Znamo da su Meryl Streep i De Niro najbolji, ali izdvojili smo osam novih glumaca koji u svemu do sad briljiraju
Znamo da su Meryl Streep i De Niro najbolji, ali izdvojili smo osam novih glumaca koji u svemu do sad briljiraju

Znamo da su Meryl Streep i De Niro najbolji, ali izdvojili smo osam novih glumaca koji u svemu do sad briljiraju

Kada pričamo o najboljim glumcima svih vremena, onda se uvijek spominju očiti izbori poput Meryl Streep, Roberta De Nira, Nicole Kidman, Jacka Nicholsona… Svaki novi i svježiji glumac koji stupi na scenu, a odličan je, često dobije epitet kao sljedeći De Niro ili sljedeća Streep. Liste najboljih glumaca koji su kroz desetljeća rada dokazali kako su jedni od najboljih su već dovoljno isfurane. Mi smo danas odlučili otići u drugom smjeru i izdvojiti top osam novih, modernijih glumaca i glumica koji su do sad u svemu briljirali.

Paul Mescal

Irski glumac Paul Mescal bez sumnje je na vrhu najtraženijih glumaca trenutno. Osim što je tiha patnja mnogim ženama, Mescal je i sjajan glumac koji se ne boji biti ranjiv na ekranu. Sve je počelo ulogom u hit miniseriji Normal People u kojoj je glumio Connella, glavnog lika. Za tu ulogu osvojio je i BAFTA TV nagradu, a kritičari nisu prestali hvaliti njegovu izvedbu tjeskobnog i povučenog Connella. Zaista ne bi bilo moguće zamisliti nekog drugog u toj ulozi. Normal People otvorio mu je vrata i za neke druge hvaljene projekte.

Da bira zanimljive i važne projekte dokazao je tako što je Normal People nastavio s nizom neovisnih filmova. Odlična izvedba mladog oca koji se bori s mentalnim zdravljem u filmu Aftersun donijela mu je prvu nominaciju za Oscar, a onda se pojavio s Andrewom Scottom u hvaljenom All of Us Strangers u kojem nije ništa manje briljirao. Svoju svestranost dokazat će nam krajem ove godine kada nam na velike ekrane stiže Gladijator 2. U njemu Mescal ima glavnu ulogu, a film je svojom veličinom definitivno drugačiji od bilo čega što je dosad napravio. Predviđamo još jednu nominaciju za Oscar.

gladijator

Daisy Edgar-Jones

Mescalova kolegica i romantični interes iz Normal People, Daisy Edgar-Jones također gradi zavidnu karijeru. I ona je za svoju ulogu Marianne pokupila niz nominacija na dodjelama nagrada. Odlična je bila u dramskim ostvarenjima koja samo nagovještavaju talent ove mlade glumice. Imala je glavnu ulogu u filmu Where the Crawdads Sing te miniseriji Under the Banner of Heaven s Andrewom Garfieldom. Edgar-Jones jedna je od onih glumica koje sve više viđamo na ekranima i iznova joj se divimo. Navedeni naslovi dokazuju kako je one to watch, a najviše pažnje dobila je i zbog uloge u filmu Twisters.

S Glen Powellom, Edgar-Jones glumila je u ljetnom hitu Twisters, nastavku poznatog filma katastrofe iz 1996. godine. Opet joj je povjerena glavna uloga. Glumi Kate Carter, mladu umirovljenu lovkinju na tornada i meteorologinju koju nagovore da se vrati u Oklahomu kako bi radila s novim timom i novim tehnologijama. Ove godine pojavit će se i u nadolazećem filmu On Swift Horses koji je trenutno u post-produkciji.

najbolji novi glumci

Timothee Chalamet

Dežurnog miljenika naše redakcije, Timotheeja Chalameta ne treba previše predstavljati. U zadnjih pet godina istaknuo se kao vodeći glumac nove generacije počevši s filmom Call Me By Your Name. Za tu ulogu je postao najmlađi glumac nominiran za Oscar za najboljeg glavnog glumca. Iste godine svoju svestranost dokazao je ulogom bad boya u Lady Bird, a nastavio je brusiti svoj zanat u filmovima poput Beautiful Boy i Little Women u kojem je preuzeo poznatu ulogu Laurieja.

Da ima hrabrosti preuzeti i različite uloge i glumiti u raznim žanrovima dokazao je s glavnom ulogom u adaptaciji Dunea i njegovom nastavku. Chalamet je odličan odabir za Paula Atreidesa, a jedva ga čekamo gledati i u trećem dijelu. Također, prošle godine pokazao je i svoje pjevačke sposobnosti uskočivši u još jedan poznati lik. Naime, glumio je Willyja Wonku u mjuziklu Wonka. Chalamet ne prestaje dokazivati da je jedan od najsvestranijih glumaca trenutno, a ove godine ćemo ga gledati u biografskom filmu A Complete Unknown. Glumit će legendarnog Bob Dylana.

wonka

Jodie Comer

Otkad se pojavila u seriji Killing Eve, britanska glumica Jodie Comer ne može pogriješiti. Uloga plaćene ubojice s naglaskom, odlično joj je sjela, a to dokazuje i nagrada Emmy koju je osvojila. Ta serija otvorila joj je vrata da se okuša i u zanimljivim filmskim ulogama. Posebno se istaknula u Ridley Scottovom filmu The Last Duel gdje je nadglumila čak i Matta Damona, Bena Afflecka i Adam Drivera.

Ove godine također je ukrala svaku scenu u filmu The Bikeriders koji je spasila od potpune propasti. Ima onu interesantnu mogućnost da odlično skine svaki naglasak i da se kompletno transformira u osobu koju glumi. Uskoro ćemo je gledati i u nastavku hit horora s početka stoljeća – 28 Years Later.

najbolji novi glumci

Daniel Kaluuya

U isto vrijeme kada smo postali opsjednuti s Timotheejem u Call Me By Your Name, još jedan glumac stupio je na scenu i ostao konstantan. Daniel Kaluuya dobio je nominaciju za Oscar kad se pojavio u glavnoj ulozi u filmu Jordana Peelea, Get Out. Ovaj horor je Kaluuyu vinuo u zvijezde, a pokazao je njegov humor i dramatičnost u jednoj ulozi. To je popratio ulogom u Marvelovom hit filmu Black Panther.

Oscar je uspio pokupiti u sjajnoj istaknutoj ulozi Freda Hamptona u biografskom filmu Judas and the Black Messiah. Nastavio je suradnju s Jordanom Peelom te se istaknuo u jednoj od glavnih uloga u hororu Nope.

najbolji novi glumci

Barry Keoghan

Ako je 2024. bila u znaku jednog glumca, možemo reći kako je to Barry Keoghan. Jedan od nekolicine Iraca na ovoj listi, Keoghan je poznat po igranju ‘čudaka’ na ekranu. Sve je počelo sjajnom ulogom u psihološkom trileru Killing of a Sacred Deer redatelja Yorgosa Lanthimosa. Nakon toga, Keoghan je pokupio i svoju prvu nominaciju za Oscar ulogom mentalno potkapacitiranog mladića u filmu The Banshees of Inisherin. Iako ga nije osvojio, bio je veliki favorit za Oscar te najprimjećenija uloga u spomenutom filmu.

Svoj niz ‘čudaka’ nastavio je glavnom ulogom u viralnom filmu Saltburn s Jacobom Elordijem o kojem su svi pričali, a imao je značajnu ulogu i u miniseriji Masters of the Air s Callumom Turnerom i Austinom Butlerom. Ove godine gledat ćemo ga u neovisnom filmu Bird koji je svoju premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu gdje je oduševio publiku.

Barry Keoghan

Ayo Edebiri

Možda je najpoznatija i najprimjećenija po ulozi Sydney u hit seriji The Bear, no Ayo Edebiri već je postigla niz značajnih uloga koji nagovještavaju njezinu dominaciju. Za ulogu u The Bearu nagrađena je i Emmyjem, a osim toga kritičari su posebno pohvalili ulogu u coming of age komediji Bottoms. Komedija joj je primarni žanr stoga smo je mogli gledati i u filmu Theater Camp, ali i čuti njezin glas u animiranoj Netflixovoj seriji Big Mouth.

Može se pohvaliti i da je bila dio jednog od najgledanijih filmova ovog ljeta – Inside Out 2. Posudila je svoj glas Ljubomori, a okušat će se i u hororu. U pripremi je A24 film Opus u kojem će Edebiri glumiti s Johnom Malkovichem.

najbolji novi glumci

Andrew Scott

Bile su uspješne i zadnje dvije godine za Andrewa Scotta. Irski glumac slavu je stekao ulogom zlikovca Moriartyja u Sherlocku, no globalnu slavu stekao je njegovom najpoznatijom ulogom. Riječ je o Hot Priestu iz sjajne serije Fleabag. Glumio je svećenika u drugoj sezoni nagrađivane serije i zaludio Internet. Svoj daljnji glumački talent dokazao je glavnom ulogom u filmu All of Us Strangers u kojem nas je apsolutno oduševio.

Nominaciju za ovogodišnje Emmy nagrade dobio je naslovnom ulogom u Netflixovoj miniseriji Ripley, koja prati priču romana Talentirani gospodin Ripley. Scott rijetko kad može odabrati ulogu, a poboljša svaki naslov u kojem se pojavi.

Andrew Scott

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori