Stara škola, nove generacije i pravi rap: 50 Cent i Busta Rhymes na povijesnom koncertu u Zagrebu
Stara škola, nove generacije i pravi rap: 50 Cent i Busta Rhymes na povijesnom koncertu u Zagrebu

Stara škola, nove generacije i pravi rap: 50 Cent i Busta Rhymes na povijesnom koncertu u Zagrebu

Dominantna muzika današnjice duguje sve onima koji su nimalo romantizirane stihove ulice postavili na tron mainstreama dajući glas do tada neprimjetnim društvenim slojevima i njihovim pričama iz kraja, a Zagreb je na četiri sata postao epicentar najtvrđih versova, hustlerskog mindseta i pravog rapa. Nove generacije upoznale su staru gardu hip hopa, pa su svi zajedno ostajali bez daha dok su pokušavali interpretirati linije koje Busta Rhymes bez mnogo napora, kao prvog dana, izrecitira od riječi do riječi.

50 Cent i Busta Rhymes održali su povijesni koncert u Areni Zagreb, a mi smo (očekivano) bili na licu mjesta. Utisci? Niste spremni.

50 Cent, Foto: Marko Obradović, Edge

50 Cent back in the days

Vratimo se na kratko u 2006. kada smo prvi put uživo slušali Candy Shop (s Oliviom, naravno) i do besvijesti mlatili rukom imitirajući Fiftyjeve pokrete. Početkom dvijetisućitih godina dolazi do ekspanzije hip hopa na globalnu scenu za koju je bespogovorno bio zaslužan (i) 50 Cent kao jedan od najutjecajnih (iako često kritiziranih) repera. Njegova namjera da uličnu ideologiju implementira u prepoznatljive zvukove hip hopa, za koje su nerijetko bili zaduženi nitko drugi već Dr. Dre i Scott Storch, pokazala se kao ultimativni recept za uspjeh. Upravo tada, u zagrebačkim i beogradskim dvoranama odjekivalo je I’ll take you to the candy shop. 

Fast forward, 17 godina kasnije još uvijek nosimo široke traperice i slušamo istu glazbu. Doduše, nešto izmijenjenim redoslijedom. I s puno mlađim generacijama u istim redovima.

Turneja simboličnog naziva The Final Lap posljednja je u nizu svjetskih gostovanja i slavi 20. godišnjicu njegovog hit albuma Get Rich or Die Tryin. Fifty je odlučio da se s publikom oprosti onako kako doliči – s Bustom Rhymesom na sceni. I počasnim R’n’B gostom Jeremihom čije Down on me i Birthday Sex (na klaviru!) smo jedva dočekali.

Busta Rhymes Zagreb
Busta Rhymes, Spliff Star, foto: Marko Obradović Edge

Mic drop – ali, doslovno

Iako je koncert službeno bio Fiftyjev, neslužbeno smo došli čuti kako Busta Rhymes još uvijek izgovara svaku Look At Me Now liniju. I nakon niza storytellinga američkog repera konačno smo čuli prve taktove i ono poznato: Let me show you how to keep the dice rollin… Tada smo znali da prisustvujemo povijesnom trenutku. Publika koja je možda decidirano došla čuti jednog ili drugog izvođača bez daha je gledala scenu dok je Busta nonšalantno izvodio ostatak pjesme. Na kraju je uslijedio mic drop i gromoglasan aplauz. Ni suza nije manjkalo, ali njegovih. Publika u Areni Zagreb rasplakala je legendu rapa.

Busta je hype man i usijanje je doveo na razinu, pripremivši teren za Fiftyja. Iako su mu mnogi zamjerili previše priče, a premalo hitova, ovaj sekvencirani nastup zapravo je bila savršena uvertira za ono što je uslijedilo. Komunikacija s publikom je bila na razini, a ekipa spremna za nastavak. Kad su Busta i Spliff sišli sa scene, nakon poduže pauze, ipak smo dočekali 50 Centa. Koji je, podsjetimo, posljednji put komentirao kako se u Zagreb više ne vraća. Ali da je deliverao – stvarno jest.

If I can’t do it, it can’t be done

Dok se svjetske glazbene zvijezde na svojim aktualnim turnejama polomiše oko produkcijskih zavrzlama, instalacija i koreografija, 50 Cent izađe na scenu – i repa. Na bini su se događale stvari, izmjene vizuala, ali vjerujemo da smo svi upamtili jedino trenutak kada Fifty mijenja nekoliko majica u sekundi dok u pozadini ide Many Man. Reklo bi se da mu je stil u svakom slučaju bio prioritetan s obzirom na to koliko promjena outfita je imao tokom koncerta. Najveće uspješnice su se redale, plesačice vrtjele, konfeti letjeli. Možda bismo mu zamjerili da je sve odradio i previše tehnički, rutinski, bez emocije koju je publika tražila. No bez obzira na sve, 17 godina kasnije ponovno smo slušali najveće hitove rapa i entuzijastično mlatili rukom (znate već kako).

Najavljujući Fiftyjev izlazak Busta je govorio o takozvanoj pobjedničkoj glazbi implicirajući da određene pjesme slušaju samo uspješni ljudi. A, Fiftyjeva muzika je upravo to – od Hustler’s Ambition do Window Shopper – filozofija je jasna.

50 cent
50 cent

Foto: Marko Obradović Edge, Paula Petrinec, Igor Franičević, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori