Žene imaju najbolji ukus: Ovi filmovi su pravi girly klasici koji nam nikada neće dosaditi
Žene imaju najbolji ukus: Ovi filmovi su pravi girly klasici koji nam nikada neće dosaditi

Žene imaju najbolji ukus: Ovi filmovi su pravi girly klasici koji nam nikada neće dosaditi

I’m just a girl stih je iz Gwen Stefanine pjesme Just A Girl koji je već neko vrijeme hit na TikToku te rečenica kojom mi žene opravdavamo sve što radimo. Svjedočimo raznim girlhood trendovima koji zbližavaju cure i žene nekakvim univerzalnim iskustvima. To danas prenosimo i na filmove te vam donosimo naše najdraže girly klasike koje svaka cura voli. Dok se sedma umjetnost ne može baš odrediti po spolu, postoji nešto što se zove chick flicks. Termin je to koji se odnosi na filmove kojima je ciljana publika većinom cure. To su uvelike lagane romantične komedije ili drame, no unatoč mišljenju nekih kako su to cringe i priglupi filmovi, mi bismo ipak rekli kako su filmovi u nastavku remek djela – i baš zato se zovu chick flicks!

girly klasici

Mean Girls

Ne postoji film koji je više citiran i referenciran od kultnog Mean Girls. Teen komedija iz 2004. godine s Lindsay Lohan i Rachel McAdams jedna je od najomiljenijih girly klasika. Film prati Cady Heron, tinejdžericu koja se iz Afrike preseli u američki grad i po prvi put kreće u srednju školu. Tamo se uskoro sprijatelji s takozvanim Plasticsima, tri najpopularnije cure u školi. No, Cady napravi kardinalnu grešku kada se zaljubi u Aarona Samuelsa, dečka Regine George, vođe Plasticsa. Mean Girls je zaista kvalitetna komedija, a unatoč naizglednoj teen temi, sa sobom nosi poruku i uvid u to kako se tinejdžeri ponašaju. Popularnost filma rezultiralo je i remakom ove godine u obliku mjuzikla. No, njega pokušavamo izbrisati iz sjećanja.

girly klasici

Legally Blonde

Ako postoji jedan film koji je pobio onu da su sve plavuše glupače i da su cure kojih zanima moda neinteligentne to je Plavuša s Harvarda (Legally Blonde). Elle Woods je jednako ikoničan lik kao i sam film, a nju glumi sjajna Reese Witherspoon. Elle je fashonistica te kraljica svog sestrinstva na fakultetu. Kada je dečko ostavi jer ‘nije dovoljno pametna’, Elle mu pokaže suprotno tako što upadne na pravo na Harvardu i rasturi. No, poruka filma je u tome da je Elle naučila kako voljeti sebe i da može ponuditi puno više od svog izgleda. P.S. Uskoro stiže i serija!

girly klasici

Clueless

Kada pričamo o 90s girly klasicima, onda ne možemo ne spomenuti Clueless. Kultni film prati Cher (Alicia Silverstone), srednjoškolku na Beverly Hillsu i njezine uspone i padove adolescentnog života. Njezino vanjsko držanje isprva se čini površno, no skriva njezinu duhovitost, šarm i inteligenciju koji joj pomažu da se nosi s vezama, prijateljima, obitelji, školom i najvažnijim tinejdžerskim društvenim životom. Kultna garderoba i kultni lik rezultiralo je da je Cher postala čest Halloween kostim.

girly klasici

Cruel Intentions

Još jedan film s Reese Witherspoon na našoj listi je i Cruel Intentions. Mračna romansa, ovaj film nije toliko lagan kao i drugi s ove liste, no svakako ga možemo okarakterizirati kao girly klasik. Priča prati Kathryn (Sarah Michelle Gellar) i Sebastiana (Ryan Phillippe), arogantnu i manipulativnu polusestru i polubrata koji uvijek dobiju ono što žele. Kada u njihov život uđe dobra i nevina kćer ravnatelja njihove škole, Annette, Kathryn se okladi sa Sebastianom da je ne može zavesti prije nego što ljetni praznici završe. Sebastian prihvati taj izazov, no dogodi se neočekivano. Zaljubi se u nju.

girly klasici

Dirty Dancing

Pjesma Time of My Life i scena u kojoj Patrick Swayze diže Jennifer Gray u zrak, svima nam je utkana u kolektivno pamćenje. Coming of age film iz 1987. godine prati Frances ‘Baby’ Housman (Gray), djevojku koja provodi ljeto sa svojom obitelji u resortu u Catskillsima. Tamo se odluči upisati satove plesa i zaljubi se u plesnog instruktora, Johnnyja Castlea (Swayze).

girly klasici

The Nanny Diaries

Postoji nekoliko filmova u kojima gledamo Scarlett Johansson i Chrisa Evansa, a nijedan nije veći girly klasik od The Nanny Diaries. Radnja prati diplomiranu studenticu koja se zaposli kao dadilja za bogatu njujoršku obitelj. Smještena u njihovu domu, mora žonglirati s njihovom disfunkcijom, novom romansom sa susjedom i razmaženim derištem za koje je zadužena. Klasik!

girly klasici

The Devil Wears Prada

Prije nego što stigne nastavak kultne dramedije Vrag nosi Pradu (The Devil Wears Prada), podsjetimo se originalnog filma. Meryl Streep kao ikonična Miranda Priestly, šefica modnog magazina dijelom temeljena na poznatoj Anni Wintour, bila je nominirana za Oscar. Film se pak fokusira na Andy (Anne Hathaway), djevojku koja dobije posao kao Mirandina asistentica. Vrag nosi Pradu uvijek možemo gledati iznova.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori