Film u kojem ne nedostaje ni suza, ni smijeha. Evo zašto pogledati Domaćinstvo za početnike
Film u kojem ne nedostaje ni suza, ni smijeha. Evo zašto pogledati Domaćinstvo za početnike

Film u kojem ne nedostaje ni suza, ni smijeha. Evo zašto pogledati Domaćinstvo za početnike

Tematski relevantan i suvremen film koji vješto i bogato koristi sve aspekte filmskog jezika, od glumačkog ansambla do scenarija. Iznimno dirljiv i nepredvidiv, postiže nevjerojatnu životnost jer u prvi plan postavlja ljude, a ne ono što ih određuje, riječi su kojima je stručni žiri ovogodišnjeg Pula Film Festivala obrazložio dodjelu Zlatne Arene za najbolju Hrvatsku manjinsku koprodukciju filmu Domaćinstvo za početnike.

Opisan kao neukrotiv, dirljiv i neočekivano duhovit prikaz jednog posve netipičnog kućanstva u suvremenom Skopju, ostvarenje redatelja Gorana Stolevskog, stiglo je i u domaća kina. Spomenutom naslovu nagrade nisu strane pa je tako na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu nagrađen i Queer Lavom, priznanjem koja pripadne najboljem filmu LGBT tematike.

Domaćinstvo za početnike
Domaćinstvo za početnike

Kako izgleda domaćinstvo za početnike?

Radnja filma Domaćinstvo za početnike prati socijalnu radnicu Ditu koja je nakon smrti svoje djevojke Suade prisiljena preuzeti brigu o njezine dvije kćeri — djevojčici Miji i tinejdžerki Vanesi. Ovaj zadatak ju je snašao premda je sama zazirala od majčinstva, a u njegovom rješavanju joj nevoljko priskače i dugogodišnji prijatelj Toni. Dok se borba karaktera rasplamsava, njih tri postaju neobična obitelj, prisiljena izboriti se da ostane zajedno.

U naumu da odgovori na pitanje Što je uopće obitelj?, redatelj sukobljava niz različitih glasova i perspektiva, s naglaskom koji je pritom stavljen na koncept doma. Tako u filmskim minutama uočavamo kako kuća glavne protagonistkinje postaje dom zajednici društvenih odbačenika, krvlju nepovezanih pojedinaca koji jedni u drugima pronalaze ljubav i utočište.

Domaćinstvo za početnike
Domaćinstvo za početnike

Makedonski kandidat za Oscara

U glavnoj ulozi pojavljuje se rumunjska glumica Anamaria Marinca, a gledateljima će zasigurno dobro poznato biti i lice Vladimira Tintora. Upravo je za ulogu Tonija nagrađen na netom održanom Pulskom festivalu gdje mu je uručena Zlatna Arena za sporednu mušku ulogu u Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji.

Najavni video filma koji je hrvatsku premijeru imao u sklopu prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a koji je izabran i za makedonskog kanidata za nagradu Oscar, pogledajte u nastavku:

Foto: Promo, Viktor Irvin Ivanov

Učitati još
Zatvori