Zavirite u unutrašnjost galerije u Rimu koju nazivaju i mini Versaillesom
Zavirite u unutrašnjost galerije u Rimu koju nazivaju i mini Versaillesom

Zavirite u unutrašnjost galerije u Rimu
koju nazivaju i mini Versaillesom

Kada pričamo o Rimu, nedvojbeno se radi o jednom od europskih gradova s najviše znamenitosti kojima se vrijedi diviti. Jedna od njih je i prekrasan spoj umjetnosti i povijesti – Galerija Doria Pamphilj, smještena u istoimenoj palači koju nazivaju i mini Versaillesom. Riječ je o jednoj od najvećih privatnih umjetničkih kolekcija u Europi, a u vlasništvu je kneževske obitelji Doria Pamphilj. Zavirite u unutrašnjost ove galerije u koju smo se zaljubili.

Galerija Doria Pamphilj

Povijest seže do 16. stoljeća

Sama palača datira s početka 16. stoljeća te je rezultat 500 godina dogradnji, dograđivanja i proširenja koja stvaraju stoljetni sjaj kakav je prisutan i danas. Ima četiri krila s prostranim, bogato uređenim dvoranama uređenima u renesansnom i baroknom stilu koje gledaju prema raskošnom dvorištu. Svako krilo sastoji se od nekoliko soba poput Jupiter sobe, Velvet sobe, Ballroom sobe, Zelene sobe i drugih u kojima su smještene jedinstvene kolekcije nekih od najvećih remek-djela u umjetnosti.

Galerija Doria Pamphilj
Galerija Doria Pamphilj

Remek-djela

Kao što smo spomenuli, velika kolekcija slika, kipova i namještaja nalazi se u Galeriji Doria Pamphilj od 16. stoljeća. Nisu samo kvaliteta i vrijednost tih remek-djela izuzetna, nego i njihova kvantiteta. Ima toliko slika koje prekrivaju sve zidove dvorana i krila prekrasne Galerije da je nemoguće detaljno opisati cijelu kolekciju, stoga donosimo samo dašak onoga što u Galeriji možete vidjeti.

Doria Pamphilj sadrži brojna djela renomiranih talijanskih umjetnika poput Caravaggioa, Titiana, Raphaela, Carracia i Berninija. Također su izložena i značajna djela nastala tijekom baroka koja čine istinske highlightse Galerije. Možete pronaći i razne kiparske portrete obitelji Pamphilj, kao i djela francuskog slikara Claudea Lorraina te jednog od najpoznatijih španjolskih umjetnika – Diega Velázqueza. Cijelu impresivnu kolekciju možete pogledati ovdje.

@dimarzio.dl

A place not to be missed during your visit to Rome 📍 Galleria Doria Pamphilj ✨ 💸 16€ #roma #rome #placestovisit #visitrome #italy #italia #travel #voyage #thingstodo #europetravel

♬ original sound - HSF
@daniellabelllaaa

GALLERIA DORIA PAMPHILJ Rome, Italy **different language audio guides included in ticket price** #doriapamphilj #romeitaly #museum #italytravel #romeguide #roma

♬ Pretty As a Picture - Dean Martin
@stefaniabendato

Galleria Doria Pamphilj ✨

♬ apathy - Øneheart

Ako planirate posjetiti Rim, Galerija Doria Pamphilj nezaobilazna je lokacija. Njezina vrata su otvorena od ponedjeljka do četvrtka od 9 do 19 sati te od petka do nedjelje od 10 do 20 sati. Cijena jedne karte je 16 eura. Sve detalje posjeta Galeriji možete pronaći ovdje.

Foto: Pexels, TikTok (@daniellabelllaaa)

Učitati još
Zatvori