Nije za svakoga, ali je svakako nešto drugačije. U kina stiže Šalša, hrvatska zombi komedija
Nije za svakoga, ali je svakako nešto drugačije. U kina stiže Šalša, hrvatska zombi komedija

Nije za svakoga, ali je svakako nešto drugačije. U kina stiže Šalša, hrvatska zombi komedija

Student u bijegu od lošeg poslodavca dolazi na zabačeni otok na berbu rajčica, no tamo ga čeka ekipa redikula, jedna prava ljubav, zombiji i borba za goli život. Kratak je ovo opis humorističnog filma s elementima horora Šalša, čiju režiju potpisuje Dražen Žarković. Njegova svjetska premijera održana je na 71. Pula Film Festivalu, gdje se natjecao za Zlatnu arenu. Ondje je i stekao nagradu za vizualne efekte, koja je dodijeljena Krsti Jaramu radi uspješnog stvaranja atmosfere začudnosti i dramatičnosti u jednoj grotesknoj priči smještenoj na mali jadranski otok.

Prema riječima redatelja, metafora zombija zapravo prikazuje trenutnu situaciju društva. Podsjetimo, Žarković u svojoj karijeri potpisuje i igrana ostvarenja Ajmo žuti!, Zagonetni dječak te Trešeta. Mi smo film imali priliku pogledati prilikom zagrebačke premijere koja je održana 2. rujna, a naše dojmove donosimo u nastavku.

Šalša
Šalša

Što nam donosi film Šalša?

U središtu zombi komedije Šalša je Vatroslav, vječiti student koji u Zagrebu ostane bez posla i smještaja te prihvati ponudu da dođe na izolirani dalmatinski otok Mala Glava pomoći u berbi rajčica. Tamo upoznaje stomatologinju Irenu i simpatičan domaći svit, no nakon fešte od poma brzo postane svjestan da Mala Glava skriva mračnu tajnu zbog koje je najbolje – pobjeći. Ali ni taj zadatak nije tako lak.

Naslovne uloge povjerene su Momčilu Otaševiću i Ivani Gulin, a u filmu glume i Snježana Sinovčić Šiškov, Milica Janevski, Ljubiša Savanović, Roko Sikavica, Slavko Sobin, Damir Markovina i Ecija Ojdanić. Producenti ove zombi komedije su Damir Terešak i Ana Grbac iz Maxima film te Nikolina Vučetić Zečević. Scenarij potpisuju Ivan Turković Krnjak i Maja Todorović.

Šalša

Nije za svakoga, ali je svakako nešto drugačije

Ono što u startu vrijedi pohvaliti jest scenaristička inovativnost, odnosno želja da se publici predstavi nešto drugačija komedija s domaćim potpisom. Ako ovom filmu pristupite potpuno neopterećeno, mogao bih vas i zabaviti! Osim kao komedija situacije, Šalša funkcionira i kao ostvarenje koje se uspješno poigrava tradicionalnim uvjerenjima i uvriježenim stereotipima te na njima temelji humoristične sekvence. Hoće li one gledatelju to doista i biti isključivo ovisi o njegovim preferencama.

Cijenimo što je dio ekipe filma već u startu naglasio kako je prva misija ovog filma upravo pružiti vam odmak od svakodnevice i određenu dozu zabave. Ne mora i ne treba svaki film biti pretendent za Oscara – nekima je jaka snaga upravo činjenica da su stvoreni za razonodu. Među istinski svijetlim trenucima ovog filma svakako je glumačko ostvarenje Momčile Otaševića, koji je sjajno portretirao neočekivanog junaka ove priče. Također, vrijedi istaknuti i angažman Milice Janevski i Ljubiše Savanovia čije portretiranje osebujnih supružnika iz Valjeva među gledateljima izaziva želju da dvojcu daju samostalni sitcom u maniri Andrije i Anđelke.

Šalša
Šalša

Kada stiže u kina?

Nakon svjetske premijere u Puli, Šalša je tijekom ljeta imala posebne projekcije u odabranim ljetnim kinima, a u distribuciju po kinima diljem Hrvatske napokon kreće 5. rujna. Najavni video filma čeka vas u nastavku.

A kad smo kod komedija koje pratimo na velikim platnima, tu su Živi i zdravi, naslov koji smo također imali priliku vidjeti na ovogodišnjem Pulskom festivalu. Detalji o njemu dostupni su na linku.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori