Kevin Costner, vestern, američka divljina… Ovaj su film trebali obožavati svi fanovi serije Yellowstone

Kevin Costner, vestern, američka divljina… Ovaj su film trebali obožavati svi fanovi serije Yellowstone

Film zbog kojeg je Kevin Costner podigao hipoteku, bombastični su naslovi kojima su američkim mediji popratili izlazak prvog dijela filmskog serijala Horizon: An American Saga, u kojem je slavni glumac uz naslovnu ulogu, preuzeo i onu redatelja, koscenarista i producenta. Priča koju je Costner godinama žarko želio prikazati na velikom platnu, a u toj vjeri se odlučio i na višemilijunska izdavanja vlastitih novčanih sredstava, odvija se u Americi prije i poslije Građanskog rata, te detaljno opisuje istraživanje američkog Zapada.

Ova all-americana saga izvorno je zamišljena kao projekt sastavljen od četiri vesterna, koja obuhvaća dvanaestogodišnji raspon, uključuje različitu glumačku pitaju te donosi iskustva raznovrsne plejade likova koje zatičemo u njihovoj selidbi na novi teritorij.

Horizon

Saga koja će spasti na prvi dio?

Prvi je dio Horizon: An American Saga svjetsku premijeru imao krajem lipnja, a drugi je u kino distribuciju trebao stići već ovog kolovoza. Ipak, ovih je dana stigla vijest kako je njegovo prikazivanje privremeno otkazano. Kao razlog navodi se želje da se produži hype prvoga dijela, odnosno omogući gledateljima da se upoznaju s istim.

Ipak, između redaka se dalo pročitati kako je razlog povlačenja niska gledanost, odnosno neuspjeh koji je prvi dio ostvario na kino blagajnama. Nisu pomogle ni obožavateljice serije ‘Yellowstone’, česta je konstatacija koja se spominje  uz flop vestern sage na blagajnama.

Horizon

Na krilima Yellowstonea

Podsjetimo, riječ je o neo-Western dramskoj seriji, izvorno osmišljenoj za Paramount Network, koja prati obitelj Dutton – vlasnike najvećeg ranča u Montani poznatog upravo pod nazivom Yellowstone. Glavna uloga povjerena je upravo Kevinu Costneru, a okarakterizirana je kao nDallas naših dana (aluzija na jednu od najuspješnijih i najdugovječnijih dramska serija u povijesti).

Popularnost serije rezultirala je i kreiranjem  dvaju spin-off serijala – 1883 koji nam otkriva kako je obitelj Dutton uopće pristigla u Montanu te 1923 koji se fokusira na obitelji Dutton u vrijeme ekspanzije na Zapad, prohibicije i Velike depresije. U tijeku je i razvoj još dva spin-off serijala. Prvi nosi naziv 6666 i odvija se u današnje vrijeme na ranču Four Sixes u Teksasu. A slijedi nam i četvrti spin-off pod nazivom 1944. Izgleda kako se obitelji Dutton ipak nećemo tako lako riješiti.

Horizon

Što je pošlo po krivu?

Jasno je – Yellowstone je postao sjajan cash grab, ali isključivo za sebe. Njegova slava nije se prelila na uspjeh vestern sage Horizon. I dok neki tvrde kako Costner nije ni očekivao povratak uloženih sredstava, već je to jednostavno bila priča koju je morao ispričati, vjerujemo kako je ostao razočaran činjenicom da je ovu priču rijetko tko htio gledati. A olakotna okolnost zasigurno nije podatak o dužini filma, odnosno činjenici da je za gledanje istog potrebno izdvojiti tri sata.

Na kraju dana, od filmova suočenih s lošom kritikom gore prođu samo filmovi koje nitko ne želi vidjeti. A čini se da je Horizon: An American Saga jedan takav.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori