Odabran je hrvatski kandidat za Oscara: Donosimo sve o filmu Lijepa večer, lijep dan
Odabran je hrvatski kandidat za Oscara: Donosimo sve o filmu Lijepa večer, lijep dan

Odabran je hrvatski kandidat za Oscara: Donosimo sve o filmu Lijepa večer, lijep dan

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika je 5. rujna 2024. odlučila da će film Lijepa večer, lijep dan scenaristice i redateljice Ivone Juke, producentice Anite Juke, u produkciji 4 film d.o.o., biti hrvatski kandidat za 97. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanost, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Film Lijepa večer, lijep dan HDFD je odabrao između četiri filmska ostvarenja: igranih filmova Samo kad se smijem Vanje Juranić (Maxima film), Slatka Simona Igora Mirkovića (Interfilm), Sveta obitelj Vlatke Vorkapić (Interfilm) i Lijepa večer, lijep dan Ivone Juka (4film).

Lijepa večer, lijep dan

Priča je to o filmašima 1950-ih koji su se borili za svoju slobodu i slobodu govora u Jugoslaviji. Scenaristica i redateljica Ivona Juka u ovo okruženje smješta radnju svog najnovijeg filma i predstavlja priču o slobodi, o ljudima koji su se usudili poželjeti bolje društvo, koji su se borili za svoju zemlju, a doživljavaju izdaju.

Film je nastao u koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom i Bosnom i Hercegovinom te je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Creative Europe Media, Adris fondacije, Telefilm Canada, programa Ontario Creates, Ministarstva kulture – odjel za kinematografiju Cipra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Velika ostvarenja u filmu su ostvarili glumci Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić.

Također, valja istaknuti kako je Lijepa večer, lijep dan i hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Goya, koju dodjeljuje Španjolska akademija filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg europskog filma.

Lijepa večer, lijep dan

Prethodnik svjetskog glasa

Podsjetimo, prethodni dugometražni igrani film redateljice Ivone Juke Ti mene nosiš premijerno je prikazan na Karlovy Vary International Film Festivalu 2015. godine, a od tada je prikazan na preko 20 međunarodnih filmskih festivala te je osvojio 17 nagrada.

Također, Ti mene nosiš natjecao se za titulu Najboljeg europskog filma, nagrade koju dodjeljuje Europska filmska akademija te je sudjelovao i u utrci za Oscara za Najbolji strani film.  Ujedno, postao je prvi film, ne samo iz Hrvatske, već iz cijele regije, kojeg je kupio gigantski VOD servis Netflix te je bio distribuiran u 190 država i dostupan za gledanje preko 135 milijuna ljudi.

Foto: Promo, Instagram (@ivonajuka)

Učitati još
Zatvori