Beckham je osvojio prvu nagradu Emmy! A evo kome se još smiješi zlatni kipić
Beckham je osvojio prvu nagradu Emmy! A evo kome se još smiješi zlatni kipić

Beckham je osvojio prvu nagradu Emmy! A evo
kome se još smiješi zlatni kipić

U nedjelju, 15. rujna održat će se dodjela nagrada Emmy. To će biti 76. izdanje najprestižnije televizijske nagrade, a održat će se tradicionalno u Los Angelesu. Ako ste se zapitali Zar nije ove godine već bila dodjela Emmyja?, u pravu ste. Naime, u siječnju je održana dodjela koja je prebačena s prošlog rujna zbog štrajka televizijskih djelatnika.

Za ovu godinu, u utrku za nagradu su mogle ući samo serije koje su emitirane u razdoblju od 1. lipnja 2023. do 31. svibnja 2024. U srpnju ove godine su stigle nominacije koje su imale nekih pozitivnih iznenađenja, ali i očitih favorita. Dio nagrada već je dodijeljen na posebnoj ceremoniji  (Creative Arts Emmys on) održanoj prošlog vikenda, točnije 7. i 8.rujna. Očekivani favoriti, dramska serija Shogun i komedija The Bear, odnjeli su pobjede i u kreativnim kategorija.

Među podijeljenim nagradama vrijedi istaknuti i prvi osvojeni Emmy za glumicu Jamie Lee Curtis, koja ga je ostvarila upravo za gostujuću ulogu u seriji The Bear. Također, prvi Emmy ide i u obitelj Beckham, koji je isti osvojila za istoimeni Netflixov dokumentarac u kategoriji Najbolje dokumentarne serije. Više o njemu možete doznati ovdje. 

Prije nedjeljne ceremonije,  donosimo naša predviđanja dobitnika najpopularnijih kategorija.

David Beckham

Najbolja dramska serija

U kategoriji najbolje dramske serije nominirani su posljednja sezona Krune, serije Fallout, The Gilded Age, The Morning Show, odlična nerazvikana serija Slow Horses, Netflixova mystery serija 3 Body Problem te Huluova Shogun. Sve odreda sjajne serije. No posebno nas veseli da je većina ušla u nominacije sa svojom prvom sezonom. Monopol najbolje dramske serije zadnjih godina vjerno je držala serija Succession. S njezinim završetkom neke nove serije se nameću kao favoriti.

Naše predviđanje je da će Emmy za najbolju dramsku seriju otići u ruke ekipi serije Shogun. Nova sjajna serija temeljena na poznatom književnom djelu, tiho se probila u listu najgledanijih serija godine, a recenzije govore same za sebe. Unatoč dobroj konkurenciji, nekako imamo osjećaj kao da je Shogun tu očiti dobitnik.

Shogun

Najbolja glumica u dramskoj seriji

Kategorija najbolje glumice u dramskoj seriji prepuna je izvrsne konkurencije. Nominirane su sljedeće glumice: Jennifer Aniston za The Morning Show, Carrie Coon za The Gilded Age, Maya Erskine za Mr. and Mrs. Smith, Anna Sawai za Shogun, Imelda Staunton za The Crown i Reese Witherspoon za The Morning Show. Ovu kategoriju malo je teže predvidjeti. No s obzirom na to da na Emmyjima većinom najbolje dramske serije odrede i dobitnike njezinih glumaca, predviđamo kako će Emmy pripasti Anni Sawai. Tim više što je (spoiler alert!) njezin lik preminuo u prvoj sezoni serije Shogun. To znači da se zasigurno neće više imati prilike natjecati u ovoj kategoriji za tu seriju. Upravo njezina izvedba kao da je držala cijelu seriju na okupu, stoga se ne bismo ni ljutili kada bi Anna osvojila kipić.

Međutim, i Aniston i Witherspoon imaju velike šanse za pobjedu jer je The Morning Show sad već serija koja se ustalila u Emmy nominacijama, a njihovi likovi već poznati publici i kritičarima koji su mogli pratiti njihov razvoj što glumicama često još više daje na važnosti.

Slow Horses

Najbolji glumac u dramskoj seriji

Za najboljeg glumca u dramskoj seriji nominirani su Idris Elba za Hijack, Donald Glover za Mr. and Mrs. Smith, Walton Goggins za Fallout, Gary Oldman za Slow Horses, Hiroyuki Sanada za Shogun te Dominic West kao princ Charles u seriji The Crown. Ovu kategoriju malo će biti teže za predvidjeti, no rekli bismo kako će borba za kipić biti između Hiroyukija Sanade koji je bio sjajan u Shogunu te legendarnog Garyja Oldmana za Slow Horses.

The Bear

Najbolja komedija

Skoro smo 100 posto uvjereni da će Emmy za najbolju komediju osvojiti The Bear. Nominiran je za odličnu drugu sezonu. Iako bi se dalo raspravljati je li The Bear zapravo komedija ili drama, činjenica je da je nominiran u ovoj kategoriji i da je vrlo vjerojatno i osvaja. To će biti drugi Emmy u ovoj kategoriji za popularnu seriju. Treća sezona izašla je ove godine i nije baš najbolje prošla kod kritičara tako da je moguće da na dodjeli sljedećih Emmyja neće biti nominirana.

the bear treća sezona glavna

Najbolja glavna glumica u komediji

Quinta Brunson za Abbott Elementary i Ayo Edebiri za The Bear. Dvije su to glumice koje su već osvojile Emmy za uloge u spomenutim serijama. Ponovno su nominirane i ove godine te predviđamo kako će borba za Emmy biti upravo između njih dvije. Tu su još i Selena Gomez, Kristen Wiig za novu seriju Palm Royale, Jean Smart za hit seriju Hacks te Maya Rudolph. Kategorija je puna iskusnih komičarki, no Ayo Edebiri apsolutno je dominirala u drugoj sezoni The Beara zbog čega mislimo kako ipak ona ima najveće šanse.

Najbolji glavni glumac u komediji

Dok mislimo kako će Shogun dominirati u dramskim kategorijama, tako mislimo da će The Bear dominirati u komediji. Emmy za najboljeg glavnog glumca u komediji vrlo vjerojatno osvaja nevjerojatni Jeremy Allen White kojemu je to uloga života. Ova kategorija možda je i najbolja kad zapravo pogledate tko je sve nominiran. Iako je najveći hype oko Allena Whitea, nominirani su glumci od kojih bi svatko mogao osvojiti Emmy za svoje izvedbu.

Tu je izvrsni Matt Berry za What We Do in the Shadows kojeg ne možemo dovoljno nahvaliti. Podcijenjena serija, a i podcijenjeni komičar. Nominirani su i legendarni komičari Steve Martin i Martin Short za omiljenu Only Murders in the Building, ali i Larry David za nastavak njegove globalne uspješnice Curb Your Enthusiasm. Sjajan dodatak nominiranima je D’Pharaoh Woon-A-Tai za Reservation Dogs.

baby reindeer
/ NETFLIX /

Najbolja limitirana/antologijska serija

Među nominiranima za najbolju limitiranu ili antologijsku seriju su: Baby Reindeer, Fargo, Lessons in Chemistry, True Detective: Night Country te Ripley. Pozitivno iznenađenje je nominacija miniserije Baby Reindeer o kojoj su svi pričali ove godine. Njoj predviđamo i Emmy jer, naspram nje, ostali baš i nemaju šanse.

Griselda

Najbolja glumica u limitiranoj/antologijskoj seriji

Ovu kategoriju malo je teže za predvidjeti jer su izvedbe nominiranih glumica dosta guste. Unatoč lošijem prijemu četvrte sezone True Detectivea, Jodie Foster bila je briljantna u njemu. Sofia Vergara okušala se u nečemu drugačijem u Netflixovoj Griseldi i oduševila, a Brie Larson je sjajna u Lessons in Chemistry. Drago nam je vidjeti da je nominirana i Juno Temple za Fargo, ali i Naomi Watts za drugu sezonu antologijske serije Feud. Možda nam se najviše čini da bi kipić mogao otići u ruke Brie Larson ili Sofije Vergare.

Baby Reindeer
Baby Reindeer

Najbolji glumac u limitiranoj/antologijskoj seriji

Niz također sjajnih glumaca nominirano je za limitiranu ili antologijsku seriju. Predviđamo kako bi Akademija mogla nagraditi Richarda Gadda za nevjerojatnu izvedbu u Baby Reindeer. Mislimo kako on ima najviše šanse, no kritičari su nahvalili i izvedbe Mata Bomera koji je nominiran za Fellow Travelers te Andrewa Scotta u Ripleyju. Mi svakako ostajemo pri našem mišljenju kako u ovoj kategoriji dominira Richard Gadd.

Foto: IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori