Kako mu priliči imenu, film Danisa Tanovića Nakon ljeta stigao je u kina. Donosimo dojmove
Kako mu priliči imenu, film Danisa Tanovića Nakon ljeta stigao je u kina. Donosimo dojmove

Kako mu priliči imenu, film Danisa Tanovića Nakon ljeta stigao je u kina. Donosimo dojmove

Film Nakon ljeta oskarovca i dvostrukog dobitnika berlinskog Srebrnog medvjeda Danisa Tanovića, nastao u produkciji Propeler Filma, uvršten je u službeni natjecateljski program 40. Filmskog festivala u Varšavi, koji će se održati od 11. do 20. listopada 2024. godine.

Prije Varšave, film će biti prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Vancouveru, ovog vikenda. A u domaća kina je stigao već danas, u distribuciji Zagreb Film Festivala. Podsjetimo, ova komična drama s okusom kasnog ljeta, imala je svjetsku premijeru na otvorenju 30. Sarajevo Film Festivala.

Nakon ljeta
Nakon ljeta

Što nas čeka u filmu?

U filmu Nakon ljeta mlada žena dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. Vrtlog novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za identitetom, ali i oprostom. Komična je to drama o nenadanoj romansi u kasno ljeto koja prerasta u priču o prihvaćanju i ljubavi prema drugome, prema otoku, korijenima, a najviše prema sebi.

Scenarij potpisuju Anja Matković, ujedno i naslovna glumica te Nikola Kuprešanin i Danis Tanović. Ostale uloge u filmu ostvarili su Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi.

PS: Uliks Fehmiu nedavno je dao intervju za Journal, a istog se možete prisjetiti ovdje.

Nakon ljeta
Nakon ljeta

Vrijedi li ga pogledati?

Film Nakon ljeta imali smo prilike pogledati prilikom njegove zagrebačke premijere. Kritičarima i recenzentima filmskih naslova nije uvijek lako naći riječi za neke uratke. To ne znači da su oni loši, daleko od toga. Znači samo da ih je lako opisati u par riječi ili epiteta, bez velikih epopeja. Ovo je jedan takav. It’s OK, danas je kultna rečenica misice Fani Čapalije koja najbolje sumira i naša razmatranja o ovom naslovu.

U nekim varijantama vidjeli ste ga već nekoliko puta, a hoćete li iz dvorane izaći sa smiješkom ovisi o vašoj osobnoj povezanosti s likovima i spremnosti da ne tražite mane ponuđenom materijalu. Ako ga doživite kao jednu od onih književnih laganica za plažu – dobit ćete točno to što tražite.

Jedno je sigurno – mogli bi se (ponovno) zaljubiti u Prvić, otok na kojem je film snimljen. Za kraj ističemo kako je film Nakon ljeta nastao u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija). Njegov najavni video čeka vas u nastavku:

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori