Ovo su filmovi koji su izazvali najveći interes na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu
Ovo su filmovi koji su izazvali najveći interes na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu

Ovo su filmovi koji su izazvali najveći interes na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu

Danas završava Filmski festival u Cannesu na kojem su premijerno bili prikazani neki od filmova koje jedva čekamo pogledati u kinima. Već na početku festivala neki filmovi stvorili su popriličan hype, a sada kada je kraj ovo su najbolji filmovi s Cannesa ove godine o kojima se najviše priča. Ostaje nam još i vidjeti koji će filmovi odnijeti Palm d’Or.

Emilia Perez

Prema kritičarima, najveći konkurent za osvajanje glavne nagrade u Cannesu je Emilia Perez. Film je dobio devetominutni pljesak, a najviše pohvala je dobila glavna glumica Karla Sofia Gascón. O čemu je riječ? Film je smješten u Meksiku, a prati Ritu (Zoe Saldaña), prekvalificiranu i podcijenjenu odvjetnicu čija firma više voli pomagati kriminalcima nego tražiti pravdu. Ritu regrutira vođa narkokartela Manitas (Karla Sofia Gascón), kako bi mu pomogla da tajno dovrši svoju operaciju promjene spola kako bi postao žena. No, u sve se upliće njegova nesuđena supruga koju glumi Selena Gomez. Emilia Perez ostvarenje je koje miješa razne žanrove poput mjuzikla, krimića, drame i komedije. Redatelj je Jacques Audiard koji nije stran kanskoj publici.

najbolji filmovi s cannesa

Bird

Sedmominutnu ovaciju dobio je i film Bird, redateljice Andree Arnold koja je Cannesu dobro poznata. Tamo su premijerno prikazani njezini filmovi American Honey sa Shiom LaBeouf iz 2016. te dokumentarac Cow iz 2021. Sada je premijera došla na njezinu novu dramu Bird u kojoj očekivano glavnu ulogu ima Barry Keoghan, jedan od najtraženijih glumaca trenutno. Film prati Baileyja koji živi sa svojim bratom Hunterom i ocem Bugom, koji ih odgaja sam na sjeveru Kenta. Bug nema puno vremena da im se posveti, stoga Bailey potraži pozornost i avanturu negdje drugdje. I dok je Keoghan nedvojbeno najveće ime filma, najviše pljeska dobili su njegovi mlađi kolege, dječji glumci.

najbolji filmovi s cannesa

A Kind of Kindess

Već i prije nego što je najavljeno da će premijera biti na Filmskom festivalu u Cannesu, Yorgos Lanthimosov novi film Kinds of Kindness izazvao je veliki hype. Sada nakon premijere o filmu se priča i još više. Film ga ponovno spaja s Emmom Stone, Willemom Dafoeom i Joeom Alwynom, a pridružuju im se Jesse Plemons, Margaret Qualley, Hong Chau te Hunter Schafer. Kinds of Kindness prati nekoliko radnji – muškarca koji se nastoji osloboditi svog unaprijed određenog puta, policajca koji dovodi u pitanje ponašanje svoje žene nakon što se vratila u život nakon navodnog utapanja te ženu koja traži izvanrednu osobu kojoj je prorečeno da će postati poznati duhovni vodič. Film u kina stiže na ljeto.

najbolji filmovi s Cannesa

The Shrouds

U Cannesu su ove godine filmovi predstavili i neki od najlegendarnijih živućih redatelja poput Francisa Forda Coppole, Paula Schradera i Davida Cronenberga. Upravo je Cronenbergov film The Shrouds jedan od onih o kojima se priča. Redatelj je poznat po stvaranju tjelesnih horora, a ovaj film ide više prema znanstvenoj fantastici. Film prati Karsha, inovativnog biznismena i nedavnog udovca, koji napravi novu tehnologiju GraveTech s pomoću koje ljudi mogu pratiti svoje pokojnike kako se raspadaju u grobovima. The Shrouds je istraživanje kako tehnologije, tako i tugovanja za voljenom osobom, a iako ima poprilično odvratnih scena, fokusiran je više na emocije. Ovo mu je možda i najosobniji film dosad, jer je dijelom inspiriran i njegovim vlastitim iskustvom nakon smrti supruge. Glume Vincent Cassel, Diane Kruger i Guy Pearce.

The Substance

Zanimljiv film, također horor, dolazi nam i od francuske redateljice Coralie Fargeat. The Substance je srušio rekord Emilie Perez te postao film s ovogodišnjeg Cannesa koji je dobio najduži pljesak – 11 minuta. Publika je apsolutno poludjela za filmom koji prati ispranu stariju glumicu, Elizabeth (Demi Moore) koja je spala na snimanje videa za vježbanje. Kada joj se ponudi nova droga s crnog tržišta, ‘the substance’, Elizabeth je uzme.

Droga djeluje tako da replicira stanice i stvara novu, mlađu i bolju verziju sebe. Ta mlađa verzija nje je Sue (Margaret Qualley) te obje moraju koegzistirati u svijetu pod jednim uvjetom: moraju izmjenjivati tijelo svaki tjedan. The Substance je veliki konkurent za glavnu nagradu, a ima i snažnu poruku o ženama u Hollywoodu, starenju i opsesivnoj želji da ostanemo mladi. S obzirom na to da je horor, film sadrži neke od grotesknih i užasnih scena, ali i komičnih. Ovo će bez sumnje biti jedan od filmova o kojima će se dugo pričati.

najbolji filmovi s cannesa

Anora

S dramedijom Anora, Sean Baker se vraća na Filmski festival u Cannesu. Podsjetimo, redatelj je karijeru započeo s filmom Tangerine snimanom na SmartPhoneu, a sljedeći film The Florida Project prodan je A24 distributeru te donio glumačku nominaciju za Willema Dafoea. Posljednji film Red Rocket također je distribuirao A24 te bio hit kod kritičara. Sada je Anora apsolutni hit kod publike u Cannesu koja mu je pljeskala sedam i pol minuta. Film prati Anoru, 23-godišnju striptizetu koja upozna Vanyu, sina ruskog oligarha. On je odvede na raskalašen tjedan u Vegasu tijekom kojeg se vjenčaju. Kada njegovi saznaju za to, par počnu hvatati ruski gangsteri kako bi poništili brak.

blockbusteri 2024

Horizon: An American Saga

Publika u Cannesu rasplakala je i Kevina Costnera koji je tamo imao premijeru svog vesterna Horizon: An American Saga. Iako su mnogi otišli s projekcije filma, tijekom gledanja mnogi su ga i popratili s ovacijama. Horizon: An American Saga je prva instalacija unutar trilogije koju je Costner najavio. Film je pogled na proširenje američkog Zapada, prije i poslije Građanskog rata. Ispričan je iz perspektive farmera, stočara i vojnika koji pokušavaju izgraditi bolju budućnost te domorodaca koji su tu prvi bili. Costner je režirao film te glumi glavnog lika, a pridružuju mu se i Sienna Miller, Jenna Malone, Abbey Lee, Tom Payne, Danny Huston, Sam Worthington, Jamie Campbell Bower te Luke Wilson.

blockbusteri 2024

Oh, Canada

Svoju premijeru imao je i Paul Schraderov Oh, Canada. Poznat je po pisanju scenarija za Scorseseov Taxi Driver te po režiranju filma First Reformed. Oh Canada, radnja prati Leonarda, jednog od mnogih bjegunaca od obaveznog vojnog roka koji su tijekom Vijetnamskog rata pobjegli iz Amerike u Kanadu. Glume Jacob Elordi, Uma Thurman, Richard Gere i Michael Imperioli. Sumnjamo da film ima šanse osvojiti glavnu nagradu, no moglo bi se o njemu sve više pričati nakon što stigne u kina. Najviše ovacija je dobio Gere kojeg dugo nismo gledali u značajnoj ulozi.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori