Saoirse Ronan je Meryl Streep svoje generacije. U novom filmu The Outrun oduševila je kritičare
Saoirse Ronan je Meryl Streep svoje generacije. U novom filmu The Outrun oduševila je kritičare

Saoirse Ronan je Meryl Streep svoje generacije. U novom filmu The Outrun oduševila je kritičare

Nakon što smo pisali o nadolazećoj ratnoj drami, Blitz, u kojem sporednu ulogu ima Saoirse Ronan, ove godine u fokusu je zbog još jednog filma zbog kojeg joj kritičari predviđaju dvostruku nominaciju za Oscare sljedeće godine. Riječ je o filmu The Outrun u kojem Ronan ima glavnu ulogu. Sudeći po prvim komentarima, dala je izvedbu života. Evo što sve znamo o filmu.

The Outrun

The Outrun

Film je proizašao iz istoimenog romana autorice Amy Liptrot koja je adaptirala scenarij s redateljicom Norom Fingscheidt. The Outrun prati Ronu, mladu ženu odraslu na ruralnom otoku Orkney u Škotskoj. Otišla je studirati u London gdje je pronašla prijatelje, dečka kojeg voli, ali i alkohol. Život u Londonu joj izmakne kontroli i Rona se mora nositi s ovisnošću. Nakon što izađe iz rehabilitacijske ustanove, vrati se na Orkney gdje joj žive rastavljeni roditelji, ultra-katolička majka te bipolarni otac. Želeći se suočiti sa svojom problematičnom prošlošću i ostaviti je iza sebe, Rona se nada kako će povratak na Orkney biti iscjeljujuće iskustvo.

Film je temeljen na osobnom iskustvu Amy Liptrot. Da je Ronan prava osoba za glavnu ulogu, znala je čim ju je upoznala. Naime, osim što glumi glavnu ulogu u filmu, Ronan je i jedna od producentica, sa svojim suprugom, glumcem Jackom Lowdenom. Upravo je on prvi naišao na roman koji je pokazao Ronan i rekao kako bi to trebao biti njezin novi projekt. Njezina izvedba toliko je oduševila kritičare da se mnogi nadaju kako će Ronan napokon završiti s Oscarom u rukama.

The Outrun

Saoirse Ronan je nova Meryl Streep

Ako razmislimo o današnjim glumicama do 30 godina, rijetko koja se izdvaja kao toliko dobra glumica kao Saoirse Ronan. Jedna od dvije glumice koja je do 25. godine života bila četiri puta nominirana za Oscar, Ronan je po svemu sudeći, nova Meryl Streep. Naravno, nitko ne može nadmašiti Streep i Ronan je sama svoja glumica, nećemo uspoređivati. No, ako gledamo glumice koje iznova oduševljavaju, bez obzira u kakvoj se ulozi našle, Ronan je pri vrhu liste kada gledamo glumice nove generacije. Kritičari su posebno pohvalili njezinu ulogu u The Outrunu. Većina romana, a i filma, jest Rona koja se nosi sa svojom ovisnošću o alkoholu u ruralnoj Škotskoj. Takvo nešto može postati poprilično dosadno za gledati u filmu, no Ronan ima mogućnost držati vam pažnju samo s izrazima lica i očima. Neverbalna i suptilna gluma zapravo je puno zahtjevnija od izgovaranja scenarija.

Ronan se vrlo jednostavno profilirala u najbolju glumicu svoje generacije, a danas je njezina prisutnost u filmu za mnoge i razlog zašto taj film pogledati. Nadamo se da će tako biti i s filmom The Outrun te se veselimo gledati je u izvedbi u kojoj ponovno briljira.

Film se u kinima očekuje kroz listopad, a moći ćemo ga i streamati na Disney+ platformi. Donosimo najavu u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori