Hvaljeni dokumentarac o legendarnoj glumici i modnoj ikoni stigao je na Max
Hvaljeni dokumentarac o legendarnoj glumici i modnoj ikoni stigao je na Max

Hvaljeni dokumentarac o legendarnoj glumici i
modnoj ikoni stigao je na Max

HBO Original dokumentarac Faye, u produkciji i režiji nagrađivanog filmaša Laurenta Bouzereaua dostupan je na Max streaming platformi. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. A posvećen je, kako mu ime sugerira, Faye Dunaway.

Oscarom nagrađena glumica i filmska zvijezda s dugogodišnjom karijerom pripovijeda o trijumfima i izazovima svoje slavne karijere. Prvi je ovo dugometražni dokumentarni film o ovoj holivudskoj legendi. Kroz iskreno promišljanje, dopunjeno uvidom kolega i prijatelja, Dunaway kontekstualizira svoj život i filmografiju, otkrivajući svoje borbe s mentalnim zdravljem dok se suočavala s dvostrukim standardima kojima je bila podvrgnuta kao žena u Hollywoodu.

Faye

Faye, iza kulisa

Odrastajući kao Dorothy Faye Dunaway, dijete oca vojnika koji se borio s alkoholizmom i koju je uglavnom odgajala samohrana majka, Dunaway je pobjegla u svijet glume, pronalazeći mentore u redatelju Eliji Kazanu i dramatičaru Williamu Alfredu, čija joj je predstava Hogan’s Goat pomogla da započne karijeru 1965. godine.

U dokumentarcu Faye, glumica tri puta nominirana za Oscara – kojeg je osvojila za film Mreža (Network) iz 1976. godine – istražuje osobni put svog života u skladu sa svojom slavnom karijerom. Čini se da mnoge njezine filmske uloge odražavaju aspekte Fayeine vlastite osobnosti i društvene klime u kojoj su nastale, uključujući Bonnie i Clyde (Bonnie and Clyde), Chinatown i Mreža (Network), film koji je izazvao pohvale, ali i kritike, zbog prikazivanja Dunaway kao tvrdoglave, nesimpatične televizijske producentice – kritike koje su također upućene Dunawayu zbog njezine reputacije umjetnice s kojom je teško raditi.

Iskreno govoreći o svojim borbama s alkoholizmom i bipolarnim poremećajem, ljubavnim vezama i radostima majčinstva, Dunaway se također osvrće na svoju ulogu u Mommie Dearest, zloglasnom filmu iz 1981. godine koji je bio podosta popularan, ali i umalo uništio njezinu karijeru.

Faye
Faye

Nerijetko neshvaćena ikona

Svojom elegancijom na ekranu i osjećajem za modu postala je ikona stila, a i danas nastavlja inspirirati i utjecati na modne trendove. Žestoko neovisna i odlučna u razvijanju vlastitog profesionalnog puta tijekom 1990-ih i 2000-tih, ali ponekad spriječena vlastitom reputacijom i unutarnjim borbama, Faye, služi kao podsjetnik na jedinstvenu sposobnost Dunaway da inspirira generacije filmaša i glumaca svojim trajnim filmskim šarmom i opsežnom filmografijom.

Dokumentarac sadrži intervjue sa sinom Faye Dunaway, Liamom Dunawayem O’Neillom, kao i kolegama i prijateljima, uključujući autora Marka Harrisa, novinarku Robin Morgan, profesoricu filma Annette Insdorf, fotografa i redatelja Jerryja Schatzberga, autora Davida Itzkoffa, glumce Sharon Stone i Mickeyja Rourkea te filmaša Jamesa Graya.

Foto: Max, IMDb

Učitati još
Zatvori