Poslušali smo Eminemov novi album da se uvjerimo je li stvarno toliko loš koliko govore
Poslušali smo Eminemov novi album da se uvjerimo je li stvarno toliko loš koliko govore

Poslušali smo Eminemov novi album da se uvjerimo je li stvarno toliko loš koliko govore

Mnoge fanove hip-hopa je ovaj mjesec razveselila vijest da je Eminem izdao novi album – The Death of Slim Shady, pa tako i nas. Riječ je o njegovom 12. studijskom albumu, koji nagovještava smrt njegovog alter ega koji ga je i proslavio, Slim Shadyja. Reakcije na album su podijeljene. Glazbeni kritičari ocjenjuju ga s lošim do prosječnim ocjenama, stoga smo ga i mi odlučili poslušati i donijeti naš sud.

Jedan od najboljih svih vremena

Hip hop je jedan od najpopularnijih glazbenih žanrova, a Eminem jedan od njegovih najvećih izvođača. Kakvu god glazbu slušali, znate tko je Eminem i ne možete osporiti njegov talent. Riječ je o prema mnogima najboljem reperu u povijesti koji je sa svojim albumima The Slim Shady LP, The Marshall Mathers LP i The Eminem Show ostvario ogroman uspjeh i kultno mjesto u pop kulturi. Eminem je pjesnik i reper s najjačim flowom kojeg možete čuti, kako prije 25 godina, tako i danas. Dobitnik je 15 Grammyja te jednog Oscara. No, s vremenom, njegov uspjeh je polako blijedio.

Za one koji prate Eminema još od kasnih 90-ih, znaju da je njegovo teško djetinjstvo i borba s ovisnosti ono što je pokretalo njegove najbolje stihove. Kada su prva tri spomenuta albuma izašla, Eminem je bio daleko najbolji u igri s hitovima poput The Real Slim Shady, Guilty Conscience, My Name Is, Lose Yourself, Without Me, Stan i mnogih drugih. No, albumi koji su uslijedili nakon The Eminem Showa nisu dobivali jednake recenzije. Većinom su to bile prosječne ocjene, no među fanovima uspjeh nikad nije izblijedio, što god on izbacio.

The Death of Slim Shady

Slim Shady

Eminem sada ima 51 godinu, hip hop se promijenio i on više nije najhot stvar na sceni. Iako bi rekli kako njegove stvari s novijih albuma (Kamikaze, Music To Be Murder By) još uvijek dokazuju kako je neustrašiva sila u glazbi, njegov najnoviji uradak, The Death of Slim Shady neki nazivaju i najgorim dosad. Podsjetimo, Slim Shady Eminemov je nasilni i sadistički alter ego s kojim je stekao popularnost. Sa Slimom je uspio iznijeti svu ljutnju sa stihovima o drogama, silovanju i ubojstvu. Kako to i inače biva s najvećim zvijezdama, i Eminem je bio obavijen velom kontroverze zbog svojih stihova, pogotovo u to vrijeme ranih 2000-tih. Bio je optuživan da truje djeci mozgove, da je homofoban, seksističan i da potiče na nasilje. I sam u pjesmi Cleanin’ Out My Closet kaže: Have you ever been hated or discriminated against? I have, I’ve been protested and demonstrated against, Picket signs for my wicked rhymes, look at times.

Sva kontroverza definitivno mu je koristila više neko ikome, no sada je 2024. godina i Eminem još uvijek misli da je kontroverzan. Nije. Ovaj album bi mogli i usporediti sa zadnjim Ricky Gervaisovim stand up specijalom SuperNature. Komičar koji je prije rasturao s britkim humorom o političkoj korektnosti, u zadnjem specijalu jednostavno je zastario. Nekad jednostavno moraš nabaviti novi materijal jer postaješ dosadan.

Eminem, nitko te ne želi otkazati, smiri se

The Death of Slim Shady sadrži 19 pjesama te je Eminemov prvi konceptualni album. To znači da bi ga se trebalo slušati po redu kako bi se shvatio smisao albuma. Kao što i samo ime nalaže, Eminem je album napravio kako bi zauvijek ‘ubio’ svog alter ega, Slim Shadyja. Pjesme se tematski većinski dotiču cancel i woke kulture, a Eminem repa o tome kako ga slobodno možemo kancelirati ako želimo. Upravo to je ono s čim se mučite dok slušate album. Nije više 2002. Eminema apsolutno nitko ne želi otkazati. Kada u hip hopu danas imate pjesmu u kojoj Kendrick Lamar Drakea nazivna doslovnim zlostavljačem u jednoj od najvećih rap beefova ikad, Eminemovo bijesno repanje o Caitlyn Jenner zaista nije bitno (da je Jenner dobila dolar za svaki put kad ju je Eminem spomenuo u ovom albumu, bila bi još bogatija).

Osim s Jenner, Eminem se ruga s političkom korektnošću i time koliko smo kao društvo postali osjetljivi. Koliko god su to dobre teme u kojima uvijek ima materijala, zastarjele su. Ruganje s političkom korektnošću je zaista najmanje originalna stvar koju možete napraviti u 2024. Također, pjesma Brand New Dance gotovo se u potpunosti ruga s glumcem Christopherom Reevesom. Podsjetimo, riječ je o glumcu koji je utjelovio Supermana 1978. te koji je nakon nesreće ostao kompletno paraliziran. Preminuo je 2004. Ne znamo zašto Eminem još uvijek repa o njemu (već ga je u ranijim pjesmama dissao), dva desetljeća nakon njegove smrti. Cijela stvar se čini kao da pokušava živjeti na staroj slavi.

The Death of Slim Shady

Dobre strane

S tim na umu, što se tiče Eminemovog repanja i stila, The Death of Slim Shady još uvijek pokazuje da Eminem i u 51. godini života nije izgubio žar s kojim repa. Prvi singl s albuma – Houdini, unatoč lošim kritikama, nam se baš svidio. Referenca na Without Me te sample pjesme Abracadabra Steve Miller Banda savršeno idu jedno uz drugo. Produkcija kao i uvijek rastura, a Eminemove tehničke sposobnosti još uvijek su neusporedive. Tu je također i sjajna pjesma posvećena njegovoj kćeri Hailie, najvećoj inspiraciji.

Uzbuđujuće je vidjeti da ga nove generacije otkrivaju i uživaju uz njegovu glazbu, a ne da ga pokušavaju otkazati kako on to misli. Sve u svemu, The Death of Slim Shady je solidan album s pjesmama uz koje je lako vibeati, jednom kada naučite zanemariti da nije riječ ni o kakvom novom i uzbudljivom hip hop materijalu.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori