Stiže dokumentarna serija o Marilyn Monroe pa vam tim povodom donosimo maraton njezinih filmova
Stiže dokumentarna serija o Marilyn Monroe pa vam tim povodom donosimo maraton njezinih filmova

Stiže dokumentarna serija o Marilyn Monroe pa vam tim povodom donosimo maraton njezinih filmova

Blonde bombshell. Termin je to koji se odnosio na mnoge glumice starog Hollywooda, ali ponajviše na jednu koja je ostala urezana u kulturnu showbizza – Marilyn Monroe. Američka glumica jedna je od najpoznatijih svih vremena, a često je proglašavana najseksi glumicom u povijesti. Marilyn je filmska ikona, ikona stila te najfotografiranija osoba 20. stoljeća. Slavu je stekla na vrhuncu zlatnog doba Hollywooda – 1950-ih. U to vrijeme je bila najprofitabilnija glumica, a filmovi su joj zaradili preko 200 milijuna dolara. Iako se često svodila na seksepil, njezini filmovi dokazuju da je Marilyn itekako imala onaj X faktor koji ju je učinio zvijezdom kakvu se danas prisjećamo.

Ove nedjelje, 6. listopada u 20:15 na Drugom programu HRT-a emitirat će se sjajna dokumentarna serija Marilyn Monroe, slavna pod svaku cijenu. Riječ je o seriji u tri dijela koja istražuje kako je Marilyn od sramežljive cure iz Kalifornije, postala najveći seks simbol u povijesti. Ako vam nakon te epizode bude potrebno još više sadržaja o ovoj divi, u našoj rubrici Filmski maraton donosimo njezine filmove.

Marilyn Monroe

All About Eve (1950)

All About Eve kultni je film koji je mnogima prvi put predstavio Marilyn Monroe. Ima malu ulogu i ne pojavljuje se puno na ekranu, no nismo ga mogli ne uključiti, sjajan je. U filmu zapravo glavnu ulogu glumi još jedna legenda starog Hollywooda – Bette Davis. Ona je Margo Channing, poznata veteranka glume, Broadway zvijezda koja sprema novu predstavu. Jednog dana u backstageu je čeka mlada Eve Harrington (Anne Baxter) kako bi upoznala svog idola. Naizgled plaha, Eve joj prizna da je obožava i da je odgledala svaku njezinu predstavu. Margo i njezini prijatelji joj se smiluju i uzmu je pod svoje krilo. Međutim, potajno nemilosrdna i domišljata Eve se uvlači u njihove živote te zapravo želi zauzeti Margoino mjesto, kako na pozornici, tako i u privatnom životu.

Marilyn, iako ima malu ulogu, ima jednu i od najpamtljivijih. Glumi Miss Casswell i donosi dozu humora u filmu. Teško je u tom filmu ne biti opčinjen njom, znajući koliko velika zvijezda je postala nakon toga.

Marilyn Monroe

Niagara (1953)

Iako je većinom glumila u komedijama i mjuziklima, film Niagara bio je veliki pomak u njezinoj karijeri. Riječ je o film noiru, trileru u kojem ima jednu od glavnih uloga. Radnja prati dva para, Rose (Monroe) i Georgea Loomisa (Joseph Cotten) te Polly (Jean Peters) i Raya Cutlera (Max Showalter) koji posjećuju slapove Niagare. Napetost između jedne žene i njezinog muža dosežu razinu ubojstva.

Marilyn je bila glavna zvijezda Niagare i femme fatale. Malo mračnija uloga joj je donijela status box office zvijezde koji su popratili i sljedeća dva filma na našoj listi.

Marilyn Monroe

Gentlemen Prefer Blondes (1953)

Mnogima je prva asocijacija na Marilyn ona haljina boje fuksije te pjesma Diamonds are a Girl’s Best Friend koju su kroz povijest onda rekreirali mnogi, od Madonne do Kylie Minogue. Riječ je o glazbenom broju iz mjuzikla Gentlemen Prefer Blondes, redatelja Howarda Hawksa. Zabavni i šareni mjuzikl prati dvije plesačice i prijateljice, Lorelei (Monroe) te Dorothy (Jane Russell). One putuju u Paris, a progoni ih privatni detektiv kojeg je unajmio sumnjičavi otac Loreleinog zaručnika, kao i bogati, zaljubljeni starac i mnogi drugi brižni udvarači.

Ovaj film nasmijat će vas i razveseliti sa svojim zaraznim pjesmama, raskošnim kostimima i smiješnim smicalicama. Isto tako, jedan je od rijetkih filmova tog doba koji je prikazao kako se žene kreću svijetom te nikad nije osudio Lorelei i Dorothy zbog toga što muževe traže na osnovi privlačnosti ili financija.

Marilyn Monroe

How to Marry a Millionaire (1953)

Često smatran svojevrsnim nastavkom prethodno opisanog filma, How to Mary a Millionaire je još jedan mjuzikl o singl curama u potrazi za prikladnim partnerima. Radnja prati tri manekenke u New Yorku, Shatze (Lauren Bacall), Polu (Monroe) i Loco (Betty Grable). Smjestile su se u ekskluzivnom stanu s planom: umorne od jeftinih muškaraca i besparice, namjeravaju iskoristiti sve svoje talente kako bi uhvatile i udale se za tri milijunaša. No, u potrazi za bogatim muškarcima, pronađu prave ljubavi.

How to Marry a Millionaire cementirao je Marilynin status jedne od najprivlačnijih zvijezda u Hollywoodu, kao i onih koje najviše zarađuju.

Marilyn Monroe

The Seven Year Itch (1955)

Baš kao što je Gentlemen Prefer Blondes poznat po Diamonds are a Girl’s Best Friend sceni, tako je i film The Seven Year Itch manje poznat po svojoj radnji, a više po poznatoj sceni koja se pretvorila u jednu od najlegendarnijih slika pop kulture 20. stoljeća. Riječ je o sceni u kojoj Marilyn stoji na rešetki podzemne željeznice dok njezinu bijelu haljinu diže vlak u prolazu. Film je režirao legendarni Billy Wilder, a temeljeno je na istoimenoj predstavi.

Radnja prati Njujorčanina Richarda Shermana kojemu je cijela obitelj na godišnjem odmoru. Ostaje sam i odlučuje da ima priliku živjeti momačkim životom. Može jesti i piti što želi te uživati u životu bez žene i sina. Za oko mu zapne lijepa, ali vrckava plavuša iz stana iznad njegovog (Monroe) i počnu se družiti. Sve je to nevino, ali nema sumnje da ga privlači. Međutim, svaka požuda koju osjeća odvija se u njegovoj vlastitoj mašti.

Marilyn Monroe

Some Like It Hot (1959)

Također film Billyja Wildera, komedija Some Like It Hot jedan je i od najbolje ocijenjenih filmova Marilyn Monroe. Riječ je o kultnoj komediji koja prati dva svirača, Joea (Tony Curtis) i Jerryja (Jack Lemmon). Nakon što u svom rodnom Chicagu svjedoče ubojstvu, bježe od  bande gangstera tako što se preruše u žene i pridruže se ženskom bendu koji putuje u Floridu. Marilyn glumi pjevačicu Sugar Kane Kowalczyk u koju se zatreska Joe. U međuvremenu, misleći da je žena, bogataš Osgood zainteresira se za Jerryja.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori