10 najboljih romantičnih filmova s tužnim krajem u kojem par ne završi skupa
10 najboljih romantičnih filmova s tužnim krajem u kojem par ne završi skupa

10 najboljih romantičnih filmova s tužnim
krajem u kojem par ne završi skupa

Lijepo je gledati dobar romantični film sa sretnim završetkom koji nam daje vjeru u ljubav. Međutim, romantični filmovi s tužnim krajem nekako uvijek više dirnu jer su refleksija stvarnog života, u kojem par za kojeg navijate, nekad i ne završi skupa. Zato smo danas izdvojili njih deset koje volimo gledati, unatoč nesretnom završetku.

Call Me By Your Name

Film kojem ćemo uvijek biti zahvalni jer nam je predstavio Timotheeja Chalameta, Call Me By Your Name atmosferični je film koji vas ne može ostaviti ravnodušnim. Smješten u 80-e u gradić Cremu u Italiji, film prati ljubavnu priču između Elia (Chalamet) i Olivera (Armie Hammer). Elio je 17-godišnjak koji dane provodi uživajući s obitelji u Italiji, a monotoniju prekine dolazak Olivera, asistenta Eliovog oca arheologa. Njih dvojica započnu intimnu vezu koja vam uz pejsaž Italije i nezaboravan soundtrack slama srce. Nakon što se Oliver vrati u Ameriku, oženi se za bivšu djevojku i on i Elio više nikad ne završe skupa.

Film je bio nominiran za nekoliko Oscara, a osvojio je onog za najbolji prilagođeni scenarij. Redatelj je Luca Guadagnino koji nam uskoro sprema još jednu queer ljubavnu priču s Joshom O’Connorom.

romantični filmovi s tužnim krajem

The Way We Were

Ultimativni romantični film u kojem par ne završi skupa iako to silno želite je The Way We Were. Barbra Streisand i Robert Redford glume par koji se privlači i voli unatoč različitim pozadinama i svjetonazorima. No kroz godine ljubavi shvate kako istinsko prijateljstvo i fizička privlačnost nisu dovoljni kako bi prevladali suprotnosti u osnovnim društvenim vjerovanjima. The Way We Were će vas rasplakati do zadnje scene, prepoznatljivoj i po tome što ju je citirala i Carrie Bradshaw u Seks i gradu kada se Big oženio za Natashu.

Streisand i Redford imaju odličnu kemiju, film je režirao veliki Sydney Pollack, a manje je poznato da je jedan od scenarista i Francis Ford Coppola.

romantični filmovi s tužnim krajem

La La Land

Mjuzikl La La Land odlično vas prevari da mislite kako će Emma Stone i Ryan Gosling završiti skupa. Nažalost, to se ne dogodi. Damien Chazelleov poznati film prati Miu (Stone) i Sebastiana (Gosling). Ona ima san postati uspješna glumica u Hollywoodu, a on otvoriti vlastiti jazz klub. Pratimo ih kako istovremeno pokušavaju ostvariti svoje snove, ali i održavati svoju vezu. La La Land nam pokazuje da nekad ne možemo imati i ovce i novce te da moramo birati između ljubavi i karijere. Iako cijelo vrijeme navijate za Miu i Sebastiana, jasno vam je da svoje respektivne snove ne bi mogli ostvariti da su ostali skupa i da je problem jedino u okolnostima koji su ih zadesile.

La La Land je jedan od popularnijih filmova zadnjih deset godina koji je osvojio i šest Oscara među kojima je i onaj za Emmu Stone kao najbolju glumicu te najbolji redatelj za Chazella. Podsjetimo, film je na Oscarima pogrešno bio proglašen dobitnikom za najbolji film.

romantični filmovi s tužnim krajem

Us and Them

Jedan od podcjenjenijih romantičnih filmova je kineski Us and Them koji je dostupan na Netflixu. Pratimo Jianqinga i XiaoXiao od trenutka kada se upoznaju u vlaku do prekida njihove veze i slučajnog ponovnog susreta. Film vas neočekivano dirne, no realan je prikaz ljudskih veza kako prijateljstva tako i romantičnih odnosa. Njihovu vezu polako raspakiravamo tijekom nekoliko godina radnje, no vrijedno je. Ako tražite provjereno dobar film koji je uz to i nerazvikan, onda je Us and Them za vas.

romantični filmovi s tužnim krajem

The Worst Person in the World

Veliki favorit za Oscar za najbolji međunarodni film 2022., The Worst Person in the World norveški je film koji čak nema toliko tužan kraj koliko je melankoličan i gorko-sladak. Film prati četiri godine u životu Julie, mlade žene koja samo pokušava pronaći sebe i svoje mjesto u svijetu dok navigira probleme u svom ljubavnom životu i neodlučnost u karijernom putu. U filmu Julie ima čak dvije velike ljubavi koje ne završe sretno, tako da vas radnja do kraja uništi. Na kraju filma Julie završi sama, ali sretna, no ne možete se ne zapitati što bi bilo da su se stvari drugačije odvile.

romantični filmovi s tužnim krajem

Atonement

A u poznatom filmu Atonement, između velike ljubavi nisu vrijeme ili karijera, nego jedan veliki nesporazum. Film je smješten u Engleskoj u tri perioda: 1935., Drugi svjetski rat te London u sadašnjosti. Robbie je sin sluge bogatoj obitelji koja je prema njemu uvijek bila dobra te koja mu je platila školovanje. Kada se Robbie i Cecilia, kćer bogataša kojem on služi, zaljube, imate osjećaj da će te svjedočiti sretnoj ljubavnoj priči. Međutim, njezina mlađa, 13-godišnja sestra Briony slučajno pročita ljubavno pismo koje je Robbie napisao Ceciliji i pogrešno ga shvati. Serija nesporazuma dovede do toga da Briony lažno Robbieja optuži za silovanje, upropaštavajući živote.

Zaljubljeni par u filmu glume Keira Knightley i James McAvoy, dok Briony glumi mlada Saoirse Ronan.

romantični filmovi s tužnim krajem

Brokeback Mountain

Još jedan film koji slama srce je i Brokeback Mountain. U oskarovskom filmu pratimo dva pastira koji se upoznaju kada dobiju posao da čuvaju ovce sami na planini. Razviju tajnu emocionalnu i seksualnu vezu, no sve se zakomplicira kada se obojica ožene za svoje djevojke iako su zaljubljeni jedan u drugoga. Film je režirao Ang Lee, a glume Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Anne Hathaway i Michelle Williams. Film je bio veliki favorit za Oscara, no pobijedio ga je Crash. Danas se to smatra jednim od najvećih iznenađenja na Oscarima ikad.

romantični filmovi s tužnim krajem

Past Lives

Prošlogodišnji hit film Past Lives oduševio je publiku. Film prati Noru i Hae Sunga kroz 20 godina prijateljstva. Bili su najbolji prijatelji u Koreji i zaljubljeni jedno u drugo, no Nora se s obitelji odselila u Kanadu. Tek 12 godina nakon, ponovno se povežu preko Skypea i razviju emocionalnu povezanost, no daljina ih ponovno razdvoji. Onda Hae Sung napokon dođe u New York gdje Nora sada živi sa svojim suprugom i provedu jedan dan pričajući i družeći se. Njihova ljubav vidljiva je u očima, a iako se nikada ništa ne dogodi, znate da žale za propuštenim vremenom.

Film je bio nominiran za dva Oscara i bio favorit, no nažalost nije osvojio.

romantični filmovi s tužnim krajem

Casablanca

Najveći klasik na ovoj listi je kultni film Casablanca iz 1942. Smješten i gradu po kojem se zove, film prati vlasnika jednog kafića koji se muči između toga želi li pomoći svojoj bivšoj djevojci i ženi koju voli da sa svojim suprugom pobjegne nacistima iz Francuske. Casablanca je film za koji su svi čuli i jedan od prvih koji je sjajno prikazao nesretnu ljubav. Glume ikone starog Hollywooda Humphrey Bogart i Ingrid Bergman.

romantični filmovi s tužnim krajem

In the Mood for Love

Nesretne okolnosti igrale su glavnu ulogu i u korejskom filmu In the Mood for Love. Dva susjeda stvore snažnu vezu nakon što oboje posumnjaju na izvanbračne aktivnosti svojih supružnika. Međutim, slažu se da će njihova veza ostati platonska kako ne bi počinili sličnu aferu. In the Mood for Love vas osim tužne i komplicirane ljubavne priče i odličnih glumačkih izvedbi privuče s prelijepim kadrovima i set dizajnom kao i prekrasnim kostimima.

romantični filmovi s tužnim krajem

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori