Tia na Journalu predstavlja prvi EP: Poslušajte Ritual uz koji provodimo ljeto
Tia na Journalu predstavlja prvi EP: Poslušajte Ritual uz koji provodimo ljeto

Tia na Journalu predstavlja prvi EP:
Poslušajte Ritual uz koji provodimo ljeto

Među mladim glazbenim nadama koje svesrdno pratimo na njihovom glazbenom putu je i Tia. Raduje nas što upravo na Journalu imamo priliku predstaviti njezin prvi EP nazvan Ritual, nastao u suradnji s pocket palmom (Anja Papa i Luka Vidović) te Vlahom Arbulićem.

Ovim povodom razgovarali smo s mladom glazbenicom koja nam je za početak otkrila kako se osjeća uoči izlaska EP-a. Još od prošle godine, kada smo tek započeli raditi u studiju, osjetila sam neku posebnu energiju u ovim pjesmama. Posljednjih mjesec dana provela samu euforiji snimanja spota i izrade vizuala. Stvarno smo se potrudili napraviti statement i mislim da smo uspjeli u tome. No, konačni sud je na vama, publici. Htjeli smo stvoriti posebnu audio-vizualnu priču koja je apstraktna, puna simbolike, ali opet dovoljno razumljiva da se svatko može povezati s njom na osobnoj razini. Ovo je prvi put da sam konceptualno spojila svoje pjesme u jednu cjelinu, i osjećam se ponosno zbog toga, otkriva Tia.

Tia
Tia

O ritualima

EP se sastoji od tri pjesme Haleluja, Puni krug i Da prodišem, a u cijelu priču slušatelja uvodi mistični interlude Ritual. Po njemu ujedno nosi ime i EP, a kakvo značenje ima za mladu pjevačicu otkrila nam je sama sljedećim riječima:

Ritual je neizbježan pojam s kojim se, vjerujem, svatko može poistovjetiti. Za mene je ritual povezan s duhovnošću, kao trenutak potpune predanosti i prilika da se izgubim u svom svijetu i privremeno udaljim od svega. Jedan od mojih rituala’ je yoga. Trudim se na tjednoj bazi brinuti o svom zdravlju, umu i tijelu kroz ovu praksu, ističe, dodajući sljedeće:

Vjerujem da se pojam rituala može primijeniti i na međuljudske odnose. Svatko od nas ima svoje rituale, obrasce ponašanja ili načine suočavanja s odnosima. S nekim ljudima dijelimo ritual pun povjerenja i ljubavi, dok u nekim situacijama ritual može simbolizirati greške koje ponavljamo u odnosima. Svatko ima neki svoj poseban ritual, i to je ono što čini ljepotu u svemu tome. Ja bih rekla da se kroz rituale povezujemo s onim što nam je važno, bilo da je to osobni mir, zdravlje ili odnosi s drugima.

Audio-vizualni koncept

Povezanost između svih pjesama na EP-u oblikuje emotivno putovanje koje se kreće kroz različite faze ljubavi i gubitka. Instrukcijska pjesma Ritual postavlja ton projektu, donoseći spiritualnu dimenziju i dramatičnost koja će pratiti cijelo iskustvo. Ritual najavljuje singl Haleluje koja, kako kaže Tia otvara vrata introspekcije pričajući priču o završetku i procesu oslobađanja.

Ritual je osmišljen kao audio-vizualni koncept, a za vizualni dio pobrinuli su se Benjamin Strike i Luka Vidović s kojima je Tia već surađivala na spotovima za pjesme Veto i To nismo mi, a za kameru je bio zadužen Mateo Jurčić.

Snimali smo u prirodi, jer sam cijelu tematiku EP-a tako zamišljala. Svaka pjesma predstavlja svojevrsni bijeg u magični svijet, a cijelim EP-om prevladava mistična i tajanstvena atmosfera. Upravo smo takve lokacije htjeli pronaći, pa smo snimali u okolici Pazina, pronalazeći lokacije u hodu. Odabrali smo dvije lokacije koje su u potpunoj suprotnosti. Ideja je bila predstaviti dva svijeta – onaj svjetliji i onaj tamniji. Koncept spota vrti se oko osjećaja žudnje prema nečem mračnijem, što je vrlo povezano s pjesmom, otkriva Tia.

Tia
Tia

Ne skriva ponos

Pjevačica ne skriva koliko je ponosna na ovaj projekt, a o tome nam je kazala:

Ponosna sam na cijeli tim, naravno. Svi su stvarno pridonijeli svojim idejama, od muzike do scenarija za spot. Volim raditi s ovim timom, sada se već stvarno jako dobro znamo i kužimo se u potpunosti. Ali ponosna sam i na sebe, jer sam se stvarno angažirala i u aranžmane ovaj put, kako bi sve sjelo na svoje mjesto. Počinjem ozbiljno razmišljati o produkciji, haha.

Također mi je bilo zanimljivo promatrati kako sam se promijenila kroz godine kao artist. Zanimljivo mi je gledati tu promjenu, ne samo kroz vizualnu priču nego i kroz muziku.

Novi početci

Motiv koji se ponavlja kroz sve pjesme na EP-u je tema transformacije i novih početaka. Bez obzira na to radi li se o završetku veze, introspekciji, pozitivnom odnosu ili nadanju za novim počecima, svaka pjesma istražuje ideju promjene. Naslov EP-a Ritual nije slučajno odabran, on zaokružuje cijeli projekt kao cjelinu, ukazujući na važnost rituala kao ključnog elementa u ljudskom iskustvu ljubavi, gubitka i ponovnog rađanja. Ovaj okvir dodatno povezuje sve pjesme, od introspekcije u Haleluji, kroz ciklički tok ljubavi u Puni Krug, do izazova i novih početaka u Da prodišem.

A što za Tiu donosi ljeto pred nama? Ovo ljeto će mi biti najspontanije do sad. Bez plana u potpunosti, ali vjerujem da će ispasti super. Tako stvarno bude i najbolje. Veselim se moru, druženju, izlascima, usputnim svirkama, nekom spontanom putovanju. Posebno se veselim jednostavnom odmoru, onom osjećaju kada se sve uspori i imamo priliku samo uživati u trenutku, otkriva.

Tia
Tia

EP Ritual i singl Haleluja možete slušati na svim streaming servisima.

POPIS PJESAMA:

1. RITUAL
2. HALELUJA
3. PUNI KRUG
4. DA PRODIŠEM

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori