Evo kako izgleda film s Kate Winslet o slavnoj fotografkinji koji je sniman u Dubrovniku
Evo kako izgleda film s Kate Winslet o slavnoj fotografkinji koji je sniman u Dubrovniku

Evo kako izgleda film s Kate Winslet o slavnoj fotografkinji koji je sniman u Dubrovniku

Uz brojne turiste, Dubrovnik je u rujnu 2022. godine ugostio i renomirana imena filmskog svijeta. Povod njihova dolaska bilo je snimanja biografskog filma Lee, koji donosi priču o američkoj fotografkinji Lee Miller. Glavna uloga dodijeljena je Oscarovki Kate Winslet, a sjajnu glumačku ekipu čine i Marion Cotillard, Jude Law, Josh O’Connor, Andy Samberg i Alexander Skarsgård .

Film je temeljen na knjizi Životi Lee Miller čiji je autor njezin sin, povjesničar Antony Penrose – Miller. Obuhvatit će razdoblje od 1938. do 1948. godine te nam otkriti život iza objektiva jedine ratne reporterke u Europi toga vremena. Režiju potpisuje nagrađivana Ellen Kuras.

Lee
Lee
Lee

Od foto modela do neustrašive ratne fotografkinje

Poznato je kako je jedna od lokacija nekadašnji Hotel Grand. Hotel koji je teško oštećen u Domovinskom ratu u ovoj prilici predstavlja ruševine iz Drugog svjetskog rata. Naime, upravo se u tom razdoblju Lee Miller premetnula kao neustrašiva ratna fotografkinja i dopisnica britanskog izdanja časopisa Vogue.

Snimala je njemačko bombardiranje Londona i iskrcavanje u Normandiji, a među prvima je s javnošću podijelila uznemirujuće kadrove iz koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau. Zanimljiv je podatak kako je njezina karijera zapravo započela ispred kamere kada je kao model krasila naslovnicu američkog izdanja časopisa Vouge. Ipak, ubrzo je shvatila kako gaji više interesa prema fotografskom procesu od bivanja modelom.

Lee
Lee
Lee

Sjajna glumačka izvedba Kate Winslet

Film je službenu premijeru imao još lani na Toronto International Film Festival, no tek sada stiže u kina. Točnije, kino premijeru imat će 13. rujna u Ujedinjenom Kraljevstvu, a vjerujemo kako će uskoro stići i u domaća kina. Prve kritike usmjerene su na sjajnu glumačku partiju Kate Winslet, koju smatraju najveću snagom ovog filma. Mane se ogledaju u određenim scenarističkim rješenjima, koje ovaj film ne izdvajaju iz mora sličnih biografskih naslova. Ipak, sjajna je ovo prilika da priču o Lee Miller doznaju i nove generacije.

Najavni video filma Lee, koji donosimo u nastavku, otkriva nam rezultate snimanja na jugu Hrvatske.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori