The Substance je najgroteskniji film koji ćete pogledati ove godine, ali i trebali biste. Nas je oduševio

The Substance je najgroteskniji film koji ćete pogledati ove godine, ali i trebali biste. Nas je oduševio

Postavlja se zvijezda na Hollywoodskom šetalištu slavnih. Ime na njoj je Elizabeth Sparkle. U par minuta pratimo tu zvijezdu na kojoj se kroz godine pojave pukotine, mrlje, nitko se više ne naslikava s njom… Uvodna je to scena u film The Substance koja vam jasno daje do znanja o čemu se u filmu radi. Riječ je o filmu koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu i koji je bio veliki kandidat za glavnu nagradu. Stigao je u domaća kina i pogledali smo ga.

O čemu je riječ?

The Substance je film redateljice Coralie Fargeat te prati Elizabeth Sparkle (Demi Moore). Proslavila se fitness videima u stilu Jane Fonde, no sada kada je u srednjim godinama, njezin šef Harvey (Dennis Quaid) želi neku mlađu i zgodniju. Kada dobije otkaz jer je prestara (a gledatelji ne žele gledati neku staricu u kombinezonu kako izvodi fitness vježbe), život joj se skoro uruši. Rješenje njezinih problema pojavi se u misterioznoj ponudi – takozvanoj supstanci. Riječ je o novoj drogi na crnom tržištu koja Elizabeth pretvori u mlađu, bolju i privlačniju verziju nje same – Sue (Margaret Qualley). Pravila su jednostavna. Aktivacija je jednokratna, a jednom kada se dogodi nema povratka. Kada se Elizabeth pretvori u Sue, mora se stabilizirati sedam dana, nakon čega se vraća u Elizabeth. Jedan tjedan je svoja, a drugi mlađa verzija sebe. I to je tako bez iznimke. No, Sue ima drugačije planove i prekrši pravilo od sedam dana. To rezultira kobnim posljedicama za obje.

The Substance

Žena koja ostari je čudovište

Već u prvom dijelu filma jasno je da The Substance nema namjeru svoju poruku iznijeti na suptilan način. Bavi se već jako znanom temom – društvo mrzi žene koje ostare. Starenje je najveći grijeh, ako ostarite pretvarate se u čudovište i nitko vas ne želi ni pogledati. Pogotovo kada ste u zabavnoj industriji. Film također ne pokušava izvući pozitivnu poruku i pokazati kako je bitno voljeti samu sebe. Bez imalo okolišanja pokazuje ‘evo u što smo se pretvorili’. Standardi ljepote i želja za mladom kožom, zategnutom guzicom i čvrstim grudima dovodi nas do ludila. Opsjednutost mladosti u stvarnom životu očituje se u botoksu i raznim estetskim operacijama i tretmanima koji za cilj imaju spriječiti taj prirodan i posve normalan proces.

Što film odmiče kraju, to postaje sve groteskniji. Provocira vas od početka do završetka te ne igra na sigurno. Demi Moore izvrsna je u ulozi Elizabeth Sparkle, a vjerujemo kako su se ona, a i mnoge starije (pa i mlađe) glumice poistovjetile s radnjom filma. Margaret Qualley konstantno iznenađuje izborom filmova u kojima se pojavljuje, a Dennis Quaid ima malu, ali over the top ulogu koja mu pristaje.

Nije za svakoga

Ako bismo tražili sljedeći Poor Things, onda možemo reći kako je The Substance jako blizu. Riječ je o filmu koji nije za svakoga. Okarakteriziran je kao tjelesni horor i crna komedija, a mnogi ga uspoređuju i s radovima začetnika tjelesnih horora Davida Cronenberga. I zaista, The Substance ne oklijeva od gadljivih i grotesknih kadrova. Mnogi će zasigurno morati skrenuti pogled u nekim scenama, a nekima će možda izazvati i mučninu. Nije strašan, ali nije ni film koji se lako gleda. Coralie Fargeat odlučila je jednostavno otići u krajnost kako bi pokazala kako je društvena percepcija starenja otišla u krajnost i ne možete ne pohvaliti to. The Substance je vjerojatno najčudniji i najodvratnijih film koji ćete pogledati ove godine. Ako ste jedni od onih koji ne bježe od takvih filmova, preporučujemo da ga ne propustite.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori