Među prvima smo pogledali jedan od najkontroverznijih filmova ove godine – The Apprentice
Među prvima smo pogledali jedan od najkontroverznijih filmova ove godine – The Apprentice

Među prvima smo pogledali jedan od najkontroverznijih filmova ove godine – The Apprentice

Kada je izašla vijest da će se snimati film o Donaldu Trumpu, odmah se znalo da će biti riječ o filmu koji će podijeliti javnost. Ipak je on i sam poprilično polarizirajuća figura u javnom životu. Svoju premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu gdje je oduševio publiku. Uskoro stiže i u domaća kina, a mi smo ga imali priliku pogledati prije svih. Evo što mislimo o filmu The Apprentice.

The Apprentice

Trump je zapravo učenik

Sam naslov filma aludira na natjecateljsku reality emisiju koju je Trump vodio na početku stoljeća. Kandidati su se natjecali za posao Trumpovog pripravnika/učenika. No, u filmu vidimo kako je Trump taj koji je učenik. Sve što zna, naučio je od zloglasnog američkog odvjetnika Roya Cohna. The Apprentice tako prati Trumpove same početke. Radnja je smještena tijekom 70-ih i 80-ih, a pratimo mladog Donalda Trumpa kao agenta za nekretnine u očevoj firmi koji pokušava krenuti svojim stopama u tom nemilosrdnom biznisu. Trump se sprijatelji s Cohnom, odvjetnikom s iskustvom kojeg su mnogi koji su ga znali nazivali čistim zlom. On mu postane jedna od najbitnijih figura u životu.

Roy Cohn poznato je ime u američkom javnom životu. Riječ je o čovjeku koji je osigurao da Julius i Ethel Rosenberg dobiju smrtnu kaznu zbog špijunaže, a poznat je i po istraživanju osumnjičenih komunista sa senatorom Josephom McCarthyjem, u vremenu poznatom kao ‘mccarthyism‘. Uočivši potencijal u mladom Donaldu, on ga uči kako steći bogatstvo i moć koristeći prijevaru, zastrašivanja i medijsku manipulaciju. Za veliki dio onoga što je Trump danas, možemo zahvaliti Royu Cohnu. The Apprentice je stoga, jednako film o njemu, koliko i o bivšem (a možda i budućem) američkom predsjedniku.

The Apprentice
The Apprentice

Oscar za Jeremyja Stronga?

Ono što nam se otpočetka svidjelo je način na koji je film snimljen. Daje pravu indie atmosferu te vjerno dočarava psihičko stanje likova u tom trenutku. Kao što smo spomenuli, film je smješten u 70-e i 80-e što znači da ne prati Trumpovo političko djelovanje. Pratimo samo njegov uspon u poslu nekretnina. Zanimljivo je vidjeti promjenu karaktera koja nam se odvija pred očima, a sve pod utjecajem Roya Cohna. Tako je Trump na početku filma dosta povučen, neprimjetan i pomalo nesiguran. Tek pod Cohnovim mentorstvom, razvija se njegov karakter osobe koja misli da je iznad zakona. Do kraja filma Trump je samopouzdan, nemilosrdan i narcisoidan. Također, odbaci Cohna, koji je u zadnjim godinama svog života bolovao od side. The Apprentice radi nemoguće – u jednoj sceni čak vam bude i žao Cohna, a ako samo malo pročitate o njemu, vidjet ćete da je riječ o zaista lošem čovjeku.

Najsvjetlija točka filma upravo je on, odnosno glumac koji ga utjelovljuje – Jeremy Strong. Poznat po ulozi Kendalla Roya u hit seriji Succession, Strong je poznat po tome da se totalno posveti liku kojeg glumi. I odradio je fantastičan posao. Iako sami film nije toliko oduševio da bi ga smatrali kandidatom za Oscara, Strong bi vrlo moguće mogao pokupiti nominaciju za najboljeg sporednog glumca.

The Apprentice

Film nije rekao ništa novo

Iako The Apprentice ima odličnu glumačku postavu koju uz Stronga čine Sebastian Stan kao Trump te Maria Bakalova kao njegova prva supruga, Ivana, dobili smo osjećaj kao da filmu nešto nedostaje. Nije ništa novo rekao o Trumpu te nam nije baš jasno za koga je napravljen. S obzirom na njegov utjecaj, očekivali smo film koji će biti malo posebniji, a zauzvrat smo dobili poprilično standardni biopic. Zato ako možda nemate određenih osjećaja prema Trumpu i zanima vas kako je postao biznismen kakav je i danas, svakako pogledajte The Apprentice. Film u domaća kina stiže 7. studenog, u distribuciji Editusa. Najavu donosimo u nastavku.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori