Adrienu Brodyju pljeskali su 12 minuta u Veneciji nakon filma koji traje čak tri sata i 35 minuta
Adrienu Brodyju pljeskali su 12 minuta u Veneciji nakon filma koji traje čak tri sata i 35 minuta

Adrienu Brodyju pljeskali su 12 minuta u Veneciji nakon filma koji traje čak tri sata i 35 minuta

Ovogodišnji Filmski festival u Veneciji dosad je poprilično obećavajuć. Dugoočekivani filmovi poput Bubimira Bubimira, Marije i Babygirl imali su već svoju premijeru. Najviše se ipak čeka novi Joker. Ipak, na festivalu je prikazano puno filmova koji ne dobiju toliko pažnje prije premijere kao spomenuti filmovi, no onda oduševe. Jedan takav je i The Brutalist, koji je sinoć na premijeri dobio 12-minutni pljesak.

The Brutalist

O čemu je riječ?

Novi film redatelja Bradyja Corbeta je njegov najambiciozniji dosad. The Brutalist prati arhitekta Lászlóa Totha (Adrien Brody), Židova koji je preživio holokaust. On u poslijeratno vrijeme, 1947. godine sa svojom suprugom Erzsébet (Felicity Jones) odlazi iz Mađarske u Ameriku u potrazi za boljim životom i ‘američkim snom’. Tamo ga zaposli Harry (Joe Alwyn), sin bogatog tajkuna Harrisona Leeja Van Burena (Guy Pearce). Želi da László dizajnira veliku knjižnicu kao iznenađenje za njegovog oca. Ono što László nije očekivao je da će mu taj bogati i misteriozni klijent zauvijek promijeniti život.

Film je pravi povijesni epic. Traje nevjerojatna tri sata i 35 minuta, no to nije obeshrabrilo publiku u Veneciji da ostanu prikovani uz priču do kraja. The Brutalist se sada istaknuo kao jedan od filmova s festivala o kojima se najviše priča, a 12-minutni pljesak na kraju projekcije najviše je bio upućen glavnoj zvijezdi Adrienu Brodyju.

Još jedan Oscar?

Glumac Adrien Brody bio je vidno emotivan na kraju filma te je teško suspregnuo suze kada mu je cijela dvorana pljeskala 12 minuta. Ovacijama su se kasnije pridružili i kritičari koji su nahvalili njegovu izvedbu arhitekta imigranta kojem je udahnuo život. Iako je riječ o fiktivnoj priči, mnogi su se raspisali kako se život Lászlóa Totha čini stvarnim. Brody je za ulogu nabacio i naglasak, a predanost ulozi mogla bi mu donijeti njegov drugi Oscar u karijeri. Podsjetimo, Brody za sada drži rekord kao najmlađi glumac koji je osvojio Oscar u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Osvojio ga je glumeći još jednu žrtvu holokausta, poznatog Władysława Szpilmana u filmu The Pianist.

The Brutalist će u kina stići točno u vrijeme sezone filmskih nagrada, stoga je velika vjerojatnost da će biti kandidat za Oscare. Film izgleda kao nešto što će privući publiku u kina te kao klasični Oscar bait film, no hoće li flopnuti zbog svog trajanja, ostaje nam za vidjeti. Ako smo mogli sjediti kroz Oppenheimer i Killers of the Flower Moon prošle godine, onda možemo i kroz The Brutalista.

P.S. Nastavite uz nas pratiti koji filmovi će imati svoju premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, kao i modne kombinacije zvijezda na red carpetu.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori