Sve informacije o Sarajevo Film Festivalu 2024: Stiže legendarna Meg Ryan!
Sve informacije o Sarajevo Film Festivalu 2024: Stiže legendarna Meg Ryan!

Sve informacije o Sarajevo Film Festivalu
2024: Stiže legendarna Meg Ryan!

Jedan od najpoznatijih regionalnih filmskih festivala, Sarajevo Film Festival uskoro otvara svoja vrata. Riječ je o 30. izdanju koji će ove godine dovesti neke svjetske zvijezde i prikazati zanimljivu lepezu filmova. Festival službeno počinje u petak, 16. kolovoza, a otvara ga novi film Denisa Tanovića – Nakon ljeta o kojem možete više pročitati ovdje. Filmovi će se prikazivati do 23. kolovoza, a u nastavku vam donosimo čemu se najviše veselimo te koje hollywoodske zvijezde očekujemo u Sarajevu.

Sarajevo Film Festival 2024
Nakon ljeta

Open Air program

Open Air program 30. Sarajevo Film Festivala sastavljen je od raznih igranih i dokumentarnih filmova regionalne produkcije, filmova ovogodišnjih dobitnika Počasnog Srca Sarajeva te međunarodnih filmova iz Francuske i SAD-a. Evo kojim filmovima se najviše veselimo.

Počasni gost festivala bit će američki scenarist i redatelj Cord Jefferson. Prikazat će se njegov redateljski prvijenac Američka fikcija koji je ove godine bio nominiran na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Jefferson je upravo za taj film i osvojio Oscar za najbolji prilagođeni scenarij. Film prati frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od „crnačke“ zabave zasnovane na starim i uvredljivim klišejima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu “crnačku” knjigu koja ga smješta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire. Na njegovo iznenađenje, knjiga postane pravi hit. Glumačku postavu čine Jeffrey Wright, Sterling K. Brown, Erika Alexander, Tracee Ellis Ross i John Ortiz. Naše dojmove filma možete pročitati ovdje.

Bosanski redatelj Emir Kapetanović na festivalu će predstaviti i svoj film Djeda Mraz u Bosni koji zvuči zanimljivo. Smješten u prosinac 2023. godine, film prati glumačku trupu koja kreće na turneju s predstavom o Djeda Mrazu kako bi proširili praznično veselje u malim mjestima postratne Bosne i Hercegovine. Dok su djeca oduševljena, pojava Djeda Mraza ponovo rasplamsava stare sukobe među odraslima.

Sarajevo Film Festival 2024
Američka fikcija

Zanimljiv dokumentarac

Na Sarajevo Film Festival stiže i francuski film Drugi čin koji je svoju premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Poznata francuska glumica Lea Seydoux glumi Florence. Ona želi upoznati svog oca (Vincent Lindon) s Davidom (Louis Garrel), muškarcem u kojeg je ludo zaljubljena. Ali Davida Florence ne privlači i želi je baciti u zagrljaj svome prijatelju Willyju (Raphaël Quenard). Njih četvero se nalaze u jednom restoranu u sred ničega.

Jedan od dokumentaraca koji će se prikazivati je Grandpa Guru kojeg ste ove godine imali priliku gledati na ZagrebDoxu. Grandpa Guru je portretni dokumentarac koji eklektičnim stilom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umjetnost njihova pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića. U filmu pratimo Ginino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Seattle, gdje je upoznao Krista Novoselica iz grupe Nirvana i Jellu Biafru iz benda Dead Kennedys koji ga potiču da se nastavi baviti muzikom. Gina progone pitanje pripadnosti i osjećaj rastrganosti između života u Americi, Sarajeva i majke za koju je iznimno vezan.

Sarajevo Film Festival 2024
Drugi čin

Bitne teme

Skriveni dragulj festivala bi mogao biti film u produkciji Srbije, Moldavije i Bugarske – Megdan: Između vode i vatre. U njemu u raznolikoj glumačkoj postavi glumi i Enis Bešlagić. Film prati Petra, nekadašnju vaterpolsku zvijezdu, a danas radnika osiguranja noćnog kluba. On kreće u igru s visokim ulozima kako bi spasio svoj vaterpolo klub od propadanja. Udružujući se sa Zekom, prevarantom sa sumnjivom reputacijom, Petar se kreće kroz mračni labirint rivalstva i osobnih demona, riješen da povrati svoju slavu i spasi nasljeđe svog kluba. Dok roni sve dublje u mutne dubine balkanskog podzemlja, Petar otkriva da je linija između pobjede i poraza tanka kao površina vode, a sve je na kraju test snage duha u konačnoj borbi za iskupljenje.

Iz Sjeverne Makedonije prikazat će se film Prvo ubij djecu redatelja Dimitra Orovcaneca. Film prati balerinu tinejdžerku koja tijekom probe za Labuđe jezero, slučajno uzima krivi mobitel. Ispostavi se da on pripada seksualno iskorištavanoj žrtvi trgovine ljudima. Ubrzo shvati da mobitel koji je kod nje sadrži kompromitirajuće informacije protiv moćnog političara. Paralelno s njihovom, odvija se priča najboljeg prijatelja balerininog dečka koji od svoga oca, inače policajca, krade pištolj da bi se zaštitio od utjerivača dugova koji ga proganjaju jer im duguje novac.

Pulski festival otvorio je domaći film Svemu dođe kraj, a on će se prikazati ove godine i u Sarajevu. Film Rajka Grlića prati ljubavnu priču u Zagrebu. Maks Pinter, uspješni advokat, oslobodio je svog klijenta, bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužnice za dvostruko ubojstvo. Na proslavi pijani Maks Dinku otvoreno kaže da je ubojica koji je hladnokrvno ustrijelio radnike koji su samo došli pitati za svoju plaću. Sukob s jednim od stupova društva učini ga nepoželjnim, izgubi partnere Grgu i klijente, žena ga ostavi. No Maks se ne predaje. Uz pomoć Nine, ljubavi iz studentskih dana, kreće u borbu.

Ostale filmove u Open Air programu možete pogledati ovdje.

Sarajevo Film Festival 2024
Rajko Grlić

Kinoscope program

U Kinescope programu u selekciji su filmovi iz raznih zemalja. Dokumentarac Blago Kraljevine Dahomej također ste imali priliku uhvatiti na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Snažan film prati povratak ukradenih artefakata Kraljevine Dahomej iz Pariza u današnju republiku Benin u studenom 2021.  Ali kakav stav zauzeti o povratku kući ovoga blaga predaka u zemlji koja je morala nastaviti da se razvija bez njih? O toj temi raspravljaju studenti Sveučilišta Abomey-Calavi.

Snažno bi mogao odjeknuti i dokumentarni film japanske redateljice Shiori Ito. Film Crna kutija prati njezino istraživanje i provođenje pravde za silovanje koje je doživjela od strane uglednog kolege. Crna kutija stoga pokazuje iznimno zastarjele društvene norme i pravosudni sistem Japana, a sama Ito je postala simbol MeToo pokreta u toj zemlji.

A u produkciji Belgije i Švedske, zanimljiv se čini film Julie je odlučila šutjeti. Julie je najbolja igračica u elitnoj teniskoj akademiji i njen život vrti se oko sporta kojeg voli. Kada njezin trener postane predmet istrage i iznenadno biva suspendiran, sve igračice se pozivaju i ohrabruju da progovore. Ali Julie odluči šutjeti.

Kinescope Surreal

U Kinescope Surreal selekciji je šest filmova od kojih nam je najviše za oko zapeo jedan zanimljivog naslova. Humanistički nastrojena vampirica traži voljnu suicidalnu osobu prati mladu vampiricu Sashu. Previše je osjetljiva da bi nekoga ubila, no mora se hraniti krvlju. Kada joj roditelji uskrate zalihu iste, Sashin život je ugrožen. Srećom, upoznaje Paula, usamljenog tinejdžera sa suicidalnim tendencijama koji je voljan odreći se vlastitog života kako bi spasio njezin. Ali njihov prijateljski dogovor ubrzo prerasta u noćni pohod u nastojanju da se ostvari Paulova posljednja želja prije nego što svane dan.

Sve filmove u Kinescope programu možete pogledati ovdje.

Dobitnici Počasnog Srca Sarajeva

Svako izdanje, Sarajevo Film Festival dodjeljuje posebno priznanje Počasno Srce Sarajeva. Među prošlim dobitnicima su filmski majstori poput našeg Branka Lustiga, Roberta De Nira, Johna Cleesea, Angeline Jolie, Olivera Stonea, Isabelle Huppert, Charlieja Kaufmana i mnogih drugih. Ove godine među dobitnicima je legendarna i omiljena američka glumica Meg Ryan. Hollywoodska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će također predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine Imaš poruku koja je bila prikazana prije 25 godina upravo na 5. Sarajevo Film Festivalu. Dolazak Meg Ryan razveselio je mnoge i jedva čekamo da prošeta crvenim tepihom.

Osim nje, Počasno Srce Sarajeva dobit će i američki glumac John Turturro. Sjajan glumac počeo je u Spike Leeovim filmovima Učini pravu stvar i Jungle Fever, a veću popularnost stekao surađujući s braćom Coen (Millerovo raskrižje, Barton Fink, Veliki Lebowski, Tko je ovdje lud?). Trenutno glumi u hit seriji Severance. Na ovogodišnjem izdanju festivala Turturro će predstaviti upravo Bartona Finka, film u kojem ima naslovnu ulogu.

Treći dobitnik Počasnog Srca će biti američki redatelj i scenarist Alexandar Payne.  Njegovih osam dugometražnih filmova nominirano je za ukupno 24 Oscara uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Poznat je po filmovima Građanka Ruth, Gospodin Schmidt, Stranputica, Nebraska te Smanjivanje. Njegov posljednji  film, The Holdovers bio je nominiran u nekoliko kategorija na ovogodišnjim Oscarima, od kojih je osvojio onaj za najbolju sporednu glumicu. Naše dojmove filma možete pročitati ovdje. Na festivalu će biti prikazan jedan od njegovih najboljih filmova i dobitnik Oscara za najbolji scenarij – Stranputica.

Sarajevo Film Festival 2024

Online kupovina ulaznica moguća je putem web stranice www.sff.ba, na tickets.sff.ba i putem mobilne aplikacije Sarajevo Film Festivala.

U Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) prodaja ulaznica počinje 12. kolovoza.

Fizička prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje 12. kolovoza u 10 sati.

Više informacija o Box Officeu https://www.sff.ba/stranica/box-office.

Foto: IMDb, Sandro Lendler, Promo

Učitati još
Zatvori