5 najljepših knjižnica u Europi koje morate posjetiti 
5 najljepših knjižnica u Europi koje morate posjetiti 

5 najljepših knjižnica u Europi
koje morate posjetiti 

Kada putujemo obožavamo posjećivati lokalne knjižnice. One uvijek nose najposebnije priče, pogotovo ako imaju i povijesni značaj te čitalački “staž”. Mnoge od njih postala su kultna mjesta gradova i mjesta koje posjećujemo, a čine i velik povijesni i kulturni dio tih prostora. Svojim uređenjem, primjercima koje ondje možemo pronaći i brojnim pričama iz njihove povijesti koje su vezane za najvažnija imena svjetske književnosti, ističu se među ostalim turističkim znamenitostima.

Upravo smo zato napravili popis nama omiljenih 5 knjižnica u Europi koje svakako morate posjetiti sljedeći put kad ste u ovim gradovima.

Galerija La Halle Saint-Pierre na Montmartreu

Svaki posjet Parizu nije potpun bez razgledavanja Montmartrea, pariškog naselja poznatog po bogatoj ponudi galerija i muzeja. Pažnju posebno plijeni i impresivna bazilika Sacre Coeur koju dolaze razgledati stotine turista, kao i kultni Moulin Rouge, Picassov studio te brojni mali pariški kafići i restorani. Međutim, još jedna lokacija vrijedna razgledavanja je galerija La Halle Saint-Pierre koja će se naći na mapi svakog ljubitelja umjetnosti. Prostrana galerija jedinstven je spoj umjetnosti, književnosti i druženja jer se u njoj nalazi galerijski prostor, pozornica, knjižara, knjižnica i kafić. Tako postaje pravi kulturni hub na Montmartreu i u svakom trenutku vrvi događanjima i ljudima.

Kraljevska knjižnica, Kopenhagen, Danska

Poznata i kao “Crni dijamant” zbog svog modernog staklenog eksterijera, Kraljevska knjižnica u Kopenhagenu spoj je tradicije i suvremenog dizajna. Unutra se nalazi jedna od najbogatijih zbirki starih rukopisa u Europi, kao i moderna čitaonica s pogledom na luku.

Klementinum, Prag, Češka

Klementinum je barokni dragulj smješten u srcu Praga. Osnovan u 17. stoljeću, ova knjižnica impresionira svojim raskošnim freskama, zlatnim ukrasima i masivnim globusima. Klementinum nije samo knjižnica već i povijesno mjesto koje odiše duhom vremena.

Nacionalna knjižnica Austrije, Beč, Austrija

Nacionalna knjižnica Austrije jedna je od najvećih knjižnica na svijetu. Nalazi se u Hofburgu, nekadašnjoj carskoj palači, a njezina barokna dvorana je prava poslastica za oči. Freske na stropu, kipovi i raskošni detalji čine ovu knjižnicu pravim umjetničkim djelom.

Biblioteca Marciana, Venecija, Italija

Smještena na trgu svetog Marka, Biblioteca Marciana je jedan od najvažnijih kulturnih simbola Venecije. Arhitektonski impresivna, s prekrasnim freskama i renesansnim interijerom, ova knjižnica čuva bogatu zbirku drevnih rukopisa i inkunabula.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori