Prve dvije epizode Zmajeve kuće obećavaju odličnu sezonu. Pogledali smo ih
Prve dvije epizode Zmajeve kuće obećavaju odličnu sezonu. Pogledali smo ih

Prve dvije epizode Zmajeve kuće obećavaju
odličnu sezonu. Pogledali smo ih

Igra prijestolja jedna je od najgledanijih i najnagrađivanijih serija ovog stoljeća. Intrige, ratovi, borbe i nemilosrdne smrti učinile su je posebnom i drugačijom od svega što smo gledali prije nego što je prvi put izašla 2011. godine. Serija je završila 2019. (za neke uspješno, za neke i ne baš zadovoljavajuće). No, Westeros nam se vratio 2022. s prvom sezonom spin-offa Igre prijestoljaZmajeva kuća. Serija prati kuću Targaryen, 172 godine prije Daenerys.

Prva sezona postigla je rekordnu gledanost, a nedavno je napokon stigla i druga. Pogledali smo njezine prve dvije epizode koje su do sad izašle i evo što mislimo.

Zmajeva kuća

A Son for a Son

Tekst u nastavku sadrži spoilere za prvu sezonu Zmajeve kuće, kao i prve dvije epizode druge sezone.

Iako je svemir Igre prijestolja poznat po vremenskim skokovima između sezona, prva epizoda druge sezone Zmajeve kuće nastavlja samo par sati nakon završetka prve. Podsjetimo, velika scena na kraju prve sezone je smrt Lucerysa, Rhaenyrinog sina. Njega je u borbi ubio Aemond, Alicentin sin te Rhaeneryn polubrat/nećak. To je pokretač ljutnje i ogorčenosti koja kulminira u zadnjoj sceni epizode.

Nova sezona zapravo započinje naracijom Cregana Starka na sjeveru Westerosa koji priča s Rhaenyrinim najstarijim sinom Jacaerysom. To se čini kao nekakva poveznica između Igre prijestolja i Zmajeve kuće koja je i pomalo nepotrebna jer Starkovi nisu toliko prisutni u Zmajevoj kući. Jacaerys onda primi vijest o bratovoj smrti te se vrati doma.

Zmajeva kuća

Šokantan kraj

Većinu epizode ne vidimo glavnu junakinju, Rhaenyru. Nije nam prikazana njezina reakcija na smrt sina niti postupci neposredno nakon. Kraljica tuguje, kaže Rhaenys Daemonu koji je nezadovoljan što je nema. Kada se napokon vrati s mjesta smrti njezina sina, želi osvetu. Sin za sina. To je ono što Rhaenyra želi, što je ujedno i naziv epizode. A Son for a Son počinje i odvija se sporo, no postane jasno zašto s obzirom na to kako završi. Igra prijestolja bila je poznata po svom nemilosrdnom ubijanju likova, osvetama i neostavljanju puno vremena za tugovanje. Međutim, u Zmajevoj kući igra se na emociju tih scena žalovanja. Jedna od najiskrenijih scena je trenutak između Rhaenyre i Jacaerysa koji skupa plaču za zauvijek izgubljenim sinom i bratom.

No, osveta je pokrenuta i borbenih strategija te tajnih sastanaka ne fali. Iako se možda čini kako se rat koji se odvija onaj između Rhaenyre i Aegona (trenutnog kralja), sve više je jasno kako su one koje zapravo ratuju Rhaenyra i Alicent. Stoga, sin za sina znači da ga i Alicent mora izgubiti. Rhaenyra želi Aemondovu smrt. To nas dovodi do zadnje, mučne scene epizode. Dok smo cijelu epizodu gledali razne strategije i poslovanja, sve se finišira tragičnom smrću. Daemon unajmi dvojicu muškaraca da odu na King’s Landing i ubiju Aemonda. Kada ga muškarci pitaju što ako ga ne pronađu, ne dobijemo odgovor od Daemona i scena se prekida. No, ono što se dogodi savršeno nam objašnjava koje su njegove upute bile. Znamo da im je rečeno da pronađu sina, a ako ne pronađu Aemonda, ne bi se usudili ubiti kralja Aegona u prepunoj dvorani, tako da meta postanje njegov nasljednik, mladi Jaehaerys. ‘Sin za sina’ svejedno se ostvari i muškarci ubijaju Jaehaerysa.

Rhaenyra the Cruel

Baš kao i prva epizoda, i druga otvara samo par sati nakon ubojstva mladog nasljednika. Sluge koji panično trče počistiti scenu, Aegonov bijes, Haelenina mirnoća i Alicentina krivnja isprepleću se u epizodi u kojoj ima svega. Dok je prva epizoda bila spora i ublaženija nego inače, u drugoj epizodi ne fali napetih scena. Posebno je izvrsna Olivia Cooke u ulozi Alicent koja je uvjerljiva sa svakim uzdahom i jecajem jer se slama od same pomisli da je njezina kćer sada iskusila gubitak djeteta. S obje strane, osjećaju se posljedice njegove smrti. Dok na King’s Landingu kralj Aegon ludi, neuračunljivo želeći smrt ubojice njegova djeteta, ne misleći što bi to sve značilo, s druge strane Rhaenyrino nepovjerenje prema Daemonu raste. Ljuta je i zgrožena da bi Daemon naručio ubojstvo jednog djeteta.

Jedini koji trenutno smisleno ratuje, odnosno pokušava, je kraljev namjesnik Otto Hightower. On smisli plan kako će smrt Jaehaerysa svaliti na Rhaenyru kako bi je narod zamrzio i nikada prihvatio kao njihovu kraljicu. Jer kako podržavati nekoga tko zapovijedi da mu donesu glavu djeteta? No, plan koji bi zasigurno zacementirao mržnju prema Rhaenyri poremeti opet nepromišljeni Aegon koji da ubiti Jaehaerysovu ubojicu, ali i neke nevine ljude, time čineći njega tog kojeg narod mrzi.

Zmajeva kuća

Obećavajuće

Ne smijemo zaboraviti ni spomenuti Cristona Colea koji u afektu smisli plan za osvetu koja rezultira s još dvije smrti. Vjerujemo da je teško pohvatati sva imena i likove, stoga sad podsjećamo na braću blizance, vitezove Cargyll. Njihova uloga je bezuvjetno služenje kralju ili kraljici, a u prvoj sezoni, kako se stvorio sukob između toga tko je pravi nasljednik postolja, Rhaenyra ili Aegon, tako su i braća stala na suprotne strane. Erryk je na Rhaenyrinoj strani, a Arryk na Aegonovoj. Stoga, Criston Cole pošalje Arryka u Dragonstone da provali glumeći da je svoj brat blizanac te da ubije Rhaenyru. Plan završi sa scenom borbe između dvojice blizanaca koja završi smrću obojice.

Prve dvije epizode obećavaju odličnu sezonu pred nama. Glumačke izvedbe su na vrhuncu, pogotovo Matt Smith, Emma D’Arcy i Olivia Cooke, a izgleda kako su snimatelji prihvatili prethodne kritike fanova da malo bolje osvijetle scene jer sada ništa nije mračno. Dok serija možda sa scenarijem i radnjom još uvijek nije na razini Igre prijestolja, prve dvije epizode nagovještavaju burnu avanturu pred nama. Samo se nadamo da nas neće razočarati.

I za kraj vas ostavljamo s obiteljskim stablom Targaryana uz koje će vam biti lakše pratiti tko je tko u seriji. Pogledajte ga na linku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori