Kraj ljeta u kinu: Super filmovi koje gledamo ovih dana u Laubi
Kraj ljeta u kinu: Super filmovi koje gledamo ovih dana u Laubi

Kraj ljeta u kinu: Super filmovi koje
gledamo ovih dana u Laubi

I ove godine svi ljubitelji filma mogli su uživati u sjajnim naslovima na festivalu koji je od prve sekunde osvojio brojna srca. Iako smo navikli hodočastiti ljetio u Motovun, relativno nova lokacija filmskog festivala, u srcu Gorskog kotara sjajno je osvježenje – u svakom smislu. Sada možemo reći da smo se već nakviknuli da krajem srpnja pakiramo kofere za šumu. U trenutcima kad se cijela Hrvatska pržila na visokim temperaturama, u Gorskom kotaru smo mogli uživati u filmovima u nešto svježijim uvjetima na Cinehill festivalu. Sada ta sjajna atmosfera dolazi u Zagreb, i to ni manje ni više nego u Kuću za umjetnost i ljude Laubu. Od 28. kolovoza do 8 rujna na rasporedu su nezaobilazni filmovi s vrlo uspješnog festivalskog izdanja u Gorskom kotaru.

 Za ljepši uvod u projekciju, Lauba svake večeri od 20 sati poziva na vinsku uvertiru uz happy hour s vinima udruge Bregovita Hrvatska po promotivnim cijenama.

Cinehill-Motovun-u-Laubi

Motel Destino, četvrtak, 29.8.2024.

Atraktivan program, večeras otvara Motel Destino čuvenog brazilskog redatelja i gosta ovogodišnjeg Cinehilla, Erotski triler koji se odvija u neonski osvjetljenom jeftinom motelu za seks na sjeveroistočnoj obali Brazila. U središtu je priče Heraldo, mladić u bijegu nakon neuspješnog pokušaja plaćenog ubojstva, čiji dolazak poremeti živote vlasnika motela Eliasa i njegove nemirne žene Dayane. U uzavreloj atmosferi živih boja, film istražuje teme žudnje, moći i nasilja pod sparnim nebom Ceare. Premijerno prikazan u Cannesu, film se natjecao za Zlatnu palmu i Queer palmu.

Priča o Eduardu Limonovu, petak, 30.8.2024.

S ovogodišnjeg Cannesa stiže kontroverzna biografija još kontroverznijeg ruskog pisca Eduarda Limonova (Ben Whishaw), sovjetskog bitnika koji se izvrgnuo u ruskog radikalnog nacionalista. Redatelj Kiril Serebrennikov vraća se na Cinehill nakon šest godina. U međuvremenu je dvije godine proveo u kućnom pritvoru, prebjegao na zapad, te sada prvi put snimio film kao politički emigrant.

Priča o Eduardu Limonovu

Tuesday, subota, 31.8.2024.

Zagrebačku premijeru doživjet će i Tuesday, dugometražni prvijenac hrvatske redateljice Daine Oniunas Pusić s Julijom Louis-Dreyfus, popularnom Elaine iz Seinfelda u glavnoj ulozi. Film u produkciji ugledne američke nezavisne kuće A24, već zapažen na festivalima, predstavit će sama redateljica. Zora (Julia Louis-Dreyfus) živi sa svojom smrtno bolesnom kćeri Tuesday. Jednog dana posjećuje ih Smrt u obliku are koja priča, mijenja oblik, voli hip hop i sarkazam. Ara će Zoru i Tuesday poslati na emotivno putovanje kroz život, ljubav i smrt. Dugometražni prvijenac nagrađivane hrvatske spisateljice i redateljice Daine O. Pusić nadrealna je drama sa senzibilitetom istočnoeuropske bajke.

Tuesday

Janet Planet, nedjelja, 1.9.2024.

Jedanaestogodišnja Lacey je mudrica, šuti, gleda i zaklljučuje o neobičnom svijetu svoje hippie-majke, alternativne terapeutkinje, i troje njezinih prijatelja, simpatičnih čudaka. Pulitzerom nagrađenu dramatičarku Annie Baker, ovaj je film lansirao u kinematografsku orbitu, plijeneći suptilnošću i decentnim humorom koji su proslavili i njezine kazališne radove.

Janet Planet

Blagina pouka, utorak, 3.9.2024.

Kada postane žrtvom telefonske prijevare, umirovljena učiteljica gubi teško zarađenu životnu ušteđevinu. No, onda joj stiže primamljiva, ali sumnjiva ponuda za posao. Novac se počne slijevati sa svih strana, a učiteljica započne postepenu transformaciju u prevaranticu. Drama Stephana Komandareva premijerno je prikazana u Karlovim Varima, a na prošlogodišnjem Cinehillu osvojila je Nagradu FIPRESCI.

Blagina pouka

Jezero Falcon, srijeda, 4.9.2024.

Bastien, sramežljivi tinejdžer iz Pariza na ljetovanju u Quebecu upoznaje 16-godišnju Chloé, kćer stare prijateljice njegove majke. Chloé, zaljubljenica u folklor i legende, otkriva mu da jezero opsjeda duh. Poetičan prikaz turbulentnog razdoblja između djetinjstva i adolescencije snimljen je prema stripu Sestra Bastiena Vivèsa. Film je 2023. osvojio Propeler, glavnu nagradu Cinehill Film Festivala.

Jezero Falcon

Kalak, četvrtak, 5.9. 2024.

Bolničar Jan seli se s obitelji na Grenland nadajući se da će se uklopiti u lokalnu kulturu i pobjeći od svoje prošlosti. Ova priča o bračnoj nevjeri, strasti i traumi vodi nas u zanimljivu kulturu urbaniziranih grenlandskih Inuita. Film je u San Sebastiánu osvojio Posebnu nagradu žirija i nagradu za najbolju kameru.

Kalak

Denni i Sergio, Petak, 6.9.

Desetogodišnji Denni ima plan kojim će spasiti majku od očeva zlostavljanja – angažirat će superubojicu. No ubojica Secco zapravo je sitni lopov, koji od Denija želi iskamčiti novac bez obavljenog posla. Ali Denni nije baš toliko naivan. Ova talijansko-hrvatska koprodukcija premijerno je prikazana na londonskom Raindanceu.

Lauba_1_2021

Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu, subota, 7.9.2024.

Mlada vampirica Sasha ima problem s empatijom – osjeća je. Za razliku od ostatka svog klana, Sashini očnjaci izlaze van samo kada osjeća bliskost sa svojim plijenom. Kada se sprijatelji sa suicidalnim tinejdžerom Paulom, pred Sashom je napokon idealno rješenje. Paul volontira samog sebe za njen sljedeći obrok, ali opet, ta nezgodna empatija…

Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa, nedjelja 8.9.2024.

Nagrađivani dokumentarac ulazi duboko u život irske glazbene ikone, najpoznatijeg kao frontmena i tekstopisca grupe The Pogues. Filmska posveta Juliena Templea, uz animaciju legendarnog ilustratora Ralpha Steadmana, sadrži do sada neviđene arhivske snimke kultnog benda i MacGowanove obitelji u povodu proslave njegova 60. rođendana, na kojem su se okupili pjevači, filmske zvijezde i rock’n’roll odmetnici.

Ulaznice za cijeli program su u pretprodaji, kako one pojedinačne, tako i paket od pet ulaznica po povoljnijoj cijeni. Mogu se pronaći putem poveznice.

 

 

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori