Novi film s Demi Moore u glavnoj ulozi na površinu iznosi što društvo zapravo misli o ženama koje ostare
Novi film s Demi Moore u glavnoj ulozi na površinu iznosi što društvo zapravo misli o ženama koje ostare

Novi film s Demi Moore u glavnoj ulozi na površinu iznosi što društvo zapravo misli o ženama koje ostare

Ubrzo ćemo ući u sezonu kada izlazi najviše iščekivanih filmova koji žele ući u utrku za Oscare. Jedan od onih koji se čine jako zanimljivo i svježe te koji će zasigurno podići dosta prašine je film The Substance s Demi Moore u glavnoj ulozi. Premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, a bit će i prikazan i na onom u Torontu. Film je prošli vikend prikazan i u Ljetnom kinu Tuškanac uz prepuno kino, a zbog te činjenice te 12-minutnog pljeska u Cannesu, jedva ga čekamo pogledati.

The Substance

The Substance

Riječ je o tjelesnom hororu koji prati ispranu zvijezdu Elizabeth Sparkle (Demi Moore). Kada je producent njezine fitness TV emisije Harvey (Dennis Quaid) otpusti jer je prestara, Elizabeth u očaju posegne za novom drogom na crnom tržištu – ‘supstanca’. Tajanstveni laboratorij ponudi joj spomenutu tvar koja će je pretvoriti u novu, mlađu verziju sebe – Sue (Margaret Qualley). Jedino pravilo je da jedan tjedan mora biti u svom tijelu, a jedan u tijelu Sue. No, sve to dolazi sa svojom cijenom. Što može poći po krivu?

Redateljica i scenaristica je Coralie Fargeat koju su nakon premijere u Cannesu pohvalili za feminističku poruku te film nazvali instantnim klasikom. Demi Moore je to bio prvi put da predstavlja film na tom prestižnom festivalu, a iako smo mjesecima udaljeni od najvažnije filmske večeri u godini, možda nije prerano spekulirati kako bi upravo ona mogla pokupiti nominaciju za Oscar za najbolju glumicu. Margaret Qualley nastavlja niz ‘čudnih’ uloga nakon one u Poor Things gdje je također glumila produkt nečega, a ne stvarnu osobu. Pojavit će se i u novom Lanthimosovom filmu Kinds of Kindness.

The Substance
The Substance

Starenje je najveći grijeh

The Substance pruža zanimljivu poruku i tematiku. Kada žene (pogotovo poznate i slavne) vidno ostare, odbaci ih se u korist neke mlađe i ‘svježije’. Plastične operacije i razni tretmani koje mnoge hollywoodske zvijezde odrađuju kako bi ostali što mlađi predmet su mnogih izrugivanja javnosti, ali su rezultat mizoginije koja na starenje gleda kao na najveći grijeh koji žena može počiniti. Zato The Substance ide korak dalje, odnosno njezina protagonistica ide što dalje moguće kako bi ostala mlada i poželjna. Odličan je to društveni komentar na to kako društvo gleda na starenje žene. Mnogi kritičari su pohvalili odličan spoj šarenog set dizajna, pretjeranih likova, ekscesa, golotinje i osjećaja samoće, ali i straha.

The Substance je jednostavno osvježavajuć uradak naspram Marvelovih superheroja i mora remakeova koje nitko nije tražio. Nudi nešto novo, strašno i uzbudljivo, a prvi ćemo vam reći kako će on biti jedan od onih filmova o kojima će se dugo pričati. Ako je suditi po kritikama koju trenutno dobiva, The Substance bi mogao doći i do oskarovske pozornice.

Donosimo najavu u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori