5 za 5: Sjajni filmovi inspirirani stvarnim sportskim pričama. Smijeha i suza neće nedostajati
5 za 5: Sjajni filmovi inspirirani stvarnim sportskim pričama. Smijeha i suza neće nedostajati

5 za 5: Sjajni filmovi inspirirani stvarnim sportskim pričama. Smijeha i suza neće nedostajati

Vodeći se onom kako život piše najzanimljivije priče, te preselivši ovu izjavu u kontekst Olimpijskih igara, sastavili smo listu pet nagrađivanih filmova inspiriranih sportskim uspjesima. Dirljive životne priče i sportske drame koje svjedoče snazi volje i ukazuju da je sve moguće, posebno kad vjerujemo u vlastite spsoobnosti. No, nismo vas zakinuli ni za one koji prikazuju mračnu stranu sporta…

PS: U našoj rubrici 5 za 5 već smo popisali serije koje su pravi skriveni biser na Netflixu. Pronaći ih možete ovdje.

Vatrene kočije

Chariots of Fire

Film Chariots of Fire ( Vatrene kočije) temeljen je na stvarnom događaju o dvojici atletičara koji su se natjecali na Olimpijskim igrama 1924. godine. Riječ je o jednom od najcjenjenijih sportskih filmova svih vremena. Isti je nagrađen i s četiri Oscara, uključujući i onaj za najbolji film. Ovaj naslov iz 1981. godine izrodio je scene koje se danas smatraju kultnima, a jednako je hvaljena i glazba korištena u njegovoj realozaciji.

Foxcatcher

Foxcatcher

Američki olimpijski prvaci u hrvanju – braća Mark Schultz i Dave Schultz žele ponoviti uspjeh na nadolazećim Olimpijskim igrama u Seulu. Vođeni željom za uspjehom pridružuju se “Timu Foxcatcher”, koji vodi ekscentrični multimilijunaš John du Pont. Baš kao što je put do pakla popločen dobrim namjerama, tako će se ubrzo pokazati kako ova odluka ima neželjene posljedice….

Istaknute uloge u filmu Foxcatcher ostvarili su Mark Ruffalo, Steve Carell i Channing Tatum, koji je priznao kako mu je ovo jedna od najzahtjevnijih uloga u karijeri.

filmovi netflix

The Swimmers

Biografska drama The Swimmers tematizira sportsku karijeru sestara Issa. Od ratom razrušene Sirije do Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, dvije mlade sestre pratimo na putovanju u kojem su nerijetko izložene opasnosti. Ipak, kontinuirano je prisutno njihovo pouzdanje u vlastite sposobnosti te vjera u ostvarivanje zacrtanih snova.

I, Tonya

Sportska priča vezana uz zimske Olimpijske igre koje su se održale 1992. godine u Albertville. Točnije, film I, Tonya u središte stavlja jedan od najvećih skandala u povijesti sporta, koji se odvio na kvalifikacijskom natjecanju. Suparništvo klizačica Tonyje Harding i Nancy Kerrigan ukazalo je na posljedice prevelike ambicije. U biografskoj drami o jednoj od najomraženijih žena američkog sporta u istaknutim su ulogama briljirali Margot Robbie, Allison Janney i Sebastian Stan.

Cool Runnings

Cool Runnings

Možda poput prethodnika s ove liste nije osvojio prestižne filmske nagrade, ali je zauvijek osvojio naša srca. Danas se Cool Runnings, s razlogom ubraja među najbolje komedije svih vremena. Radnja temeljena na nastojanjima jamajčanskog tima da osigura svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Calgaryu 1988. godine.

A kad smo kod sportskih komedija vezanih uz zimske Olimpijske igre, svakako vrijedi pogledati i Eddie the Eagle. Inspirativna je to priča osebujnom Britanacu koji je od malih nogu sanjao kako će postati olimpijac te njegovim nastojanjima da rodnu zemlju zastupa u skijaškim skokovima.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori