Poslastica za sve ljubitelje francuskih filmova: U rujnu ih gledamo u 40 kina diljem zemlje
Poslastica za sve ljubitelje francuskih filmova: U rujnu ih gledamo u 40 kina diljem zemlje

Poslastica za sve ljubitelje francuskih filmova: U rujnu ih gledamo u 40 kina diljem zemlje

Jubilarni, deseti po redu filmski rendez-vousRendez-vous au cinéma – održat će se od 19. rujna do 19. listopada u čak 40 nezavisnih kina diljem Hrvatske i uključit će šest filmova.

Otvaranje desetog filmskog rendez-vousa održat će se 19. rujna u četiri grada istovremeno – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku uz premijernu projekciju francuske nadrealne komedije Drugi čin koja je otvorila ovogodišnji Filmski festival u Cannesu. Riječ je o novom filmu ekscentričnog francuskog redatelja, glazbenika i DJ-a Quentina Dupieuxa, meta komediji koja govori o umjetnosti, društvu i ljubavi. Točnije, o romantičnoj vezi muškarca i zaljubljene žene – muškarca koji se nada da će je gurnuti u naručje najboljeg prijatelja. Sjajnu glumačku ekipu predvodi francuska glumica Léa Seydoux. Drugi čin će 19. rujna premijerno biti prikazan u zagrebačkom kinu Kinoteka, u kinu Bačvice u Splitu, Art kinu Croatia u Rijeci te u osječkom kinu Urania.

Drugi čin
Drugi čin

Tri klasika

Pored filma otvaranja, ovogodišnji program uključuje i tri francuska klasika; Velika pustolovina (La Grande Vadrouille), francusko-britanska je ratna filmska komedija snimljena 1966. godine u režiji Gérarda Ouryja, poznata kao jedno od najpopularnijih i najgledanijih ostvarenja u povijesti francuske kinematografije. Priča je to o dva francuska civila i pokvarenoj ekipi britanskih bombardera koji su napustili Pariz da bi prošli između sjevera i juga okupirane Francuske od strane nacista, kako bi pobjegli Englezima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Više od trideset godina Veliku pustolovinu krasio je epitet najuspješnijeg francuskog filma, a danas ostaje i dalje treći najgledaniji film ikada snimljen u Francuskoj.

Naslovljen 400 udaraca (1959.) prvi je film francuskog sineasta Françoisa Truffauta, remek-djelo kojim je jedan od najdarovitijih francuskih i svjetskih filmaša svih vremena utemeljio pravac čije će ga umjetničke i svjetonazorske postavke pratiti cijeli život – francuski novi val. Sadržaj filma velikim je dijelom autobiografske prirode, odnosno inspiriran samim Truffautovim djetinjstvom i odrastanjem, a govori o dječaku koji, suočen neshvaćanjem vlastite obitelji i tiranskim odnosom nastavnika u školi, ima sklonost bježanju iz kuće i bavljenju sitnim kriminalom. Film je na Filmskom festivalu u Cannesu 1959. nagrađen za najbolju režiju te je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg izvornog scenarija.

Posljednji klasik iz programa romantična je drama redatelja Claudea Sauteta, Sitnice koje život znače (Les choses de la vie). Snimljen 1970. prema romanu Intersection Paula Guimarda iz 1967., govori o prometnoj nesreći koja iza nedramatične fasade svakodnevnog života otkriva intimne drame. U glavnim ulogama nastupaju Sautetovi omiljeni glumci: Romy Schneider i Michel Piccoli.

Velika pustolovina

Dva dokumentarana filma

Preostala dva naslova iz programa su dokumentarni film.  Godine super osmice (Les années super 8, 2022.) dokumentarni je film dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, koji redateljski supotpisuje sa sinom Davidom Ernaux-Briotom, te gdje kao i u svojim literarnim djelima, spaja autobiografiju sa sociološkim pogledom na suvremena zbivanja. Film se sastoji od arhivskih snimaka obitelji Ernaux nastalih u periodu između 1972. i 1981. godine i svjedoči o njihovu životu od trenutka kada, kupivši 8mm kameru i projektor, počinju bilježiti svoju svakodnevicu.

Konačno, filmski rendez-vous ne zaboravlja one najmlađe, pa program donosi i animirani film za djecu, Široko i Kraljevstvo vjetrova (Sirocco et le Royaume des Courants d’Air, 2023.) Riječ je o raskošnoj obiteljskoj bajkovitoj fantaziji Benoîta Chieuxa koja je svojim maštovitim svjetotvorstvom i likovima osvojila Nagradu publike na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. Uz projekciju će biti distribuirani i edukativni materijali.

Sitnice koje život znače
Sitnice koje život znače

Gdje će se sve održati?

Program 10. izdanja Rendez-vous au cinéma publika može pronaći na sljedećim filmskim lokacijama u Kino mreži: u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, Centru za kulturu Čakovec, Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević (Gospić), Pučkom otvorenom učilištu Daruvar, Pučko otvoreno učilište Krapina, Kinu Velebit (Koprivnica), Kinu Križevci, Kinu Kutina, Kinu Labin, kinima Mediteran Bačvice (Split) i Hvar, Dvorani Relković (Nova Gradiška), Centar za kulturu Grada Novalje, Pučkom otvorenom učilištu Novska, Kinu Marof (Novi Marof), Centar za kulturu i obrazovanje u Pazinu, Domu kulture Grada Preloga, Art Kinu Croatia i Dječjoj kući (Rijeka), Kinu Samobor, Kinu Slatina, Kinoteci Zlatna Vrata (Split), Kinu Valli (Pula), Dom kulture Kristalna Kocka Vedrine u Sisku, Kinu Zelina (Sveti Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Kinu Gaj (Varaždin), Kinu Veli Lošinj, POU Gorica – Dom kulture Galženica (Velika Gorica), Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec, Kinu Zabok te u tri zagrebačka kina: Kinu Forum (uključuje i program zagrebačkog kina Tuškanac – Tuškanac u gostima), Dokukinu KIC i kinu Kinoteka te u pridruženim nezavisnim kinima:  Kinu Urania (Osijek), Kinu Edison (Karlovac), Kinoklubu Baranja (Beli Manastir), kinu Radnički dom Delnice i Kino klubu Paluba 7 (Slavonski Brod).

Program je realiziran u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj,  Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Foto: Promo, IMDb

Učitati još
Zatvori