Bili smo na masterclassu koji je Meg Ryan održala na Sarajevo Film Festivalu. Evo što smo naučili
Bili smo na masterclassu koji je Meg Ryan održala na Sarajevo Film Festivalu. Evo što smo naučili

Bili smo na masterclassu koji je Meg Ryan održala na Sarajevo Film Festivalu. Evo što smo naučili

sarajevo film festival, sff, film

Glumica Meg Ryan, dobitnica Počasnog Srca Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala, U Festivalskom centru (Bosanski kulturni centar), održala je Masterclass uz moderaciju bosanskohercegovačkog redatelja, dobitnika Oscara Danisa Tanovića.

Meg Ryan
Meg Ryan / Foto: Muamer Kolar za Journal
Meg Ryan

Razgovor su pratili isječci iz proslavljenih filmova Kad je Harry sreo Sally, Rezovi i Što se događa kasnije. Meg Ryan je primijetila da je neobično gledati inserte iz vlastitih filmova na velikom platnu, budući da nema naviku gledati ostvarenja u kojima je glumila kada se proces završi.

Upitana o svojim filmskim počecima, Ryan otkriva da je u svijet glume ušla za vrijeme studija novinarstva. Tada je odlazila na audicije ne bi li uspjela financirati svoj studentski život. Ne krije da joj je trebalo vremena da se navikne na javne nastupe, s kojima je kao dijete imala problem. Kako nije profesionalna glumica, morala je sve naučiti od nule.

Kada sam počela sa serijama, nisam znala kako zapamtiti replike, kako stajati na liniji i slično.  Ali, sada kad se vratim shvaćam da sam imala početničke probleme, što sada percipiram kao jako vrijednu stvar u mom formiranju kao glumice, ocjenjuje Ryan.

Meg Rayan o suradnjama s kolegama

Glumica se prisjetila značajnih suradnji s redateljima i glumcima, navodeći da je od svakog suradnika nešto novo naučila. Na početku karijere su joj jako značile suradnje s redateljima koji daju jednostavne instrukcije. S posebnim zadovoljstvom se sjeća suradnje s Norom Efron, budući da je ova redateljica istovremeno i pisala scenarije za filmove na kojima radi. Ryan je ispričala da je Efron kreirala atmosferu na setu u kojoj su sudionici procesa imali osjećaj da se nalaze na partyju, što je, prema njezinom mišljenju, pravilo razliku u načinu rada i proizvodu koji su dobili. Osobno joj je zanimljiv karakter redateljice Jane Campion, u kojoj nalazi prototip buntovnice.

Sumirajući iskustva suradnje s redateljima, zaključila je da je odnos redatelja i glumaca na setu ključan. Unutar njega se prenosi mnogo iz odnosa s roditeljskim figurama.

To je nešto što sam uočila kroz vrijeme, glumci projektiraju odnose sa svojim roditeljima ili s autoritetom na redatelje. Ako niste dostojni poštovanja, onda imate teškoće s glumcima, primjećuje glumica.

Meg Ryan Masterclass, Sarajevo Film Festival

O glumi i redateljskim pothvatima

Dio razgovora bio je posvećen projektima u kojima se Meg Ryan okušala u ulozi glumice i redateljice. Između ostvarenja koja je režirala prošlo je osam godina. Prvi projekt kao redateljica radila je za vrijeme pandemije Covid-19. Inicijalno nije planirala glumiti u filmu Što se događa kasnije, ali je shvatila da joj je zabavno glumiti u filmu koji i režira. Posljednjih godina je eksperimentirala s ulogama u filmskoj industriji, što joj je činilo zadovoljstvo, jer je shvatila da voli biti u atmosferi storytellinga.

Hollywoodska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će večeras predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine Imaš poruku. Poznata glumica pozdravit će publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Muamer Kolar, Sarajevo Film Festival

Učitati još
Zatvori