Nema ništa uzbudljivije od dobrog plot twista u filmu, a ovo je osam najšokantnijih
Nema ništa uzbudljivije od dobrog plot twista u filmu, a ovo je osam najšokantnijih

Nema ništa uzbudljivije od dobrog plot twista u filmu, a ovo je osam najšokantnijih

Filmove gledamo kako bi se opustili, stavili mozak na pašu i kako bi se zabavili. Međutim, ne možemo odoljeti onim filmovima koji nas drže na rubu stolca cijelo vrijeme i zbog kojih se na kraju šokiramo i pitamo se što smo mi to gledali. Srećom, takvih filmova ne fali, a uvijek nam je zanimljivo kada nas jedan takav ‘prevari’. Zato smo danas odlučili sastaviti listu naših omiljenih filmova s velikim plot twistovima. Upozoravamo da lista sadrži spoilere za one koji nisu gledali sljedeće filmove.

filmovi s plot twistevima

Incendies

Prije nego što je napravio filmove poput Dune, Sicario, Prisoners i Arrival, Denis Villeneuve 2010. režirao je jedan od njegovih ranijih filmova – Incendies. I dok mu plot twistovi nisu strani, izdvojili smo ovaj njegov jer je malo manje poznat, a zaslužuje da se o njemu više priča. Radnja prati blizance koji iz Kanade putuju na Bliski istok kako bi saznali više o svojoj obiteljskoj povijesti te ispunili posljednju želju njihove majke Niwad, koja je preminula. Ta želja je da dostave dva pisma, jedno njihovom ocu kojeg nikad nisu upoznali te jedno njihovom starijem bratu kojeg nisu ni znali da imaju.

Plot twist: njihov otac i brat su zapravo ista osoba. Kada se on rodio, Niwad ga je morala dati na posvajanje te ga nikad više nije vidjela. Godinama nakon, ona je politička zatvorenica i upozna Abou Tareka koji je muči u zatvoru te siluje. Iz silovanja su nastali blizanci, a ono što je na kraju otkriveno u šokantnoj sceni jest da je Abouk zapravo Niwadin davno izgubljeni sin, ali i otac njezine djece.

filmovi s plot twistevima

Oldboy

Korejski film redatelja poznatog po plot twistovima, Park Chan-wooka, Oldboy sjajan je triler, ali ne za one slabog želudca. Nakon što je bio otet zatočen 15 godina, Oh Dae-su je pušten, samo kako bi saznao da mora pronaći svoje otmičare u roku od pet dana. U tome mu pomaže mlađa djevojka Mi-do s kojom se Oh Dae-su naposljetku upusti u vezu.

Plot twist: Mi-do je Oh Dae-suova kćer koju nije vidio 15 godina, a otmičari su namjerno namjestili da se njih dvoje upoznaju.

filmovi s plot twistevima

The Skin I Live In

Nakon što njegova supruga strada u automobilskoj nesreći u kojoj dobije grozne opekline, plastični kirurg Robert počne raditi na izumljenju sintetičke kože koja bi pomogla žrtvama opeklina. Nju testira na misterioznoj ženi koju drži zaključanu na svom posjedu i koja izgleda kao njegova supruga. Riječ je o španjolskom filmu koji je režirao Pedro Almodóvar, a u kojem glavnu ulogu tumači Antonio Banderas.

Plot twist: žena u pitanju je zapravo muškarac kojeg je Robert bez njegovog pristanka podvrgnuo promjeni spola.

filmovi s plot twistevima

Get Out

Jordan Peele možda je poznat kao vrsni komičar, no kada se jednom uhvatio hororaca u tome je pronašao svoj poziv. Njegov prvi redateljski pothvat je bio Oscarom nagrađeni Get Out. Film prati Afroamerikanca Chrisa koji sa svojom djevojkom Rose, bjelkinjom, ide upoznati njezinu obitelj. Kada dođu u njihovu kuću, Chris cijelo vrijeme osjeća kako nešto nije u redu.

Plot twist: Njezina obitelj je dio bolesnog kulta koji prodaje crnce na aukciji bogatim bijelim kupcima koji potom kirurški presađuju njihovu svijest u genetski naprednija tijela koja onda kupuju.

filmovi s plot twistevima

The Departed

Iako bi vam na spomen Martina Scorsesea i plot twistova možda prvi na pamet pao njegov Shutter Island, mi smo izdvojili The Departed. Film s DiCaprijem, Damonom i Nicholsonom prati Billyja (DiCaprio), koji ide na tajni zadatak unutar irske mafije kako bi implicirao njihovog šefa Franka Costella (Nicholson). U isto vrijeme, stožerni narednik Colin (Damon), korumpirani policajac, potajno izvršava Costellove naredbe dok pokušava saznati tko je od njih cinkaroš.

Plot twist: Colin sazna da je Billy cinkaroš i ubije ga. Nakon njegovog sprovoda, vrati se u svoj stan samo da bi tamo pronašao Colinovog narednika Seana (Mark Wahlberg) koji ga čeka ubiti.

filmovi s plot twistevima

The Game

David Fincher također je jedan od redatelja koji se voli okušati u trilerima s plot twistovima, a upravo takav je i The Game iz 1997. s Michaelom Douglasom i Seanom Pennom u glavnim ulogama. Douglas glumi Nicholasa, radoholičara koji se nakon smrti oca baca u posao i ne zna uživati. Njegov brat Conrad mu za rođendan pokloni jedinstveno iskustvo – ulaznicu za igru koja će mu promijeniti život. Igra ga odvede u ekstreme. Izgubi svoje bogatstvo i boji se tvrtke koja ju je napravila, a onda u očajničkom stanju slučajno ubije Conrada.

Plot twist: Conrad je živ, a igra je njegova zamisao koju je orkestrirao kako bi spriječio Nicholasa da završi kao njihov otac.

filmovi s plot twistevima

Memento

Ne, nećemo izdvojiti ni Inception ni Interstellar ni Tenet kao Nolanov film s plot twistom. Ovaj put biramo njegov drugi redateljski pothvat – Memento. Film prati Leonarda (Guy Pearce) koji pati od anterogradne amnezije nakon što mu je netko provalio u kuću i ubio njegovu suprugu. Sada, Leonard želi osvetu te si ostavlja porukice koje tetovira na kožu kako ne bi zaboravio informacije.

Plot twist: Leonardova supruga je preživjela provalu, ali on ju je kasnije slučajno ubio.

filmovi s plot twistevima

Predestination

Znanstveno-fantastični film Predestination ima plot twist za plot twistom te ga je teško pratiti ako se ne fokusirate. Film prati Ethana Hawkea kao Agenta Doea, njujorškog detektiva, koji putuje kroz vrijeme. Pokušava uhvatiti terorista Fizzle Bombera kroz desetljeća. U jednom od tih putovanja kroz vrijeme Doe 1970. upozna Johna, koji mu ispriča svoju priču. Rođen je kao žena, Jane, no kada je zatrudnjela 1964. doktori su otkrili da je dvospolac. Bez njezinog znanja su joj promijenili spol u muško, a netko joj je oteo dijete. Od tada Doe i John pokušaju pomoći jedno drugom i John želi pronaći oca svojeg djeteta.

Plot twist: Kada otputuju u 1963. otkriju kako su zapravo John, Jane i njihovo dijete sve ista osoba. Doe je zapravo kriv za sve te je s putovanjem kroz vrijeme kreirao problem.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori