Nicholas Shaw je glazbenik koji živi na relaciji Zagreb i London – pričali smo s njim povodom izlaska nove pjesme
Nicholas Shaw je glazbenik koji živi na relaciji Zagreb i London – pričali smo s njim povodom izlaska nove pjesme

Nicholas Shaw je glazbenik koji živi na relaciji Zagreb i London – pričali smo s njim povodom izlaska nove pjesme

Nicholas Shaw je umjetnik  koji dijeli svoje vrijeme između Zagreba i Londona. Nastupa ispred velikog zida glasnih gitara, a njegova se glazba sastoji od velikih potencijalnih stadionskih himni do jakih rock balada koje dojmljivo pričaju priče. Kombinacijom dinamičkih raspona te aranžmanskih iznenađenja, oslikava bogato platno rock’n’roll melodioznosti s indie rock elementima koji prenose osjećaj melankolije, ljubavi i nade. Popričali smo s njim povodom izlaska novog spota za pjesmu Razorblade koji je pravo malo video umjetničko djelo.

Razorblade

Razorblade je himna isprike kada se spoje glasne gitare i emocije kada ste pogriješili tako loše da se sramite jer ste to učinili iz nesvjesnog razloga. Ovo je pjesma za sve osobe koje se bore s slabom kontrolom impulsa. Emocija koja stoji iza pjesme je žaljenje kada se čini da jedino što preostaje je iskreno pokajanje. Pjesma je snimljena u Rattus Rattus studiju u Zagrebu dok je za mix i master zaslužan Marvin Menz iz Tide Studija u Londonu.

Napravili smo mali nezavisni film i uspjeli ispričati prekrasnu priču u obliku jednog dana dvoje stranaca. Isplati ga se pogledati jer ne vjerujem da je u Hrvatskoj netko pokušao bilo što slično u razini izvedbene kompleksnosti i pričanja priče“, rekao je Nikša.

Nicholas Shaw photo (1)

Ideja za spot

“Ideja za spot se rodila iz koncepta je li moguće ispričati priču unatrag o dvoje ljudi i to kako i koliko timing utječe na to hoće li se veza razviti u nekom smjeru ili neće. Uspjeli smo napraviti mali glazbeni nezavisni film i ispričati priču u 4 minute koja ima sve elemente fabule. Mislim da smo napravili fantastičan posao i jako sam ponosan na ekipu koja mi je pomogla realizirati našu ideju. Najveći dio posla oko priče, režije i montaže su odradili Hrvoje Baudoin i Hrvoje Zubović te moji prijatelji koji su uskočili s pomoći oko logistike. Govore da je medij glazbenog spota mrtav no mi se ne slažemo. Imam osjećaj da smo napravili malo umjetničko djelo koje će biti relevantno i u budućnosti pogotovo zbog teme koje obrađuje. Žao mi je, morate pogledati glazbeni spot da shvatite o čemu pričam bez da vam pokvarim priču.” – kaže nam Nikša.

Nikša (mjetničkim imenom Nicholas) odnedavno živi i radi u Londou, stoga nam je bilo logično pitati ga kakva je razlika u bavljenju glazbom ovdje i tamo.

“Trenutno živim i radim u Londonu s fokusom na glazbenu karijeru. Mislim da je svugdje u svijetu teško napraviti pomak u glazbenoj industriji samo je pitanje koliko opcija postoji na lokaciji odnosno na kolika vrata je moguće pokucati s nekom idejom. Najteži dio u Velikoj Britaniji jest da su sve odbijenice dostavljene u baršunastim rukavicama servirane u paketima s mašnom. Za nekoć kolonizacijsku velesilu vrlo su nekonfrontacijski orijentirani. Ono što je pozitivno, infrastruktura klubova za live glazbu je još uvijek vrlo živa i aktivna i to je lijepo osjetiti da se kultura održava, cijeni i njeguje. Doslovno svaki kvart ima najmanje 10 klubova u kojima se svakodnevno održavaju koncerti s fantastičnim glazbenicima.” 

Nicholas Shaw photo (3)

Pjesma „Razorblade“ je drugi singl albuma Something Broken, Something Beautiful koji je dostupan  putem svih digitalnih glazbenih platformi, a dok ju slušamo i gledamo, budno ćemo pratiti Nikšu koji ima zanimljive planove pred sobom.

“Moji planovi uključuju izbacivanje nove pjesme svakih mjesec dana u sljedećih godinu dana, dva nova glazbena spota te stvaranje sadržaja za društvene mreže i pokoja svirka uživo.”

Foto: Neja Markičević i Dora Trogrlić

Učitati još
Zatvori