Filmski maraton: Tim Burton i njegov fantasy svijet
Filmski maraton: Tim Burton i njegov fantasy svijet

Filmski maraton: Tim Burton i
njegov fantasy svijet

Američki redatelj, ilustrator i animator Tim Burton jedno je od najprepoznatljivijih hollywoodskih imena. Dovoljno vam je da samo pogledate jedan kadar filma i možete zaključiti da je njegov film. Prepoznatljiv po gotičkom i fantasy stilu, Burton se kroz 40 godina karijere profilirao kao jedan od onih redatelja čije radove ljudi ili vole ili ne. Ipak, mnogi su odrasli uz njegove fantasy komedije i animirane filmove. S obzirom na to da je ove godine izašao njegov film Bubimir, Bubimir, nastavak originala iz 1988. i rastura u kinima, donosimo filmski maraton njegovih najboljih filmova.

Bubimir (1988)

Fantasy komedija Bubimir (Beetlejuice) film je koji je Burtona proslavio i donio mu što više angažmana. Naslovnu ulogu glumi Michael Keaton, a pridružuju mu se Catherine O’Hara, Winona Ryder, Geena Davis i Alec Baldwin. Davis i Baldwin glume preminuli par duhova u čiju se kuću useli nepodnošljiva obitelj. Oni stoga, unajme Bubimira, zlog duha da ih istjera. Bubimir je sad već kultni film koji je ove godine dobio i svoj nastavak s originalnom postavom.

Tim Burton

Edward Scissorhands (1990)

Najčešći suradnik Tima Burtona je slavni američki glumac Johnny Depp, a Edward Scissorhands je njihova prva suradnja. Mnogi ovaj film ističu kao fan favorite među Burtonovim filmovima. Film prati usamljeni život umjetnog čovjeka, stvorenog poput Frankensteina, no nepotpuno izgrađenog zbog čega umjesto ruku ima škare. Njegov život se preokrene kada ga udomi obitelj iz predgrađa. Edward iz lokalnog frika postane omiljen među sunarodnjacima, a unatoč njegovoj mračnoj prirodi, film je zapravo sretan. Osim Deppa, pojavljuju se i Winona Ryder, Dianne Wiest i Anthony Michael Hall.

Tim Burton

Ed Wood (1994)

Jedan od mnogih Burtonovih filmova koje predvodi Depp je i Ed Wood. Također glumi naslovnu ulogu, ovog puta ambicioznog, ali problematičnog filmskog redatelja. On pokušava svim silama ostvariti svoje snove bez obzira na manjak talenta. Ed Wood vrvi zvijezdama što čini ovaj film pravom poslasticom. Uz Deppa se pojavljuju i legendarni Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Vincent D’Onofrio, Patricia Arquette te Bill Murray.

Tim Burton

Sleepy Hollow (1999)

Sleepy Hollow jedan je od manje razvikanih Burtonovih filmova, no jako zabavan i uzbudljiv. Fantasy krimić prati Deppa u ulozi detektiva Ichaboda Cranea koji dođe u gradić Sleepy Hollow kako bi istražio misteriozna ubojstva troje ljudi. Počinitelj se veže uz legendu Prokletstvo Jahača bez glave koja je nasljeđe Sleepy Hollowa. Crane istrazi pristupa s novim svjetskim načinima rješavanja tajni i ubojstava. U značajnoj ulozi pojavljuje se i Christopher Walken te mlada Christina Ricci.

Tim Burton

Big Fish (2003)

Big Fish jedan je od Burtonovih filmova koji najviše zalazi u fantasy i avanturistički element. Riječ je o frustriranom sinu koji pokušava razlikovati stvarnost od fikcije u životu svog umirućeg oca. Film je jako popularan i omiljen, unatoč možda težoj razini razumijevanja od njegovih ostalih filmova. Glavna uloga u filmu je podarena Ewanu McGregoru, a značajne uloge su ostvarili i legendarni Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange te Helena Bonham Carter. Uz njih pojavljuju se još i francuska glumica Marion Cotillard, Steve Buscemi te Danny DeVito.

Tim Burton

Corpse Bride (2005)

Burton se okušao i u animaciji, a jedan od najboljih mu je Corpse Bride. Johnny Depp i Helena Bonham Carter preuzeli su glasovne uloge u ovoj fantasy mračnoj romantičnoj priči. Victor Van Dort je sramežljivi mladoženja koji vježba svoje vjenčane zavjete u nenamjernoj prisutnosti preminule mlade žene. Ona zbog toga ustaje iz groba pretpostavljajući da ju je on oženio. Riječ je o zaista kul priči u manje od sat i pol vremena.

Tim Burton

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Charlie i tvornica čokolade poznata je dječja priča autora Roalda Dahla koja ima nekoliko adaptacija. Burtonova u središtu ima Deppa kao Willyja Wonku, poznatog čokolatijera koji četvero djece omogući jedinstven obilazak svoje tvornice čokolade. Charlieja glumi mladi Freddie Highmore. Ova adaptacija je mnogima bila prvi susret s ovim poznatim djelom. Prije ovog filma, prva adaptacija dogodila se 1971. s Geneom Wilderom u ulozi Wonke, a prošle godine izašao je i origin story ovog čokolatijera, Wonka s Timotheejem Chalametom u glavnoj ulozi.

Tim Burton

Sweeney Tod: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Slasher horor, mjuzikl, triler i fantasy. Sve je to još jedna poznata priča iz Burtonove perspektive – Sweeney Todd. Radnja prati legendarnu priču o brijaču, Sweeneyju Toddu, koji se vraća iz nepravednog zatočeništva u Londonu 1840-ih. Njegova žena bila je silovana i ubijena, a sklon osveti, Todd ponovno otvara svoju brijačnicu. Uz to, stvori zlokobno partnerstvo sa svojom sustanarkom, gospođom Lovett (Helena Bonham Carter). Glavna uloga povjerena je opet Johnnyju Deppu koji je u ovoj ulozi sjajan.

Tim Burton

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori