ljeto

Među motivacijskim knjigama prava je poslastica Fosforescencija – ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan, sofisticirana i slojevita knjiga Julije Baird, izniman spoj istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije. Nagrađivana australska povjesničarka, književnica i novinarka u Fosforescenciji, među ostalim, opisuje mračno razdoblje života, kad su joj dijagnosticirali rak, te otkriva kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu životnu radost. Fosforescencija je jedna od onih knjiga koja nas ne štedi, nego budi, povlači za rukav i nježno, ali odlučno kaže – živi!

Svestrani glazbeni velikan Quincy Jones, čija karijera traje više od sedamdeset godina, u svojoj motivacijskoj uspješnici 12 nota – o životu i kreativnosti sažima golemo životno i profesionalno iskustvo, otkriva mnoge fascinantne priče i daje dragocjene alate za razvoj kreativnosti te uspješan i smislen život. U dirljivoj i toploj pripovijesti punoj uspona i padova jedan od najomiljenijih svjetskih producenata i mentora progovara o tome kako tugu i bol pretvoriti u moć te kako uvježbati svoj um s pomoću svakodnevnih, pozitivnih afirmacija.

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen
Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Intrigantne teme – fantastično ljeto

Za sudjelovanje u vječnim raspravama o tome što je bolje – knjiga ili film, nužno je pročitati romane prema kojima su snimljeni filmovi i serije. Jedna je od serija o kojoj će se ovoga ljeta zasigurno govoriti Zmajeva kuća, čiju drugu sezonu upravo pratimo na platformi Max streaming. Bez posljednjeg, bogato ilustriranog romana slavnoga Georgea R. R. Martina Vatra i krv teško je precizno pratiti što se događa s kućom Targaryen  – jedinom lozom gospodara zmajeva koja je preživjela Propast Valyrije i nastanila se na Zmajkamenu. Roman Vatra i krv dočarava nam njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja, sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio moćnu dinastiju.

Mnoge zanimljive detalje o najintrigantnijoj obitelji Martinova fascinantnog svijeta pronaći ćete u luksuznoj monografiji Uspon Zmaja, savršenom štivu za dobre poznavatelje Zapadnih Zemalja, ali i za one koji su se prvi put upoznali s Targaryenima u seriji Zmajeva kuća. Riječ je o nezaobilaznom pregledu za svakoga tko želi doznati nešto više o najmoćnijoj obitelji Sedam Kraljevina.

Ako političke spletke, savezi i izdaje nisu vaš prvi izbor, uvijek se možete pouzdati u Douglasa Adamsa i njegovu petodijelnu znanstvenofantastičnu parodiju Vodič kroz Galaksiju za autostopere u kojoj se autor oštrim humorom izruguje modernom društvu. U tome popularnom serijalu prepunom bizarnih i karikaturalnih likova, šašavih dijaloga i jezičnih vratolomija, Adams je žanru znanstvene fantastike ubrizgao nužnu dozu duhovitosti, istodobno razotkrivajući njegove mane te odajući počast njegovim vrlinama. Zauvijek duhovito! Zauvijek genijalno!

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen
Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Pametne knjige – kvalitetno ljeto  

Zahtjevnim čitateljima koji i u ljetnom štivu traže intelektualno nadahnuće predlažemo bogato opremljena enciklopedijska izdanja i vrhunsku publicistiku koja radikalno mijenja naše razumijevanje ljudske prošlosti i potiče nas da zamislimo nove obli­ke slobode i načine organiziranja društva.

Na našem je popisu kvalitetne ljetne literature knjiga bez koje je nemoguće razumjeti mitološke aluzije prisutne u umjetničkom svijetu zapadnoeuropskog kruga. Antička mitologija A – Ž autorice Annette Giesecke nezaobilazan je izvor znanja za sve čitatelje, ponajviše za one koji dobro znaju da je opća kultura kapital neprolazne vrijednosti. Preporuka za to briljantno djelo u časopisu Time glasi: „Ovakva se knjiga ne propušta. Ovo je knjiga za cijeli život.” U najobuhvatnijoj enciklopediji grčke i rimske mitologije pronaći ćete sve što ste oduvijek željeli znati o antičkim mitovima: od bogova i božica s Olimpa i junaka Trojanskog rata do drevnih zvijeri i hibridnih bića poput satira i sirena te ključnih mjestā kao što su Delfi, Itaka i Had.

Među revolucionarna publicistička djela koja su dobila pohvalu kritike diljem svijeta, spada Zora svega – nova povijest čovječanstva antropologa Davida Graebera i arheologa Davida Wengrowa. Oslanjajući se na znanstvena istraživanja, autori potkopavaju ideje o linearnom razvoju povijesti od navodnoga primitivizma do tzv. civilizacije. Umjesto toga, tvrde da su ljudi tisućljećima živjeli u velikim, složenim, ali decentraliziranim državama te upućuju na to da popularna stajališta o napretku zapadne civilizacije, kako su ih predstavili Francis Fukuyama, Jared Diamond, Steven Pinker i Yuval Noah Harari, nisu potkrijepljena antropološkim ili arheološkim dokazima.

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Prave kuharice – ukusno ljeto

Što je ljeto bez ukusne hrane i maštovitih kuharica, među kojima izdvajamo četiri savršena naslova? Na prvom je mjestu Hrvatska kuharica koja nije samo knjiga recepata nego suvremeni vodič kroz bogato kulinarsko nasljeđe na našim prostorima. U tom raskošno opremljenom izdanju trideset šestorica vodećih hrvatskih chefova, na čelu s Matom Jankovićem, znalački predstavljaju hrvatska tradicionalna jela iz svih regija. Svaki je chef za Hrvatsku kuharicu napisao četiri recepta iz bogate riznice hrvatske gastronomske tradicije prema kojima se pripremaju predjela, glavna jela i deserti isključivo od lokalnih namirnica.

Upotreba lokalnih namirnica, suradnja s lokalnim proizvođačima hrane, reinterpretacija zaboravljenih jela i stvaranje hrvatskog street fooda zajednička su obilježja njihova pristupa definiranju hrvatske kuhinje. Prema receptima mogu kuhati svi, i početnici i profesionalci, i to bez prevelikih komplikacija i primjene težih kuharskih tehnika i profesionalne opreme.

Ipak, ako poželite usavršiti svoje vještine i tehnike, tu su nenadmašni svjetski bestseleri koji  pokreću revoluciju u kuhanju – Znanost kuhanja i Znanost začina, popularno napisane i bogato ilustrirane knjige dr. Stuarta Farrimonda koje ne silaze s domaćih top ljestvica. Zaljubljenicima u Hogwarts i svima koji ovoga ljeta žele uživati u poslasticama iz čarobnjačkog svijeta, preporučujemo još jedan hit – drugi dio Službene Harry Potter kuhariceČarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci.

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Životne priče – inspirativno ljeto

Upravo su knjige, a posebice djela Williama Shakespearea, cijenjenom filmskom i kazališnom glumcu Patricku Stewartu bile gorivo za unutarnju snagu koja ga je pogurala prema svijetu u kojem je mogao stvarati i osjećati se sigurnim – svijetu glume. Da bi dospio u taj svijet, stekao obrazovanje i stvorio karijeru, sir Patrick morao je proći velika iskušenja i prevladati gotovo nerješive teškoće, ali ponajprije ‒ svladati samoga sebe.

U uzbudljivoj, iskrenoj i hrabroj memoarskoj prozi Do zvijezda Patrick Stewart opisuje fascinantan životni i profesionalni put koji ga je doveo do njegovih najpoznatijih uloga – kapetana Jean-Luca Picarda u franšizi Zvjezdanih staza i profesora Charlesa Xaviera u Marvelovu serijalu popularnih filmova X-Men. Prisjeća se i zajedničkih trenutaka s mnogim poznatim osobama iz glamuroznog svijeta show businessa. koji mu je, kao uglednome shakespearijanskom glumcu, bio izvan područja interesa. To najbolje pokazuje činjenica da nije znao što su Zvjezdane staze ni tko je Sting („tip koji svira kontrabas u policijskom bendu”).

Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen
Knjige za ljeto, Školska knjiga, Lumen

Svim ljubiteljima memoara preporučujemo još dvije zanimljive glumačke životne priče. Pod naslovom S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka krije se zapažena memoarska knjiga koja vodi iza kulisa života Toma Feltona, od čarobnih trenutaka u ulozi zlikovca Draca Malfoya u serijalu filmova o Harryju Potteru do životnih posrnuća i liječenja od ovisnosti. Pozornost čitatelja ne prestaju privlačiti Zelena svjetla, popularna memoarska proza Matthewa McConaugheyja koja ne silazi s vrha ljestvica najprodavanijih knjiga. Poznati oskarovac piše o odrastanju u radničkoj obitelji odgojenoj u katoličkom duhu, zamršenom odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu, krizi i preporodu te o duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci.

U izboru pod nazivom Najbolja ljetna avantura pronaći ćete i druge fantastične naslove Lumena na popustima do 50 posto. Uživajte u toplim ljetnim danima uz najuzbudljivije knjige po posebnim cijenama. Pronađite vrhunsku literaturu iz različitih žanrova – od napetih trilera i romantičnih priča do remek-djela fantasyja i korisnih priručnika i kuharica. Bez obzira na to opuštate li se na plaži, u prirodi ili udobnosti svojeg doma, knjiga je uvijek savršen suputnik.

Fotografija: Darija Jelinčić

Art direkcija i kreativni koncept: Roberta Bratović, Karla Pezelj

Fotografija naslovnice: Pexels

Učitati još
Zatvori