Znamo kad u domaća kina stiže najkontroverzniji film godine – onaj o Donaldu Trumpu
Znamo kad u domaća kina stiže najkontroverzniji film godine – onaj o Donaldu Trumpu

Znamo kad u domaća kina stiže najkontroverzniji film godine – onaj o Donaldu Trumpu

Bilo je samo vrijeme kada će bivši (možda i budući?) američki predsjednik Donald Trump dobiti svoj biopic. Zato je jedan od najiščekivanijih filmova na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu bio The Apprentice. Kada je tamo premijerno prikazan šokirao je publiku i dobio 8-minutni aplauz. Sada znamo kada stiže i u domaća kina, a znamo i da ćemo ga sigurno pogledati.

the apprentice

The Apprentice

Biografski film neće obuhvatiti Trumpovo političko djelovanje. U The Apprenticeu ćemo saznati kako je Donald Trump postao Donald Trump. Nedvojbeno je da će podijeliti publiku u SAD-u, a izgledno i da će biti jedan od najkontroverznijih filmova godine. Još više kad uzmemo u obzir da trenutno traje predsjednička utrka u Americi.

U New Yorku 1970-ih, ambiciozni nekretninski mogul Donald J. Trump nastoji izaći iz sjene svog moćnog oca. Na početcima svoje karijere upoznaje Roya Cohna, političkog fiksera koji mu postaje glavni mentor. Cohn uči Trumpa kako steći bogatstvo i moć putem prijevare, zastrašivanja i medijske manipulacije. Ostatak je više od povijesti. To je trenutna stvarnost, službeni je opis filma.

Trumpa glumi Sebastian Stan, najpoznatiji po ulozi Ratnika zime u Marvelovim filmovima. Kada su prvi put izašle fotografije sa seta, Stan je bio neprepoznatljiv. S obzirom na to da je Trump osebujna ličnost čiji su govor i pokreti parodirani od strane mnogih komičara, zanimljivo će biti vidjeti kako je Stan savladao Trumpovu personu bez da ide previše u komediju. Cohna glumi Jeremy Strong kojeg smo gledali u sjajnoj ulozi Kendalla Roya u seriji Naslijeđe, dok Trumpovu prvu suprugu Ivanku, glumi Maria Bakalova, Oscarom nominirana belgijska glumica iz Borata. Redateljsku palicu preuzeo je iranski redatelj Ali Abbasi koji je publici u Cannesu poslao poruku: Vrijeme je da filmovi ponovno postanu politički.

The Apprentice je nedvojbeno kontroverzan film, no kako ga je publika u Cannesu prihvatila?

The Apprentice biografski film

Osmominutni pljesak

The Apprentice je po prvim reakcijama zaista eksplozivan. Trump je prikazan kao ambiciozni biznismen koji pada pod Cohnov utjecaj. Prati ga niz optužbi za rasizam u njegovoj firmi, a prikazan je i kako siluje Ivanku. Sve u svemu, film ima dovoljno materijala da naljuti Trumpove fanove kao i samog bivšeg predsjednika. Trump je već digao optužbu protiv filmaša. Film ima pregršt šokantnih scena koje su uzrokovale uzdahe u publici u Cannesu, a na kraju je dobio i osmominutni pljesak. Stan, Bakalova i Abbasi su prisustvovali premijeri, dok je Strong bio spriječen zbog predstave na Broadwayu u kojoj igra.

Hoće li mainstream publika reflektirati i onu u Cannesu, ostaje nam za vidjeti. Film u sva domaća kina stiže 24. listopada te je u distribuciji Editusa. Donosimo najavu u nastavku.

Foto: IMDb, PR

Učitati još
Zatvori