Sutra na Netflix stiže dokumentarac o najpoznatijim neriješenim ubojstvima u američkoj povijesti
Sutra na Netflix stiže dokumentarac o najpoznatijim neriješenim ubojstvima u američkoj povijesti

Sutra na Netflix stiže dokumentarac o najpoznatijim neriješenim ubojstvima u američkoj povijesti

True crime priče često uključuju serijske ubojice koji kad tad budu uhvaćeni za svoje mučne zločine. Zbog publiciteta koji dobiju, mnogi od njih postanu poprilično poznati. I dok su Ted Bundy, Jeffrey Dahmer ili Richard Ramirez uhvaćeni i osuđeni, postoje i oni koji su izbjegli takvoj sudbini. U 19. stoljeću to je bio primjerice Jack Trbosjek za kojeg dandanas ne znamo tko je. U 20. stoljeću to je pak Zodiac. Jedan od najzloglasnijih serijskih ubojica koji nikada nije uhvaćen. Netflix sada izbacuje dokumentarac u tri dijela, This Is the Zodiac Speaking.

This is The Zodiac Speaking

Jedan sumnjivac

Zodiac je pseudonim neidentificiranog serijskog ubojice koji je djelovao u sjevernoj Kaliforniji kasnih 1960-ih. Ubio je najmanje pet žrtava na području zaljeva San Francisco u ruralnim, urbanim i prigradskim okruženjima. Slučaj je opisan kao najpoznatiji neriješeni slučaj ubojstva u američkoj povijesti, a postao je i dio pop kulture i fokus napora detektiva amatera. O Zodiacu postoje brojni dokumentarci, serije i igrani filmovi. Najpoznatiji je zasigurno onaj redatelja Davida Finchera iz 2007., a Netflix sada donosi novu perspektivu s njihovim dokumentarcem This Is the Zodiac Speaking.

U zadnjih 50 godina nekoliko ljudi se povezivalo sa Zodiacom, ali nijednog više nego bivšeg učitelja u osnovnoj školi Arthura Leigha Allena. On je prema policiji bio zapravo jedini pravi sumnjivac, no nikada se nije pronašlo dovoljno dokaza protiv njega. Ta teorija da je on Zodiac obrađena je i u Fincherovom filmu, a sad i u novom Netflixovom dokumentarcu.

Dokumentarac uključuje arhivske snimke s intervjuima s lokalnim TV reporterom Williamsom koji je s Allenom imao intervju pred kamerama prije njegove smrti početkom 90ih. Također sadrži i intervju s istraživačkim novinarom Robertom Graysmithom koji je opširno pratio slučaj u to vrijeme i koji je uspješno dekodirao neke od Zodiacovih poruka. Graysmith je i glavni lik u Fincherovom Zodiacu. U dokumentarcu su i Allenovi bivši učenici i preživjeli prijatelji Zodiacovih žrtava također intervjuirani.

This is The Zodiac Speaking

Nova perspektiva

Ipak, primarni fokus novog dokumentarca je obitelj Seawater, za koju dosad nismo imali prilike čuti. Oni kažu kako je Allen igrao važnu ulogu u njihovoj mladosti, brinuo se za njih te ih vodio na putovanja. Jedan od članova, David Seawater u najavi za dokumentarac kaže: Shvatili smo da smo bili na svim mjestima ubojstava prije ubojstava. Ovo će biti prvi put da članovi obitelji dijele svoju priču, a čak je ni policija nikada nije čula.

This Is the Zodiac Speaking samo je još jedan dodatak zanimljivim novim true crime naslovima koji su stigli na Netflix, a izlazi sutra, 23. listopada. Najavu donosimo u nastavku.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori