Je li The Bear sam sebi postavio preveliku ljestvicu očekivanja? Treća sezona podijelila je fanove
Je li The Bear sam sebi postavio preveliku ljestvicu očekivanja? Treća sezona podijelila je fanove

Je li The Bear sam sebi postavio preveliku ljestvicu očekivanja? Treća sezona podijelila je fanove

The Bear je trenutno najbolja serija koja postoji. Naravno, koliko je neka serija dobra ili loša subjektivan je osjećaj, no svi koji su pogledali ovu seriju ne mogu je ne smjestiti barem u top 3 najboljih koje se trenutno emitiraju. Kada je prva sezona stigla 2022. The Bear je postigla ogroman uspjeh kod kritičara i publike, a s drugom sezonom pokupila je doslovno sve televizijske nagrade koje je mogla. Nedavno nam je stigla treća sezona koja je pak napravila drastičnu razliku između mišljenja publike, a i kritičara. Neki se čak sada pitaju i je li The Bear uopće dobra serija?

predviđanja za Emmy

Treća sezona

Unatoč uspjehu prve dvije sezone, treća sezona dobila je dosta negativnih recenzija. Na poznatom agregatoru filmskog i TV sadržaja, Rotten Tomatoesu na kojem kritičari i publika ocjenjuju pogledano, postoji velika razlika u ocjeni. Prva sezona The Beara od kritika je dobila 100%, od publike 92%, dok je druga dobila 99% i 93%. No, treća sezona poprilično je podijelila mišljenja. Kritičari su je ocijenili s 93%, a publika s niskih 53%. Zbog čega je to tako?

Treća sezona nastavlja se nedugo nakon završetka druge. The Beef je postao The Bear, a Carmy se ispričava svojim kolegama zbog ispada kojeg je imao kada je ostao zaključan u frižideru. Serija je u novoj sezoni puno više ušla u dramu nego prije. Međutim, kao da joj fali nekakav fokus. Prva epizoda sezone izgleda kao jedna velika montaža, a ne epizoda. U deset epizoda treće sezone, nije se skoro pa ništa dogodilo, a konflikti i pitanja koja su se stvorila, nisu odgovorena do finala. Sydney je dobila novu ponudu za posao, sudbina Carmyja i Claire visi u zraku, a kakvu je recenziju dobio The Bear? Svi ti elementi radnje nisu otišli nigdje niti su se razriješili. Nije nam otkriveno ništa što već nismo znali, a sezona kao da se fokusirala više na celebrity cameose (John Cena, Olivia Coleman, Joel McHale…) nego na sami narativ.

The Bear treća sezona

To be continued

S tim na umu, možda su i negativni komentari na treću sezonu malo i preoštri? The Bear još uvijek ima kaotičnu atmosferu u kuhinji i urlanje jedno na drugo, pogotovo između Carmyja i Richieja. Te scene sjajno su snimljene i odglumljene te su razlog zašto nam se serija toliko sviđa. Unatoč lošijoj sezoni, svidjelo nam se što su se neke epizode više fokusirale na jednog lika i na prošlost. Tako smo saznali kako je Tina došla raditi u The Beef (možda najbolja epizoda sezone), a i Natalie je dobila puno više screen timea. Posebno moramo pohvaliti Jamie Lee Curtis koja je odlična u gostujućoj ulozi Donne. Očekujemo da će biti veliki kandidat za osvajanje Emmyja.

Također, već znamo da je potvrđeno da stiže četvrta sezona koja je već i snimljena, tako da bi se sva neodgovorena pitanja trebala razriješiti u toj sezoni. Čak je i finale sezone završilo s natpisom to be continued nagovještavajući da će sljedeća sezona vjerojatno nastaviti tamo gdje je treća stala. Ipak, na nju ćemo morati čekati do 2025. kada je najavljeno da će četvrta sezona izaći.

Je li se stoga ovakva promjena u atmosferi serije isplatila ili si je The Bear ipak postavio previsoku ljestvicu očekivanja?

The bear

Prevelika očekivanja

S obzirom na spomenuto, moramo očekivati kako će četvrta sezona biti puno dinamičnija i da ćemo vidjeti hoće li Sydney ostati u The Bearu, hoće li se Carmy i Claire pomiriti i hoće li restoran dobiti zvjezdicu (i ako da, hoće li je zadržati). Stoga mislimo kako sljedeća sezona neće ovoliko podijeliti kritičare i publiku. TV serije su u zadnjih desetak godina doživjele pravi boom. I kvalitetom i kvantitetom su ispred filmova, a sve filmske zvijezde hitaju snimati serije. Teško je u tom moru sadržaja napraviti nešto svježe i originalno, no The Bearu je to pošlo za rukom. Ova sezona na Huluu ima preko milijardu streamova i ruši rekorde gledanosti. Originalni prikaz kuhinje iza kulisa sa zanimljivim tehnikama snimanja uz odličan scenarij čine The Bear skoro pa savršenom serijom.

Međutim, postavila si je visoku ljestvicu zbog čega će se sad svaka odluka gledati pod povećalom. Nije jedina serija kojoj se to dogodilo. Sjetimo se Igre prijestolja, Breaking Bada pa čak i starijih serija poput Seinfelda koji su sa svojim sjajnim početcima osudili sve sljedeće sezone na oštrije kritike. The Bear svakako ostaje najbolja serija trenutno, a vidjet ćemo hoće li se iskupiti u četvrtoj sezoni.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori