Ovo je 500 najboljih pop pjesama svih vremena. U top 10 su se našla i neka iznenađenja
Ovo je 500 najboljih pop pjesama svih vremena. U top 10 su se našla i neka iznenađenja

Ovo je 500 najboljih pop pjesama svih vremena. U top 10 su se našla i neka iznenađenja

Pop glazba jedna je od najraširenijih na svijetu. Toliko glazbenika i pjesama je nastalo na leđima pop melodija, a Billboard je sada napravio veliku listu od 500 najboljih pop pjesama. Billboard je magazin koji od svog osnutka 1958. svojom Billboard Hot 100 ljestvicom bilježi najbolje pjesme svake godine. Zato je uvjet za mjesto na listi bilo da je pjesma morala biti na Hot 100 ljestvici u jednom vremenu. Također, bitno je naglasiti kako je Billboard kao pop pjesme definirao ‘najzaraznije i najpamtljivije pjesme koje su dio naših života zadnjih šest i pol desetljeća’. Tako da se na listi nalaze i r’n’b, hip-hop, soul, jazz i razni drugi glazbeni žanrovi.

Na listi ima svega i svačega. Petsto pjesama je jako puno, nećemo ih sve prenijeti, ali donosimo vam sam vrh liste i top 10 najboljih 500 pop pjesama svih vremena. Ostale možete pogledati ovdje.

500 najboljih pop pjesama

10. The Beatles, I Wanna Hold Your Hand

Najuspješniji bend svih vremena i razlog zašto je popularna glazba popularna, The Beatlesi imaju nekoliko svojih pjesama na listi, a najviše se našla I Wanna Hold Your Hand. Pjesma s početka njihove karijere zauvijek je promijenila glazbu, a kada je slušamo jasno nam je i zašto. I nakon skoro 60 godina još uvijek se osjeća uzbuđenje u pjesmi, a njezina zarazna melodija i jednostavni romantični stihovi čine je njihovom najboljom pop pjesmom.

500 najboljih pop pjesama

9. 2Pac feat. Dr. Dre, California Love

Teško će biti pronaći nekoga tko nije čuo legendarni instrumental legendarne hip-hop pjesme California Love, a vjerujemo i kako je svi znaju repati od riječi do riječi. California Love od prerano preminulog 2Paca i Dr. Drea koji je pjesmu, naravno i producirao, je možda najzaraznija hip-hop pjesma svih vremena. Možda je i iznenađenje što se ipak našla toliko visoko na ljestvici, no samo jednim ponovnim slušanjem, postat će vam jasno zašto je na devetom mjestu.

500 najboljih pop pjesama

8. Carly Rae Jepsen, Call Me Maybe

Moramo priznati da nam je ovako visoka pozicija ove pjesme dosta iznenadila, a vjerujemo da nismo jedini. Mnogima iritantna pjesma, no nema sumnje kako je Call Me Maybe apsolutni hit. Iritantna je postala samo zato što se toliko često puštala, ali nema tko je nije pjevušio, makar i protiv svoje volje. Baš kako je i Justin Bieber u to vrijeme tweetao Call Me Maybe od Carly Rae Jepsen je vjerojatno najzaraznija pjesma koju sam ikad poslušao. Morat ćemo se složiti s Bieberom.

500 najboljih pop pjesama

7. Michael Jackson, Billie Jean

Lista 500 najboljih pjesama ne može proći bez da na njoj ne bude kralj popa Michael Jackson. Billboard je izabrao njegovu Billie Jean kao najbolju te su dodali kako ništa što je Jackson napravio prije 1983. nije moglo pripremiti ljude za Billie Jean. Riječi pjesme znaju apsolutno svi, barem refren Billie Jean is not my lover. Pjesmu je producirao legendarni Quincy Jones stoga nije ni čudno da je pjesma toliko velika.

500 najboljih pop pjesama

6. Madonna, Like a Prayer

Nakon kralja popa, smjestila se i kraljica popa Madonna. U to vrijeme kontroverzna, Like a Prayer sada je pop klasik. Madonna nas ovim klasikom vodi u crkvu, spajajući slike svog katoličkog odrastanja sa stihovima o transcendentnom užitku intimne ljubavi. Na listi su se našle mnoge Madonnine pjesme, kao što i priliči kraljici popa.

500 najboljih pop pjesama

5. Kelly Clarkson, Since U Been Gone

Još jedna pjesma koju nismo očekivali ovako visoko, ali koju volimo je Since U Been Gone, vokalne dive Kelly Clarkson. Pjesma je osvojila i Grammy, a ono što je čini fantastičnom pop pjesmom je zasigurno emotivna vokalna izvedba, pop-rock element i visoki tempo. Pjesma je također savršena post-breakup pjesma koja slavi slobodu nakon toksičnog odnosa.

500 najboljih pop pjesama

4. Backstreet Boys, I Want It That Way

Boy bandovi su neki od glazbenika koji su stvarali najviše pop hitova. Na listi do 500 najboljih, našle su se pjesme od One Directiona, N’SYNC i Boyz II Mena, a na visokom četvrtom mjestu našao se jedan i jedini Backstreet Boys s vjerojatno svojim najvećim hitom – I Want It That Way. Ovo nas ne iznenađuje, s obzirom na to da većini upravo ova pjesma pada na pamet kada se spomene pop.

500 najboljih pop pjesama

3. The Temptations, My Girl

Pjesma koja je toliko puta obrađena, My Girl od The Temptationsa bila je njihov prvi No. 1 hit na Billboardovoj Hot 100 ljestvici. Instantno prepoznatljiv početak pjesme s ba bum-bum, ba bum-bum, ba bum-bum pjevušenjem koju onda prate stihovi sigurne ljubavi i stabilne veze učinili su My Girl jednu od najboljih pop pjesama svih vremena.

500 najboljih pop pjesama

2. ABBA, Dancing Queen

Svi imaju svoju najdražu ABBA pjesmu, a za Billboard to je Dancing Queen. Nedvojbeno zarazna pop pjesma, Dancing Queen nadmašila je disco eru u kojoj je nastala te postigla pop besmrtnost. I dan danas je ova pjesma nezaobilazna kada se slušaju najbolje pop himne.

500 najboljih pop pjesama

1. Whitney Houston, I Wanna Dance With Somebody

I Wanna Dance With Somebody zaposjela je prvo mjesto 500 najboljih pop pjesama svih vremena. Vjerujemo kako mnogi neće biti iznenađeni što je upravo jedna od najvećih pop glazbenica i njezina autorica. Energetična pjesma koja slavi uživanje, život i ljubav prava je definicija popa, a sadrži prepoznatljive note i melodije koje svi znaju pjevušiti. Ovo je pjesma koju ćemo imati na repeatu ovaj vikend!

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori