Billie Eilish miljama je ispred svojih pop suvremenika. Poslušali smo njezin novi album
Billie Eilish miljama je ispred svojih pop suvremenika. Poslušali smo njezin novi album

Billie Eilish miljama je ispred svojih pop suvremenika. Poslušali smo njezin novi album

Bila je 2016. kada je 15-godišnja Billie Eilish izdala svoj prvi singl, Ocean Eyes. Tada se već vidjelo da je riječ o iznimnoj umjetnici koja s tek 15 godina ima umijeće prenijeti emociju kakvu rijetko tko ima s toliko malo godina. Ocean Eyes je bila samo uvertira u globalnu slavu koja je zadesila Billie. Sada je već svi znaju, a nakon tog singla te prva dva albuma When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (2019) i Happier Then Ever (2021), 22-godišnjakinja je izdala svoj treći studijski albumHit Me Hard and Soft. Poslušali smo ga i ovo su naši dojmovi.

Hit Me Hard and Soft

Hit Me Hard and Soft je objavljen 17. svibnja 2024. i dobio skoro jednoglasne pozitivne reakcije. Album sadrži deset pjesama koje su napisali Billie i njezin brat Finneas O’Connell (koji je i producirao album u cijelosti). Mnogi glazbeni kritičari pohvalili su album te istaknuli lijepe melodije, poetične stihove i mudre instrumentalne odabire. Album rastura i na ljestvicama, kada je izašao zasjeo je na drugo mjesto Billboardove glazbene ljestvice, ispod Taylor Swiftinog The Tortured Poets Department. Njihova utrka za prvo mjesto izazvala je popriličnu medijsku popraćenost.

Slušajući Hit Me Hard and Soft jasno je kako se neke pjesme ističu više od drugih, no čine smislenu cjelinu. Iako je još od početka karijere poznata po prenošenju surovih emocija i iskrenosti u svojim stihovima, moramo reći kako nam se novi album čini njezin najranjiviji dosad. When We All Fall Asleep, Where Do We Go? bio je više mračan i naglasak je bio na produkciji, Happier Than Ever bio je Billien odgovor na pomno medijsko promatranje te je bio puno zreliji od prvog uratka, a Hit Me Hard and Soft progovara o prekidima, njezinoj seksualnosti i prihvaćanju same sebe dok odrastaš pod svjetlima reflektora.

Povratak korijenima ili nešto sasvim novo?

Billien novi album postao je dio naše redakcijske playliste, a pridružujemo se i pozitivnim reakcijama i pohvalama. Hit Me Hard and Soft je njezino remek djelo i usudili bi se reći najbolji album dosad. Billie je zrelija, starija i neustrašiva i to se vidi u stihovima. Pjesme rezoniraju, ali su u isto vrijeme i pravi vibe. Moramo primijetiti kako i naslov albuma poprilično pristaje pjesama. Dok u jednom trenu slušate prepoznatljiv Billien zvuk (sporu i pomalo mračnu baladu sa šaputavim glasom), u drugom slušate intenzivnu pjesmu koja je puno više upbeat i pop. Novi album kao da je spoj stare Billie i neke nove koju još nismo upoznali.

Dosta sporijih pjesama podsjećaju na njezin EP i imate osjećaj kao da slušate neku novu, zreliju verziju pjesme Ocean Eyes. Međutim, pjesme poput Lunch ili L’amour de ma vie pružaju nam uvid u neku novu eru njezinog stvaralaštva i nije nešto na što smo navikli od ove mlade umjetnice. Billie je poznata po mekanom i šaputavom stilu pjevanja, no u novom albumu vidimo kako joj je glas puniji i zreliji nego prije. Na pjesmi Birds of a Feather to se posebno primijeti te je Billie ovog puta odlučila pokazati svoj vokalni raspon. To je pjesma koja nam se posebno ističe s albuma i koja je možda njezina najbolja dosad.

Finneas je genije

Kao i na prva dva EP-ja te prva dva studijska albuma, i ovaj je producirao Billien brat Finneas O’Connell. Sa sigurnošću možemo reći kako je riječ o najboljem spoju pjevača i producenta kojeg imamo trenutno u glazbenom svijetu. Dok je Billie sa svojih 22 godine sjajna u svom poslu, ipak moramo reći kako je za većinu toga zaslužan upravo Finneas. On je možda i najbolji svjetski pop producent trenutno, a na novom albumu napravio je čudo. Baš kao što i ime albuma nalaže, pjesme imaju i snažne i lagane beatove, izmjenjujući se na zanimljiv način.

Album započinje laganom baladom Skinny u kojoj Billie pjeva ‘People say I look happy, just because I got skinny. But the old me is still me, and maybe the real me, and I think she’s pretty‘. Onda slijedi energetična i zarazna Lunch u kojoj pjevačica pjeva ‘I could eat that girl for lunch, yeah she dances on my tongue, feels like she might be the one‘ te ‘It’s a craving, not a crush‘.

Upravo su stihovi ono što odvaja Billie i Finneasa od svojih suvremenika u pop svijetu. Predviđamo da će Hit Me Hard and Soft biti svačija playlista ovo ljeto, a Billie se pridružuje i ostalim ženama u glazbenom svijetu koje su ove godine izdale hvaljene albume poput Ariane Grande, Shakire, Beyonce, Taylor Swift i Due Lipe. Nema sumnje kako žene vladaju glazbom trenutno and we love to see it!

Foto: Instagram (@billieeilish)

Učitati još
Zatvori