Sjajan roman postao je uspješna serija – Pachinko je naša književno-televizijska preporuka
Sjajan roman postao je uspješna serija – Pachinko je naša književno-televizijska preporuka

Sjajan roman postao je uspješna serija – Pachinko je naša književno-televizijska preporuka

Na male ekrane stigla je prva epizoda druge sezone serije Pachinko, nastale prema istoimenom romanu američke spisateljice korejskih korijena Min Jin Lee. Riječ je o nagrađivanoj povijesnoj, višegeneracijskoj sagi o korejskoj dijaspori u Japanu – zainichi Korejcima, koja se proteže od japanske okupacije Koreje 1910. godine do kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ista je prevedna na hrvatski (dostupna je ovdje), a njezinu recenziju donijela nam je i Ilina Cenov – prisjetiti je se možete na linku.

Zanimljivo, Min Jin Lee je prvu skicu romana odlučila uništiti, jer je smatrala kako nije dovoljno dobra. Tek kad je privremeno odselila u Japan, zbog suprugovog posla, sve se promijenilo, i njena imaginarna brana se srušila: tek tamo, u razgovoru s korejskim useljenicima, otvorile su joj se neke nove spoznaje te pravci radnje.

Naslov koji kritičari obožavaju

U zanosan obiteljski narativ upletene su potresne sudbine brojnih likova, njihove ljubavi i gubici, ambicije i razočaranja, njihove pobjede i porazi. Sve navedene karakteristike uspješno su ukorporirane i u spomenutu seriju, kreiranu za platformu Apple TV+. A upravo u tome leži i njezin uspjeh. Naime, prva sezona može se pohvaliti sjajnim ocjenama – onom od 8,3 na stranici IMDb te fascinantnih 98% pozitivnih recenzija prijavljenih kritičara na stranici Rotten Tomatoes. Ono što ju čini tako posebnom jest što uspješno spaja grandioznost s intimnim narativom.

Podsjećamo, sam naziv serije proizlazi iz naziva za igru sličnu fliperu, koja je iznimno popularna u Japanu. Nepredvidivost i vrlo mali izgledi dobitka poslužili su autorici kao metafora za sudbinu obitelji glavne junakinje Sunje. Podsjetimo, njezina odluka da rodnu Koreju zamjeni Zemljom izlazećeg sunca pokrenut će lavinu događaja što će odjekivati desetljećima i utjecati na sudbinu sljedećih naraštaja.

Priča četiri generacije

Ispričana na tri jezika – korejskom, japanskom i engleskom – Pachinko je sveobuhvatna i duboko dirljiva priča o ljubavi i preživljavanju kroz četiri generacije. Uloge u novoj sezoni ostvarili su Lee Minho, Minha Kim, Anna Sawai, Yuh-Jung Youn i Jin Ha.

Druga sezona serije sastavljena je od osam novih epizoda, od kojih će posljednja biti prikazana 11. listopada. Njezin najavni video čeka vas u nastavku:

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori